Invartite cu umplutura de nuci si mac. Ingrediente pentru aluat:
- 600 grame de faina (250 grame de faina de grau integral si restul de faina pentru prajituri);
- 330 grame de zahar tos;
- 20 grame de drojdie proaspata/7 grame de drojdie uscata;
- 2 linguri de zahar vanilat;
- 3 galbenusuri si un albus de ou;
- 100 grame de unt;
- coaja de lamaie, dupa gust;
- 200 mililitri de lapte;
- o jumatate de lingurita de sare.
Invartite cu umplutura de nuci si mac. Ingrediente pentru umplutura de miez de nuci:
- 250 grame de miez de nuci;
- o lingura de rom;
- 2 linguri de zahar vanilat;
- 100 grame de zahar tos;
- 100 mililitri de lapte fierbinte.
Invartite cu umplutura de nuci si mac. Ingrediente pentru umplutura de mac:
- 200 grame de seminte de mac macinate;
- 2 linguri de zahar vanilat;
- 100 grame de zahar tos;
- 100 mililitri de lapte fierbinte;
- o lingura de gris.
Invartite cu umplutura de nuci si mac. Ingrediente pentru modelare:
- 100 grame de unt.
Invartite cu umplutura de nuci si mac. Ingrediente pentru decor:
- zahar pudra.
Invartite cu umplutura de nuci si mac. Mod de preparare:
- pregaeste aluatul. Faramiteaza drojdia proaspata intr-un vas potrivit;
- adauga o lingura de zahar, o lingura de faina si 200 mililitri de lapte caldut;
- amesteca ingredientele cu un tel;
- lasa compozitia la cald timp de10 minute, astfel incat drojdia sa se activeze.
- cerne, in castronul pentru framantat, 250 grame de faina pentru prajituri si 250 grame de faina simpla de grau;
- adauga zaharul vanilat si pe cel tos deasupra, precum si 3 galbenusuri si un albus de ou, untul topit si compozitia de drojdie;
- amesteca aluatul folosind o spatula;
- asezoneaza aluatul cu un praf de sare si adauga coaja de lamaie;
- amesteca aluatul bine cu mainile, circa 5 minute. Acesta trebuie sa devina moale, dar omogen;
- presara suprafata de lucru cu faina;
- transfera aluatul pe surpafata de lucru si continua procesul de framantare, adaugand treptat cele 100 grame de faina pentru prajituri ramasa. Vei obtine o bila moale, nelipicioasa;
- infaineaza bila de aluat si pune-o in castron;
- acopera castronul cu un prosop curat de bucatarie si lasa aluatul sa se odihneasca;
- pregateste umplutura din miez de nuci. Macina miezul de nuca cu ajutorul unui robot de bucatarie;
- pune miezul macinat intr-un bol adanc;
- adauga zaharul vanilat si pe cel tos deasupra,. La fel si romul;
- amesteca, apoi adauga si laptele fierbinte;
- pregateste umplutura din seminte de mac. Amesteca semintele cu zaharul tos, cu cel vanilat si cu laptele fierbinte. La final, incorporeaza si grisul;
- pune aluatul pe masa presarata cu faina, impartindu-l in doua bucati. Fa asta doar dupa ce aluatul si-a dublat volumul;
- modeleaza fiecare bucata in forma de bila si intinde-o cu sucitorul intr-o foaie de forma dreptunghiulara, cu grosimea de 4 milimetri;
- periaza foile de aluat cu unt topit. Apoi, pe una dintre ele distribuie umplutura de nuci, iar pe alta, pe cea de mac. Lasa aproximativ 10 centimetri liberi de la o margine.
- ruleaza fiecare blat in forma de rulada. Introdu capetele acestora in interior;
- pune invartitele intr-o tava tapetata cu hartie de copt;
- periaza invartitele cu unt topit si fa in fiecare dintre ele cateva intepaturi cu ajutorul unei scobitori;
- acopera tava cu o folie alimentara si lasa invartitele sa creasca timp de o ora;
- unge-le inca o data cu unt topit si baga-le la cuptor;
- coace invartitele timp de 25 minute la 170 grade Celsius;
- acopera invartitele cu o bucata de hartie de copt si mai coace-le inca 20 minute la aceeasi temperatura.
- scoate invartiteledin cuptor si lasa-le putin la racit;
- presara placintele cu zahar pudra si gata! Le poti savura impreuna cu cei dragi!
Citeste si: Cum sa faci PLACINTA de DOVLEAC