Ingrediente pentru aluat:
- 600 gr de faina;
- 150 gr de zahar pudra;
- 250 gr de unt;
- 3 oua;
- un praf de copt;
- o lingurita de coaja rasa de lamaie;
- un plic de zahar vanilat.
Ingrediente pentru umplutura:
- un kg de dovleac ras;
- 200 g de zahar;
- o lingurita de scortisoara;
- 2 linguri de ulei;
- un galbenus pentru uns.
Mod de preparare aluat:
- amesteca, intr-un castron mare, faina cu zaharul pudra, zaharul vanilat si praful de copt.
- adauga coaja rasa de lamaie, untul la temperatura camerei si ouale.
- framanta amestecul bine, iar, la final, vei un aluat moale si putin lipicios.
- introdu aluatul la rece invelit in folie alimentara, pana cand terminam de preparat si umplutura.
Mod de preparare umplutura:
- curata dovleacul de coaja si da-l pe razatoarea mare(il poti manruti si la robot)
- caleste dovleacul la foc mic, cu 2 linguri ulei.
- adauga zaharul si scortisoara.
- amesteca pana se topeste zaharul. Gata si umplutura!
- imparte aluatul in doua parti egale.
- intre doua foi de hartie pergament intinde cu sucitorul aluatul la dimensiunea tavii in care vrei sa coci placinta.
- odata ce ai ajuns cu foaia la dimensiunile tavii, ia impreuna cu hartia aluatul si asaza-l in tava.
- toarna umplutura si intinde-o pe toata suprafata tavii.
- intinde cea de a doua jumatate de aluat in acelasi fel, intre doua bucati de hartie pergament si tai-o fasii lungi cu forma de saratele.
- asaza sub forma de grilaj la suprafata placintei fasaile de aluat pe care le ungi cu un galbenus de ou amestecat cu putina apa.
- coace placinta in cuptorul incins la 180 grade Celsius, pina se rumeneste pe deasupra.
- dupa ce se raceste, portioneaza placinta, pudreaz-o cu zahar si...pofta buna!