Cum sa prepari cozonac Panettone

Cum sa prepari cozonac Panettone

Iti place cozonacul? Nu concepi sa nu-l ai pe masa de sarbatoare? Daca da, atunci iti prezentam o reteta de nerefuzat. Este vorba despre cozonac Panettone, o minunatie ce are originea, dupa cum, probabil, v-ati dat seama din denumire, pe meleaguri italiene.

Cozonac Panettone. Ingrediente maia(de preparat de dimineata):

-100 g de faina Manitoba (continutul de proteina nu mai putin de 13 g);

- 6 g de drojdie proaspata/2 g de drojdie uscata;

- 2 linguri de miere/ zahar;

-60 g de lapte pastrat la temeperatura camerei;

Cozonac Panettone. Ingrediente pentru primul aluat(de pregatit de seara):

- 220 g de faina de grau (continutul de proteina nu mai mic de 10,3 g);

- 50 g de faina Manitoba;

- 80 g de zahar;

- 8 g de drojdie proaspata/3 g de drojdie uscata;

- 4 oua mici;

- 90 g de unt.

Cozonac Panettone. Ingrediente pentru pentru al doilea aluat( de pregatit dimineata urmatoare):

- 150 g de faina de grau;

- 100 g de zahar;

- coaja rasa de la o lamaie/ o portocala;

- extract de vanilie/zahar vanilat/vanilie naturala;

- 2 oua;

- 60 g de galbenus de ou / 3 galbenusuri;

- 90 g de unt;

- 80 g de fructe confiate;

- 120 g de stafide;

- 15-30 g de unt (se pune deasupra cozonacului inainte de coacere).

Cozonac Panettone. Mod de preparare:

- pregateste maiaua. Cerne faina, adauga drojdia proaspata maruntita, mierea si laptele. Amesteca bine pana la omogenizare, mai intai in bol, apoi pe masa de lucru. Aluatul este lipicios. Transfera aluatul inapoi in bol si acopera-l cu folie alimentara. Lasa-l 60 minute la temperatura camerei.

- introdu maiaua la frigider pentru 12 ore.

- scoate maiaua din frigider si pregateste primul aluat.

- cerne faina intr-un bol, adauga drojdia proaspata maruntita, zaharul si maiaua. Amesteca la robot pe viteza mica. Adauga ouale batute si continua sa amesteci. Adauga untul, in portii mici. Nu adauga tot untul deodata, deoarece aluatul va fi faramicios. Mixeaza inca 2 minute si apoi transfera aluatul pe masa de lucru. Continua sa framanti cu mainile, lovind aluatul de masa si adunandu-l impreuna.

- transfera aluatul in bolul uns cu putin ulei. Acopera aluatul cu o folie alimentara si lasa-l la cald(25 grade Celsius) pentru 60 minute.

- baga vasul in frigider pentru o jumatate de zi.

- de dimineata, scoate aluatul din frigider, inlatura folia si lasa-l 3 ore la temperatura camerei.

- int-run bol adanc, pregateste al doilea aluat. Adauga aluatul scos din frigider, faina de grau, zaharul, coaja rasa de la o lamaie / o portocala, extractul de vanilie, ouale, galbenusurile si sarea. Amesteca la robot pe viteza mica. Adauga untul moale in portii mici. Framanta circa 5-7 minute.

- adauga fructele confiate si stafidele inmuiate in prealabil in apa fierbinte.

- pune aluatul pe masa de lucru si framanta-l iar.

- transfera aluatul obtinut in bolul uns cu putin ulei, acopera-l cu o folie alimentara si lasa-l intr-un loc cald (temperatura de 25-28 °C) pentru 2 ore si jumatate.

- indeparteaza folia si imparte aluatul in 2 sau 3 parti egale. Da partilor de aluat o forma si transfera-le in forma tapetata cu forma speciala pentru Panettone sau cu hartie de copt. Acopera cu folie si lasa pentru 2,5 ore. Da folia la o parte si lasa pentru jumatate de ora, cat sa se formeze o crusta.

- fa incizii in cruce cu un cutit ascutit si pune cate o bucatica de unt deasupra.

- introdu cozonacii in cuptorul preincalzit la 175-180 grade, pentru 50 minute. Cu un sfert de ora inainte de terminarea coacerii, acopera cozonacii cu folie de aluminiu sau transfera butonul pe modul jos (coacere doar din partea de jos).

- infige cate doua betisoare de lemn in cozonacii inca fierbinti si suspenda-i cu capul in jos intre 2 spatii egale. Astfel, cozonacii nu se vor aseza.

Spor la treaba si pofta buna!

Citeste si: Cum sa prepari cozonacul domnesc

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cozonacul nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Sarbatoare! Suntem de altfel convinsi ca nu vei...
Cozonacul Cruffin reprezinta o combinatie reusita intre panetonnele din Italia si cruffinul australian. Panetonne este un cozonac...
Masa de Paste fara cozonac parca nu e masa de Paste! Asadar, orice gospodina/gospodar pregateste aceasta prajitura...