Cum sa prepari cozonacul domnesc

Cum sa prepari cozonacul domnesc

De pe masa de Craciun nu trebuie sa lipseasca un cozonac pufos si gustos! Din multitudinea de retete destinate acestui minunat produs traditional, am ales pentru astazi COZONACUL DOMNESC.

Ingrediente:

Pentru aluat:

– 2 kg de faina;

–  13-15 oua mari;

–  500 grame de zahar tos;

– coaja rasa de la 1-2 lamai;

– 2 lingurite de sare;

– 800-1000  ml de lapte;

– 200 grame de unt;

– 100  grame de drojdie proaspata;

– scortisoara;

– 2 esente de vanilie.

Pentru umplutura:

– 1 kg de nuca;

– 8-10 linguri de zahar (pentru nuca);

– 2 linguri de cacao (pentru nuca);

– 1 esenta rom;

– stafide;

– 1 ou batut pentru uns.

Mod de preparare:

Pentru a face un cozonac domnesc, ai nevoie de indemanare si multa rabare.

- foloseste un vas mare pentru faina. Daca nu ai, cumpara. Un vas de lemn ar fi ideal. Daca nu, merge si un vailing. Seara cerne faina in vas si las-o peste noapte, acoperita cu un servet de bucatarie.

- pregateste apoi zaharul, mirodeniile si nuca macinata.

-peste drojdia proaspata pune o lingura de zahar si amesteca pana se lichefiaza.

- intr-un castron pune galbenusurile, zaharul, sarea, coaja de lamaie, esenta de vanilie si amesteca bine cu un tel.

- adauga 500 de ml de lapte cald.

- intr-un castron se pun 2 linguri de faina, peste care se toarna  o cana de lapte fierbinte si se amesteca rapid.

- se lasa la racit, apoi cand este cald, se pune peste drojdia desfacuta in zahar. Astfel se prepara maiaua, in care se amesteca de 3-4 ori cand creste.

- peste castronul cu faina cernuta pune amestecul de galbenusuri si maiaua.

- amesteca si se framanta bine. Mai adauga lapte, daca e necesar.

- lasa aluatul la crescut, vreme de o ora, la loc caldut. Se acopera cu servet de bucatarie curat.

- dupa o ora, se topeste untul si se incorporeaza in aluat, incet, framantand.

- la final se mai framanta bine, se acopera cu un praf de faina si se lasa la crescut inca 45 de minute.

- in acest timp bate albusurile bine, pana se fac spuma, apoi treptat pune cele 8 linguri de zahar si mai bate amestecul.

- pune si cacaoa si amesteca usor, apoi la fel  procedeaza cu nuca macinata, stafidele si esenta de rom.

- unge tavile cu ulei, apoi aluatul se imparte in functie de tavi, mai mari sau mai mici. Se lucreaza u sucitorul uns cu ulei si cumainile la fel, unse. Se intinde aluatul, se pune umplutura, apoi se formeaza cozonacii.

- se baga la cuptorul preincalzit, pentru 30-45 de minute in functie de cuptor. inainte de a se baga la cuptor, se ung cu oul batut.

Pofta buna!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Craciunul se apropie cu pasi repezi, iar gospodinele sunt pe ultima suta de metri cu pregatirile. Preparatele...
Tortul de Craciun reprezinta o delicatese pentru orice roman. Indiferent ce tip de hrana preferi in mod...
Sfantul Stefan este sarbatorit, intotdeuna, de crestinii ortodocsi si greco catolici in cea de-a treia zi de...