Ingrediente:
- prune bistrite(de Bistrita) medii;
- 4/5 cartofi albi;
- zahar tos;
- scortisoara
- o lingura de untura;
- un ou;
- faina;
- pesmet;
- ulei;
Mod de preparare:
- spala prunele, desfa-le cu grija si scoate-le samburii.
- pune fructele intr-un castron si presara-le cu scortisoara si zahar tos.
- intr-un alt vas, fierbe cartofii in coaja.
- curata coaja de pe cartofi si zdrobeste-i in amestec cu untura si putina sare.
- lasa cartofii sa se raceasca, apoi adauga peste ei un ou si faina astfel incat sa obtii un aluat mai tare.
- ia cate o bucata de aluat pe care o aplatizezi cu mana si asaza in mijloc cate o pruna.
- sigileaza bine aluatul. Nu uita sa pudrezi mainile cu faina, deoarece aluatul este lipicios.
- pune galustele la fiert(foc mediu) intr-o oala cu apa si sare. Ar trebui ca dupa cateva minute sa iasa la suprafata, semn ca sunt gata.
- atentie, se pot lipi de fundul vasului, asa ca scutura usor oala sau utilizeaza o lingura pentru a-i desprinde.
- prajeste pesmetul in ulei, amestecand fara oprire(altfel se arde), pana prinde o nuanta rosiatica;
- adauga zahar si scortisoara, dupa gust.
- tavaleste fiecare gombot prin acest amestec parfumat.
Spor la treaba si pofta buna!