A inceput postul Craciunului! Ce ai voie sa mananci si ce nu?

A inceput postul Craciunului! Ce ai voie sa mananci si ce nu?

Postul Craciunului a inceput! Credinciosii din intreaga lume, trec printr-o perioada 40 zile in care curatarea trupului si sufletului de pacate este esentiala. Pana la 25 decembrie, o serie de restrictii alimentare sunt obligatorii, daca doresti sa postesti cu adevarat.

Ce ai voie sa mananci in Postul Craciunului:

- carnea, ouale si branza nu se consuma deloc in aceasta perioada.

- luni, miercuri si vineri e bine sa consumi bucate fara unsoare (ulei) si fara vin.

- marti si joi ai dezlegare la untdelemn si vin.

- sambata si duminica, pana la 20 decembrie exclusiv, e dezlegare la untdelemn, vin si peste.

- daca in zilele de luni, miercuri si vineri e praznuit vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, poti manca untdelemn si bea vin. Daca, in aceste zile, cade hramul bisericii sau o sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie (+), atunci e dezlegare si la peste.

- marti si joi poti manca peste, untdelemn si bea vin, cand cade in aceste zile: vreun sfant mare, hramul sau de sarbatori cu rosu.

- in Ajunul Craciunului se mananca doar seara, dupa cum urmeaza: grau fiert indulcit cu miere, poame, covrig sau turte din faina.

- de Craciun, in orice zi ar pica, mananci de dulce.

- mananci untdelemn si ai dezlegare la vin in 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie, la 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad luni, miercuri sau vineri - in aceste zile se praznuiesc sfinti mai insemnati.

- poti manca peste: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului – 21 noiembrie, chiar daca aceasta sarbatoare ar pica miercuri sai vineri.

- in postul Craciunului mananci peste in lunile, miercurile si vinerile acestui post, daca in aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastra.

- ai dezlegare la peste in zilele cu sfinti insemnati, precum 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie, 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie, daca aceste zile cad marti sau joi; cuu atat mai mult, cand martea sau joia se intampla hramul bisericii.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Maioneza se foloseste din plin in perioada sarbatorilor de iarna. Daca tii, insa, post, ai nevoie de...
Ai criza de idei cand vine vorba de mancarurile pe care sa le consumi in perioada Postului?...
Respecti perioadele de post? Avem o reteta ideala pentru tine! De fapt, ceea ce urmeaza sa prezentam...