Ce schimbari se produc in organism dupa 30 ani

 Ce schimbari se produc in organism dupa 30 ani
 Ce schimbari se produc in organism dupa 30 ani

Organismul uman trece prin anumite schimbari, dupa varsta de 30 de ani. Unele dintre aceste modificari pot parea surprinzatoare. De exemplu, in ciuda faptului ca esti mai experimentat, creierul tau devine, de fapt, mai mic! E un fenomen general valabil!

Ce schimbari se produc in organism, dupa varsta de 30 ani:

1. Creierul se micsoreaza. Nu! Creierul tau nu creste, odata cu inaintarea in varsta. Din contra! Se micsoreaza. Creierul pierde aproximativ 50 000 neuroni pe zi, dupa varsta de 30 ani. Nu exista, insa, niciun motiv sa intri in panica, deoarece creierul se adapteaza. De asemenea, s-a constatat ca volumul creierului scade odata cu varsta: pierde circa 5% pe deceniu, dupa 40 ani! Acest fenomen afecteaza memoria, in special memoria episodica.

2. Transpiri mai putin. Se intampla, in special, cu femeile. Unele modificari sunt legate de menopauza, adica bufeuri, dar, de asemenea, s-a dovedit ca glandele sudoripare se micsoreaza odata cu inaintarea in varsta. Prin urmare, acestea sunt mai putin sensibile si reduc productia de transpiratie.

3. Racesti mai rar. Stranutul si tusea sunt mai rare odata cu inaintarea in varsta. Cand atingi varsta mijlocie, ai avut, deja, multe boli, ceea ce inseamna ca raspunsul tau imunitar este mai puternic!

4. Simtul gustului devine mai slab. Simtul gustului tau se diminueaza cu trecerea anilor! S-ar putea sa mananci chiar mai putin din cauza asta. Majoritatea oamenilor isi pierd o parte din papilele gustative, mai ales dupa varsta de 60 ani. De aceea, persoanele in varsta mananca, adesea, mai multe alimente bogate in zahar si sare. Cam acelasi fenomen se intampla si cu simtul mirosului.

5. Scade masa musculara. Unul dintre cele mai pronuntate efecte ale imbatranirii este pierderea masei musculare. Drept urmare, devenim mai slabi. Muschii scad cu aproximativ 3-8% pe deceniu, dupa varsta de 30 ani. Acest procent creste, dupa varsta de 60 ani.

6. Metabolismul se stabilizeaza. Cercetatorii sugereaza ca metabolismul uman trece printr-un proces de stabilizare, odata cu varsta. Perioada cea mai critica in acest proces ar fi undeva in jurul varstei de 50-60 ani. Dupa 80, metabolismul devine lent, dar, in cele din urma, finalizeaza procesul de stabilizare. Asta inseamna ca greutatea corpului nu va trece prin mari schimbari. Vom arde mai putine calorii, dar, in acelasi timp, cand vom fi mai in varsta, vom manca mai putin decat persoanele mai tinere.

7. Personalitatea se stabilizeaza. Pana in jurul varstei de 30 ani, oamenii se preocupa sa demonstreze cat mai multe celor din jur, iar asta presupune un nivel emotional ridicat. Dupa 30, insa, oamenii devin mai stabili si din punct de vedere emotional! Pe la 50, personalitatea ta ar trebui sa fie total stabila.

8. Unghiile cresc mai lent. Cercetatorii au descoperit ca, atunci cand suntem tineri, unghiile noastre cresc rapid. Acest lucru a fost observat pentru prima data de Dr. William Bean, care a urmarit unghia mare de la mana stanga: aceasta crestea cu o rata de 0,123 mm pe zi. Dupa varsta de 67 de ani,  rata a scazut la 0,095 mm pe zi. Modificarea este cauzata de circulatia mai lenta sangelui.

9. Dintii tai devin mai putin sensibili. Dantura devine, de asemenea, mai putin sensibila, lucru datorat dentinei (tesutul interior dur) care devine mai puternica odata cu inaintarea in varsta, intre smaltul exterior al unui dinte si nervul sau central. Aceasta intarire determina pierderea sensibilitatii.

Citeste si: Top 10 superalimente care accelereaza metabolismul

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

imbratiseaza-ti varsta! Doar pentru ca ai 60 ani, nu inseamna ca trebuie sa te imbraci demodat si...
Ai trecut de 50 ani? Probabil, e un moment minunat din viata ta plina de impliniri! In...
Viata se deruleaza intr-un ritm alert in societatea moderna. Cariera, dezvoltare personala, castiguri care sa iti permita...