Conduita la masa. Reguli pentru doamne si domnisoare

Conduita la masa. Reguli pentru doamne si domnisoare

Orice om merge, macar din cand in cand, la restaurant, acolo unde trebuie sa isi etaleze bunele maniere. Exista reguli de conduita foarte cunoscute, precum sa nu tii coatele pe masa, sa tii cutitul in mana dreapta sau sa nu vorbesti cu gura plina. Exista, de asemenea, norme comportamentale mai putin discutate, dar care, aplicate gresit, iti pot afecta reputatia. Azi vom vorbi despre acele reguli de conduita la masa care se cer in cazul reprezentantelor sexului frumos; altele decat cele cvasicunoscute.

Conduita la masa. Reguli pentru doamne si domnisoare:

1. Puiul poate fi mancat cu mana. Eticheta spune ca ca ar trebui sa mancam carnea de pasare cu tacamuri, daca ne aflam intr-un mediu oficial. Totusi, exista anumite exceptii: unele restaurante ofera boluri pentru clatirea mainilor. Ce inseamna asta? Ca se incurajeaza mancarea puiului cu mainile. Evident, dupa masa, iti vei clati degetele in castronul cu apa si lamaie, apoi te vei sterge cu servetul de masa.

2. Nu lasa pete de ruj pe servetul de masa. Ca regula generala, servetul de masa se asaza pe poale, de unde va fi folosit ori de cate ori e necesara stergerea gurii. Atentie, insa! Daca ai aplicat ruj pe buze si sgtii ca se ia, nu te sterge cu servetul de masa la gura! Foloseste, in schimb servetele! Daca nu exista asa ceva la masa, cere chelnerului sa iti aduca.

3. Nu lasa pete de ruj pe marginea paharului/canii. Aceasta este o alta incalcare destul de grosolana a etichetei la masa. Daca ti-e teama ca rujul de pe buze ar putea lasa urme pe pahar/cana, sterge intai buzele cu un servetele(de preferat umed) inainte de a incepe sa bei.

4. Ai nevoie de lingura pentru a manca paste. Pastele trebuie consumate cu furculita in mana dreapta si cu lingura in stanga. Ridica spaghetele cu furculita si apoi pune-le pe lingura, rasucindu-le. Urmatorul pas? Du furculita la gura si foloseste lingura pentru a tine pastele care atarna de furculita.

5. Nu ura pofta buna celorlati de la masa. Expresia bon appetit, adica pofta buna, provine din limba franceza si inseamna literalmente o dorinta de a umple stomacul. De aceea expresii precum Serveste-te sau Bucura-te de mancare sunt mai potrivite. La fel de important: nu mai ura nimic, daca pesoana/ele de la masa a/au inceput deja sa manance. O vei/le vei obliga sa-ti raspunda cu gura plina, ceea ce iar nu e de dorit.

6. Carnea nu trebuie taiata intotdeauna cu un cutit. Daca te apuci sa tai produse din carne tocata cu un cutit, vei demonstra ca nu cunosti codul bunelor maniere. Aceste tipuri de mancare se faramiteaza cu ajutorul furculitei.

7. Meniul trebuie sa atinga in permanenta masa. In timp ce rasfoiesti meniul pentru a alege comanda, acesta trebuie sa ramana pe masa, macar cu o coperta. Se considera o proasta maniera sa ridici meniul de tot de pe masa.

8. Samburii/semintele nu se scot din gura cu mana. Poti scuipa samburii in palma, doar daca mancarea se consuma cu mainile. Altfel, samburii se pun delicat pe furculita.

9. Nu felia toata carnea odata. Codul bunelor manierea arata ca ar trebui sa tai o felie de carne si imediat s-o si mananci. In schimb, desi poate parea mai comod, este eronat sa feliezi intreaga bucata de carne de la bun inceput.

10. Nu musca din paine. Nu musca din felia de paine si nici nu incerca s-o tai cu un cutit. In schimb, rupe-o cu mana dreapta si introdu-o in gura cu aceeasi mana. Simplificat: tine felia de paine cu stanga, rupe o bucatica cu dreapta si du-o la gura tot cu dreapta!

11. Tartinele nu se mananca, intotdeauna, cu mana. Daca sunt servite ca o gustare la un cocktail sau la un ceai, tartinele se consuma cu mana. In cazul in care tartinele sunt pe post de prim fel la pranz sau cina, ar trebui sa le consumi cu tacamuri.

12. Rosiile cherry se consuma intregi. Daca rosiile cherry sunt servite in salata sau ca partea a unui alt fel de mancare, acestea trebuie consumate cu tacamuri. In celelalte situatii, aceste rosii se mananca intregi, introduse direct in gura. Daca rosia cherry ti se pare prea mare, o poti taia, totusi, pe jumatate! Cu mare grija, insa, pentru a nu stropi persoanele aflate la masa.

13. Stoarce lamaia cu atentie! Fructele de mare sunt servite cu o bucata de lamaie. De aemenea, multe persoane asociaza consumul de peste, creveti sau midii cu sucul de lamaie. Daca consumi asa ceva la resurant, mare atentie la modul in care storci jumatatea de lamaie! Nu vrei sa-i stropesti pe ceilalti de la masa. Aaporpie lamaia de marginea farfuriei si apasa cu mana de baza, in timp ce acoperi lamaia cu cealalta palma.

Citeste si: Cum sa te comporti in societate. 28 reguli de conduita

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Regulile de comportament in societate exista din vechi timpuri. Le invatam de la parinti, apoi din scoala....
Regulile de conduita sunt, in general, destul de simple si cunoscute de majoritatea oamenilor cu o minima...
Comportamentul adecvat in societate iti va aduce intotdeauna o eticheta buna. Felul in care servesti masa, spre...