Ai pielea uscata? Iata cum poti s-o tratezi

Ai pielea uscata? Iata cum poti s-o tratezi

Pielea uscata reprezinta o stare de inconfort, marcata de mancarimi, decojire si/sau crapaturi. Aceasta problema poate aparea dintr-o varietate de motive. E posibil sa ai in mod natural pielea uscata sau sa fie vorba despre factori externi.

Piele uscata. Actiune. Acest dezechilibru poate afecta orice parte a corpului. De obicei, afecteaza mainile, bratele si picioarele. In multe cazuri, schimbarile stilului de viata si hidratantele reprezinta metodele ideale de tratament. Daca aceste tratamente nu sunt suficiente, trebuie sa te adresezi medicului specialist.

Tipuri de piele uscata. Expunerea la conditiile meteo uscate, apa calda si anumite substante chimice pot determina uscarea pielii. De asemenea, pielea se poate usca si di alte cauze medicale. Dermatita este termenul medical pentru pielea extrem de uscata. Exista mai multe tipuri de dermatita:

Dermatita de contact se dezvolta atunci cand pielea reactioneaza la ceva ce atinge, provocand inflamatii in zonele respective.

Dermatita de contact iritanta poate aparea atunci cand pielea este expusa unui agent chimic iritant, cum ar fi inalbitorul.

Dermatita de contact alergica se poate dezvolta atunci cand pielea este expusa unei substante cu efect alergen, cum ar fi nichelul.

Dermatita seboreica apare atunci cand pielea produce prea mult ulei. Rezulta o eruptie rosie si solzoasa, de obicei pe scalp. Aceasta forma este frecventa la sugari.

Dermatita atopica(eczeme) e o afectiune cronica a pielii care determina aparitia petelor uscate si solide pe piele. Este comuna in randul copiilor de pana la 4 ani.

Psoriazisul si diabetul de tip 2, pot provoca, de asemenea, pielea uscata.

Piele uscata. Factori de risc. Pielea uscata poate afecta pe oricine, insa exista anumti factori care cresc riscul aparitiei acestui dezechilibru. Acestia sunt:

- varsta. Imbatranirea aduce de la sine o piele mai uscata. Pe masura ce imbatranesti, porii produc in mod natural mai putin ulei.

- istoricul medical. Este mai probabil sa prezenti eczeme sau dermatite de contact alergice, daca ai antecedente in familie.

- obiceiuri legate de imbaiere. Dusurile frecvente si spalarea cu apa foarte fierbinte cresc riscul de piele uscata.

Citeste si: Afla cum se trateaza dermatita

Piele uscata. Tratament. Planul de tratament recomandat de medicul va depinde de cauza afectiunii. Dermatologul iti va prescrie o reteta pe baza de unguente, creme sau lotiuni si iti va recomanda sa schimbi stilul de viata, daca e cazul. Iata o lista de comportamente pe care sa le aplici pentru a imbunatati calitatea pielii:

- evita folosirea apei fierbinti la dus;

- fa dus/baie la doua zile, in loc de zilnic;

- stai la dus mai putin de 10 minute;

- foloseste un sapun hidratant la dus/baie;

- aplica o solutie hidrantanta dupa ce iesi din baie;

- sterge pielea cu un prosop catifelat;

- nu te scarpina in zonele cu probleme si evita spalarea acestora;

- foloseste un umidificator;

- bea multa apa.

Alege hidratantul potrivit pentru tipul tau de piele. Daca pielea este extrem de uscata, cauta un produs pe baza de petrolatum.

Piele uscata. Perspective. Daca intampini ocazional aceasta problema, o poti trata cu ajutorul unor modificari simple ale stilului de viata si utilizand hidratante potrivite. Daca dezvolti piele uscata severa, mergi imediatr la dermatolog.

Piele uscata. Complicatii. Daca nu este tratata, dermatita se poate agrava. Pot aparea rani deschise si infectii ale pileii de la scarpinat.

Citeste si: Cum se aplica uleiul de cocos pe par si piele

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Parfumul poate fi exact lucrul care iti defineste o tinuta, indiferent daca vorbim despre o tinuta eleganta...
Pielea are nevoie de o rutina de ingrijire pentru a ramane sanatoasa si tanara pe termen lung....
Pielea este cel mai mare organ din corp, iar ingrijirea sa este cheia pentru mentinerea unui corp...