Cum refinantezi un credit in conditii avantajoase

Articol scris de VreauCredit.ro
Cum refinantezi un credit in conditii avantajoase

Daca vrei sa iti reduci rata lunara la credit, dar si costul total al acestuia, sau ai nevoie de o suma suplimentara de bani, atunci poti apela la un credit de refinantare.

Refinantarea vechiului credit poate fi o alegere buna, intrucat exista diferente destul de mari intre dobanzile practicate de diverse banci, iar dobanzile de acum sunt mai mici decat cele aplicate acum cativa ani.

Daca vrei o un credit de refinantare este necesar, ca la orice credit nou, sa indeplinesti anumite conditii. Una dintre cele mai importante este aceea de a nu figura in Biroul de Credit cu restante si de a nu avea restante la vechiul credit.

Alte conditii de care banca va tine cont la acordarea creditului de refinantare sunt: veniturile, varsta si gradul de indatorare. In functie de acestea, banca va stabili pe ce perioada va acorda creditul de refinantare (in functie si de dorintele tale), si ce suma.

Gradul de indatorare admis in prezent de banci, difera si poate fi intre 30% si 70%. Gradul de indatorare reprezinta procentul din venitul lunar considerat de banca potrivit pentru a fi alocat platii ratelor.

Poti face refinantare credite la aceeasi banca sau poate fi la o banca diferita.

Documentele solicitate pentru contractarea unui credit de refinantare sunt: cerere de credit, copie dupa actul de identitate, adeverinta de venit, fisa fiscala, factura de utilitati, acord de consultare CRB/Birou de Credit, copie a contractului de creditare ce se doreste refinantat si scadentar actualizat.

Mai nou exista si banci care acorda credit de refinantare doar cu buletinul (daca esti salariat sau pensionar si veniturile tale sunt raportate la ANAF) si extrasul de cont/ contractul de credit/ scadentarul care sa contina numarul IBAN al contului deschis pe numele tau in care se va face refinantarea.

Concret, refinantarea unui imprumut presupune obtinerea unui nou imprumut, cu costuri totale mai reduse, destinat achitarii datoriei pe care o mai ai de rambursat si, daca doresti si te incadrezi in conditiile banci, poti obtine si o suma de bani in plus.

O suma suplimentara de bani poti obtine in cazul in care gradul de indatoare iti permite acest lucru, sau daca se prelungeste perioada de rambursare a vechiului credit, astfel incat noul imprumut sa fie mai mare decat valoarea vechiului credit ce va fi rambursat anticipat.

Pe de alta parte, noul credit refinantat poate fi obtinut pe o perioada mai mica decat cea stabilita initial la vechiul credit, cu scopul reducerii costului total al imprumutului.

Costul total al unui credit este direct proportional cu perioada de derulare. Cu alte cuvinte, cu cat un credit este rambursat intr-un termen mai indelungat, cu atat vei plati mai mult in final, intrucat achiti dobanda pe o perioada mai mare.

De exemplu, daca ai un credit de 15000 lei, pe o perioada de 5 ani, cu o dobanda de de 9.19%, vei plati o rata lunara de 306 lei pe luna, si un cost total al creditului de 18557 lei.  Daca acelasi credit il vei refinanta la aceeasi dobanda dar pe o perioada de 4 ani, vei plati o rata lunara mai mare, de 368 lei, insa costul total al creditului se va diminua la 17860 lei. In concluzie, platind o rata putin mai mare, dar pe o perioada mai redusa, voi economisi in final inca 697 de lei.

E bine de stiut, de asemenea, ca refinantarea unui credit ce presupune existenta unei ipoteci asupra unui bun imobil poate implica si cheltuieli suplimentare, precum plata unor taxe notariale de transfer al ipotecii de la o banca la alta.

Articol scris de

VreauCredit.ro iti ofera o solutie simple de informare si comparare prin care poti gasi produsul bancar potrivit nevoilor tale. VreauCredit.ro este un portal independent si este partener cu peste 30 de banci din Romania.

Aflat la a 3-a versiune, portalul iti ofera posibilitatea de a cauta in lista de produse bancare dupa tipul creditului, suma si perioada dar si in functie de veniturile tale sau de rata maxima pe care o poti avea.

 

Echipa VreauCredit.ro

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Aplicatia Mail din iOS permite utilizatorilor sa ataseze cu usurinta orice document in email, atata timp cat...
Folderul My Documents (documentele mele) reprezinta locatia prestabilita folosita de Word pentru a salva fisierele .doc . ...
Exista o serie de aplicatii legate de formatul PDF al documentelor. Unele dintre acestea pot transforma anumite...