Cum sarbatorim de Sfantul Ion - Traditii si obiceiuri

Cum sarbatorim de Sfantul Ion - Traditii si obiceiuri

In fiecare an, pe 7 ianuarie, intreaga suflare crestin-ortodocsa sarbatoreste Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, fiul Elisabetei si al preotului Zaharia, nascut in cetatea Orini. El l-a botezat pe Hristos in Iordan si mai este cunoscut sub denumirea de inaintemergatorul pentru ca a anuntat venirea Mantuitorului.

In aceasta zi de mare sarbatoare traditiile si obiceiurile populare sunt insemnate. Spre exemplu, in dimineata zilei de Sfantul Ion fiecare om trebuie sa se stropeasca cu agheasma noua, pentru a fi ferit de boli pe parcursul anului.

Se stie din traditia populara ca Sfantul Ioan este protectorul pruncilor si se mai tine pentru ca pruncii sa se nasca sanatosi, fara malformatii sau diformi.

Ziua de Sfantul Ion este considerata o zi de bucurie, iar cine nu se veseleste in aceasta zi va fi trist tot timpul anului.

Un alt obicei intalnit in aceasta zi de sarbatoare este Iordaneala. Mai multi tineri care au luat de la preot, in ajunul Sfantului Ion, agheasma de la Boboteaza, merg in dimineata zilei de Sfantul Ion la biserica si dupa terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi il ureaza. Oamenii “iordaniti” trebuie sa-i rasplateasca pe uratori cu bani, cu care seara chefuiesc.

In ziua de Sfant Ion exista obiceiul Iordanitul femeilor,  care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se aduna la o gazda, unde aduc fiecare alimente si bautura, apoi petrec pana dimineata, spunand ca se “iordanesc”.

Sarbatoarea de Sfantul Ion mai este cunoscuta si sub numele de Sant-Ion, inaintemergatorul Domnului sau Soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul.

Unii oameni serbeaza ziua de Sfantul Ion pentru ca Dumnezeu sa le fereasca gospodariile de foc si animalele de fiarele salbatice.

Ioan este un nume iudaic: “Iohanan” prescurtare din “Iehohanan” si inseamna “Dumnezeu s-a milostivit”.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cu totii iubim sarbatorile de iarna. Ele ne aduc in case o atmosfera unica, magie, fericire si...
Daca incercati sa slabiti sau doriti sa va mentineti greutatea sub control, anotimpul sarbatorilor poate reprezenta o...
Ai abuzat de mancare si de bautura in timpul sarbatorilor de iarna si simti ca stomacul este...