Cum sa deschizi o afacere in domeniul pescuitului. Statul te ajuta cu 4 milioane de euro

Cum sa deschizi o afacere in domeniul pescuitului. Statul te ajuta cu 4 milioane de euro

Esti un pescar inrait? Te gandesti chiar ca poti deschide o afacere de pe urma acestui hobby? Nu e deloc imposibil. Poti accesa fonduri europene prin Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020. Suma maxima pe care o poti obtine de la stat este de 4 milioane de euro/proiect prin masura II.2 Investitii productive in acvacultura.

Care este perioada in care poti depune dosarul. Conform Directiei Generala de Pescuit - Autoritatea de Management pentru POPAM, apelul privind depunerea de cereri de finantare este deschis din 19 ianuarie si va fi activ pana pe 20 martie 2018.

Unde poti depune dosarul. Cererile de finantare si documentele anexate vor fi introduse si respectiv atasate online cu semnatura electronica in aplicatia electronica MySMIS2014. Gasesti aplicatia, aici.  Un solicitant poate depune o singura cerere de finantare.

Conditii:

- daca doresti sa accezi fondurile destinate acestei masuri, e necesar sa indeplinesti cerintele de conformitate si eligibilitate mentionate in Ghidul Solicitantului aferent masurii. Procedura de evaluare si selectie este afisata pe site-ul www.ampeste.ro si este disponibila la cerere la sediile Centrelor Regionale AMPOPAM. Ghidul Solicitantului a fost aprobat prin Ordinul Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr.188 din data de 7.06.2017 si este publicat pe site-ul DGP-AMPOPAM, www.ampeste.ro.

- durata minima de implementare a proiectului este de o luna.

Ce activitati presupune masura: investitii noi productive, investitii privind modernizarea fermelor, diversificarea productiei si a speciilor de cultura, diversificarea surselor de venituri si cresterea profitabilitatii fermelor prin dezvoltarea turismului si pescuitului recreativ.

Cati bani primesc cei care indeplinesc conditiile:

- cuantumul sprijinului financiar nerambursabil acordat in cadrul acestei cereri de finantare este de 50% din valoarea eligibila a proiectului (inclusiv TVA eligibil) pentru microintreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii si ONG-uri cu activitate economica in domeniul acvaculturii sau de 30% din valoarea eligibila a proiectului (inclusiv TVA eligibil) pentru intreprinderile care nu se incadreaza in definitia IMM-urilor si ONG-urilor cu activitate economica in domeniul acvaculturii.

- pentru implementarea proiectului, beneficiarul se va angaja sa asigure o cofinantare in procent de minimum 50%, respectiv minimum 70% (in functie de incadrarea in categoria de IMM) din valoarea eligibila a proiectului.

- modalitati de asigurare a cofinantarii: aport in natura, aport in numerar constituit de beneficiar, surse de finantare (credit bancar) sau combinatii intre acestea.

Alocarea financiara totala pentru aceasta masura este de 241,39 milioane de lei, echivalentul a 51,89 milioane de euro, din care pentru Investitii Teritoriale Integrate (ITI) sunt disponibile 83,73 milioane de lei (aproximativ 18 milioane de euro), la un curs de 4,6520 lei/euro, valabil in luna ianuarie 2018. Valoarea maxima eligibila aferenta unui proiect este de 18,60 milioane de lei (echivalentul a patru milioane de euro), iar cea minima, de 23.260 lei, adica 5 000 euro.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Esti pasionat de pescuit, dar esti novice in domeniu? Ai vrea sa prinzi si peste mai mare...
Esti pasionat de pescuit, dar nu ai foarte multa experienta? Te ajutam, astazi, cu un sfat util:...
Esti pasionat de pescuit, dar nu stii foarte multe despre acest hobby? Ai auzit despre pescuitul la...