Cum sa asezonezi lintea

Cum sa asezonezi lintea

Lintea este o leguminoasa ce devine din ce in ce mai populara si in Romania. Se consuma in multe retete, fiind foarte consistenta, gustoasa si sanatoasa. Poti asezona lintea cu o varietate de ierburi, condimente si alte alimente.

Cum sa asezonezi lintea. Cu ierburi:

1. Frunze de dafin. Acestea reprezinta o modalitate subtila, dar eficienta de a adauga o aroma soft mancarii cu linte. Unii bucatari cred, de asemenea, ca frunzele de dafin emana o aroma asemanatoare pinului. Frunzele de dafin sunt foarte potrivite in supe si tocane. Ele se indeparteaza in momentul servirii. Ca proportie, foloseste o frunza de dafin la 400 grame(2 cani) de linte uscata. Atentie! Adaugarea frunzelor de dafin in exces duce la amararea mancarii.

2. Rozmarin. Adaugati putin rozmarin proaspat sau uscat peste. Rozmarinul se simte foarte puternic in tocane si supe de linte. Aroma sa devine mai puternica atunci cand este lasat sa fiarba mai mult timp. Daca nu vrei sa folosesti rozmarinul in rol de condiment, il poti prepara ca garnitura pentru linte. Adauga 2 lingurite (1,12 g) de rozmarin proaspat tocat la fiecare cana (200 g) de linte. Mancarea cu rozmarin prinde acea aroma lemnoasa, atat d eapreciata de unii.

3. Oregano. In bucatariile lumii se folosesc doua variante de oregano: cel mexican si cel meditaraneean. In combinatie cu linte, potrivit este soiul mexican, deoarece are un gust mai ascutit, de lamaie. Oregano mediteranean are un gust diferit, in functie de locul exact din care provine. Poate fi italian sau turcesc, de exemplu. Foloseste o lingurita (1 g) de oregano uscat pentru fiecare 2 cani (400 g) de linte.

4. Marar. Poti folosi atat marar proaspat, cat si uscat . Mararul este, adesea, folosit in combinatie cu cartofi, dar se potriveste d eminune si cu lintea. Presa o mana de marar in dip-ul tau de linte.

5. Arpagic. Aceasta varianta de miniceapa este potrivita atunci cand stai rau cu timpul( nu trebuie sa mai cureti si sa toci ceapa aceea mare). Poti folosi arpagicul direct in mancarurile de linte sau ca garnitura decorativa. Daca folosesti un ingredient deosebit de dens (adica, o branza consistenta) cu lintea, incercati sa-l echilibrezi cu niste arpagic.

Cum sa asezonezi lintea. Cu condimente:

1. Chimen. Daca vrei putina aroma indiana, chimenul e potrivit pentru mancarea ta de linte. Acest condiment adauga acea aroma usor afumata la majoritatea felurilor de mancare, inclusiv in retele de linte. Alege chimion macinat, daca vei vrea sa asezonezi lintea frecvent. Chimenul este adesea folosit impreuna cu coriandrul in diferite retete de linte. Adauga o lingurita (2 g) de chimen pentru fiecare cana (200 g) de linte.

2. Coriandru. Acest condiment are rolul de a mai atenua din aromele altor condimente puternice , cum ar fi chimenul. Corandrul se vinde atat sub forma de seminte, cat si sub forma de pulbere. Adauga o lingurita (1,8 g) de coriandru macinat pentru fiecare cana (200 g) de linte pe care o folosesti intr-o reteta.

3. Boia de ardei. Desi nu are o aroma la fel de puternica precum chimenul, boiaua de ardei joaca un rol important in procesul de condimentare. Spre deosebire de majoritatea condimentelor cu tonuri neutre, boiaua poate adauga un pic de culoare lintei tale. Poti utiliza atat boia dulce , cat si iute. Foloseste aproximativ o lingura (6,9 g) pentru fiecare cana (200 g) de linte uscata.

4. Scortisoara. Desi este asociata cu alimente dulci, scortisoara poate oferi, de asemenea, un plus de savoare atunci cand este folosita in contextul adecvat, cum ar fi curry sau mancaruri de linte. Daca faci o supa sau tocana, adauga un baton de scortisoara in linte in timpul procesului de gatire. Nu uita sa pastrezi scortisoara int-run loc adecvat: departe de lumina si de caldura. Adauga o jumatate de lingurita (2 g) de scortisoara in reteta pentru fiecare trei sferturi de cana (75 g) de linte inclusa.

5. Piper cayenne. Cu exceptia cazului in care ai o toleranta ridicata la condimente, folosetse piper cayenne cu moderatie. O jumatate de lingurita (0,9 g) de piper cayenne pentru fiecare cana de linte ar trebui sa fie suficient.

Cum sa asezonezi lintea. In combinatie cu alte alimente:

1. Usturoi. Foloseste usturoiul sub forma de piure, tocat sau intreg pentru a adauga o aroma puternica si savuroasa lintei. Nu utiliza catei de usturoi prea vechi. Poate schimba in rau aroma lintei. Daca vrei sa folosesti mult usturoi, ar fi bine sa-l cureti si sa-l dai apoi prin presa.

2. Lamaie. Adauga suc sau coaja de lamaie pentru a adauga o aroma acrisoara subtila mancarii de linte. In plus, mancarea ta va contine mai multa vitamina C. Lamaile (si sucul de lamaie) reprezinta un ingredient grozav ce functioneazaintr-o mare varietate de retete. De exemplu, o supa de linte marocana se face cu suc de lamaie pentru o aroma mai subtila, spre deosebire de varietatea mare de alte condimente pe care o cere reteta.

3. Ghimbir crud. Rupe bariera aromei dulci, asezonandu-ti lintea cu ghimbir proaspat. In general, ghimbirul este un ingredient de gatit incredibil de versatil - desi e folosit adesea sub forma de pulbere, unele dintre cele mai tari arome ale sale ies la iveala in timp atunci cand este folosit proaspat. Poti taia sau toca ghimbirul. Indiferent de alegere, acesta va adauga macnarii de linte un gust dulce si acidulat! Chiar daca este asociata cu bucataria asiatica, radacina proaspata de ghimbir poate fi gasita in majoritatea hipermarketurilor.

4. Ceapa. Deoarece ceapa nu are o aroma la fel de puternica precum usturoiul, o poti folosi mai generosJoaca-te cu diferite tipuri de ceapa, cum ar fi vidalia sau rosie, pana cand iti gasesti preferata! De asemenea, ceapa este cunoscuta pentru beneficiile aduse inimii , continand, in egala masura, si o multime de antioxidanti.

Citeste si: Cum sa faci salata de linte

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Lintea este o planta erbacee din familia leguminoaselor foarte apreciata pentru semintele sale. Seamana la gust cu...
Lintele sunt leguminoase foarte apreciate in intreaga lume. Multe dintre retetele pe baza de linte au plecat...
Chiftelele cu linte se combina cu ceapa, zarzavat si condimente inainte de prajire. Aceasta reteta aperitiv poate...