Cum sa deosebesti condimentele naturale de falsuri

Cum sa deosebesti condimentele naturale de falsuri

Lumea condimentelor este atat de diversa incat cu greu iti poti da seama daca ai cumparat un produs autentic sau unul de o calitate reprobabila ori chiar contrafacut. Exista, din fericire, posibilitatea de a verifica produsul respectiv. Orice condiment autentic are caracteristicile sale.

Cum sa recunosti condimentele naturale: 

Scortisoara vs cassia/scortisoara chinezeasca. Cassia este, adesea, vanduta pe post de scortisoara. Se aseamana, insa cassia are o aroma mai slaba. In plus, bastoanele de cassia sunt mai groase, mai aspre si ondulate, in principal, pe o parte. Scortisoara macinata se poate distinge simplu de cassia prin adaugarea unei picaturi de iod in pulbere. Daca condimentul devine albastru, ai la indemana cassia.

Piperul negru. Cand este zdrobita, o boaba de piper negru proaspat se imparte in bucati destul de mari, lasand o usoara urma de grasime. Un produs de calitate slaba, prea uscat sau vechi, se sfarama in parti mici.

Piperul alb trebuie sa fie cremos si sa aiba o usoara culare de cafea. Daca piperul este prea alb, cel mai probabil a fost decolorat.

Ienibaharul ar trebui sa fie mare si sa aiba o coaja densa si uniforma. Boabele de calitate se scufunda in apa.

Ghimbirul. Radacina de ghimbir trebuie sa fie neteda, dura, fara straitii si cu o piele subtire. Daca ghimbirul este incretit sau moale, inseamna ca s-a invechit. Este mai bine daca radacina nu are prea multe ramificatii, deoarece pulpa nu va avea fibre aspre.

Turmericul macinat poate fi inlocuit cu faina aromata colorata. In acest caz, este usor sa recunosti falsul: pur si simplu dizolva pulberea in apa. Turmericul natural nu va forma pete albicioase la suprafata. De asemenea trebuie sa stii ca intreaga radacina a turmericului este galbena sau portocalie. Pielea este subtire, iar sucul picteaza totul intr-o culoare stralucitoare. Radacina nu trebuie sa fie moale sau zbarcita.

Anasonul stelat seamana cu anasonul prin miros si are o culoare maro-rosiatica. In cazul celui stelat, trebuie sa existe 8 segmente(petale) care sa contina seminte stralucitoare. Anasonul stelat proaspat, daca este deteriorat, elimina un lichid uleios. Daca stelele sunt prea fragile sau prea intunecate, ai parte de un produs vechi de o calitate indoielnica.

Cardamomul. Pastaile de cardamom sunt mari, de culoare maslinie sau verzuie. Verdele stralucitor poate indica prezenta colorantilor artificiali. O culoare galbuie sugereaza ca pastaile sunt uscate in mod eronat sau ca sunt vechi.

Nucsoara autentica este mare, ovala si are o multime de brazde pe interior. Varianta ei salbatica, adesea vandut in loc de nucsoara, are o forma mai alungita si mult mai putine brazde interioare.

Cuisoarele. Mugurii de cuisoare sunt maronii, cu capete de o culoare mai deschisa decat tulpinile. Acestea elimina ulei, atunci cand sunt deteriorate. Un cuisor are o aroma puternica si un gust arzator, usor amar. Poti verifica prospetimea condimentului, scufundand mugurii in apa. Cuisoarele proaspete vor pluti vertical, in timp ce cele vechi vor sta pe orizontal la suprafata apei.

Vanilia. Pastaile de vanilie isi pastreaza aroma timp de cativa ani. Pastaile de calitate au bucle la capete. Sunt de culoare cicolatie, flexibile si cu o lungime cuprinsa intre 15 si 25 cm. De asemenea, vanilia, chiar si atunci cand nu este de cea mai buna calitate, va fi semnificativ mai buna decat corespondentul sau sintetic, vanilina.

Sofranul natural este foarte scump. Atunci cand il cumperi la un pret bun, risti sa cumperi un fals facut din curcuma, sofranel sau sfecla uscata. Produsul de calitate este omogen, fara firimituri si are o culoare spre rosu inchis. Cand este macinat, sofranul capata o textura pudra. Condimentul coloreaza total apa in doar 15 minute.

Citeste si: Condimente. Cum sa faci GARAM MASALA

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Condimentele din comert nu sunt neaparat nesanatoase, insa nu ofera intotdeauna gustul dorit de tine. Din aceasta...
Orice gospodina e multumita atunci cand are la indemana toate ingredientele. Poate fi frustrant sa ai nevoie,...
Ai probleme de digestie pe care nu mai vrei sa le tratezi cu medicamente? Fii tot timpul...