Cum sa pui VARZA la MURAT

Cum sa pui VARZA la MURAT

Varza se pune la murat, in mod traditional, incepand cu Sfantul Dumitru(26 octombrie). Pentru a obtine o varza murata gustoasa si rezistenta, e nevoie sa respecti cu strictete reteta clasica.

Ce trebuie sa faci:

- alege varza. Trebuie sa fie bine coapta, indesata, alba si cu foi subtirele (le vei folosi la sarmale).

- saramura se pregateste pe cantar, nu din ochi: la fiecare 10 litri de apa cate 500 gr de sare grunjoasa.

- butoiul trebuie sa fie curata. Spalal-l si usuca-l.

- asaza, apoi cativa butuci de lemn(mai scunzi) pe fundul butoiului.

- presara deasupra butucilor condimente: piper( leaga-l in saculete de tifon), crengute de cimbru si marar uscat.

- curata si taie morcovi si radacini de telina in felii rotunde.

- curata si taie pe lungime radacini de hrean.

- pune aceste radacinoase in butoi. Daca doresti poti pastra o parte pentru a le artunca peste varza.

- adauga si sfecla rosie, daca doresti ca varza sa prinda o culoare roz.

- taie fiecare varza drept de la cotor, apoi scobeste-o inauntrul ei si adauga putina sare.

- asaza verzele in butoi numai cu cotorul in sus.

- apasa verzele bine, apoi pune un gratar de lemn deasupra, preseaza cu doua-trei pietre de rau sau de granit si acopera cu un servet mare, curat.

- nu umbla la varza timp de 2 zile.

- in aceasta perioada, pregateste saramura(din apa si sare). Nu uita sa topesti foarte bine sarea.

- dupa cele 2 zile, adauga saramura peste verze.

- potriveste, din nou, gratarul de lemn si pietrele, iar la final pune capacul.

- urmeaza pritocirea.Pritoceste varza de 4 ori pe saptamana:

- ia spuma de deasupra cu o spumiera.

- scoate gratarul si pietrele, spala-le si usuca-le.

- sterge cu o carpa uscata peretii si marginea butoiului (pana la nivelul moarei).

- ia un furtun gros si lung, baga-l in moare, strecurandu-l printre verze, si trage zeama in galeti curate. Unii se rezuma doar la a scoate moarea din butoi. Noi te sfatuim sa o si vanturi. Pentru asta, mai ai nevoie de o galeata curata goala si vei incepe sa vanturi moarea dintr-un vas in altul. Fa pritocirea in aer liber pentru o eficienta sporita. Practic, torni moarea de la inaltime dintr-un vas in altul. Repeta, de cateva ori. Moarea va pierde din vascozitate si se va limpezi. 

- dupa pritocire, pui moarea inapoi in butoi si il acoperi cum trebuie.

- dupa prima saptamana, pritocirea se face mai rar.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pentru varza acrita in butoi, se foloseste un butoi din stejar care se opareste si se zvanta....
Varza se consuma peste iarna, in general, in varianta murata. Daca o preferi in stare naturala, trebuie...
Varza nu e ferita de daunatori, desi pare o planta leguminoasa rezistenta la mediul extern. Musca verzei,...