Alozur 5 mg si 10 mg, comprimate

Citeste prospectul medicamentului Alozur 5 mg si 10 mg, comprimate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Hipertensiune arteriala esentiala. Angina pectorala cronica stabila si vasospastica.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Alozur 5 mg, comprimate:

Fiecare comprimat contine amlodipina 5 mg (sub forma de besilat de amlodipina). Alozur 10 mg, comprimate:

Fiecare comprimat contine amlodipina 10 mg (sub forma de besilat de amlodipina). Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimat

Alozur 5 mg, comprimate.

Comprimatele sunt rotunde si de culoare alba, cu diametrul de aproximativ 8 mm. Alozur 10 mg, comprimate.

Comprimatele sunt rotunde si de culoare alba, cu o linie mediana pe una din fete si diametrul de aproximativ 10,5 mm.

Comprimatul poate fi divizat in doua parti egale.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Hipertensiune arteriala esentiala.

Angina pectorala cronica stabila si vasospastica.

4.2. Doze si mod de administrare

Pentru uz oral.

Comprimatele trebuie administrate cu o cantitate suficienta de lichid (de exemplu, un pahar cu apa) cu sau fara alimente. Adminstrarea simultana de grapefruit sau suc de grapefruit nu are influenta asupra efectului amlodipinei.

Aduti:

Doza initiala pentru tratamentul hipertensiunii arteriale si anginei pectorale este de 5 mg o data pe zi. Daca efectul terapeutic dorit nu poate fi obtinut in decurs de 2-4 saptamani, aceasta doza poate fi

crescuta la o doza maxima de 10 mg zilnic (ca doza unica) in functie de raspunsul individual al pacientului. Amlodipina poate fi utilizata ca monoterapie sau in asociere cu alte medicamente antianginoase la pacientii cu angina pectorala.

Copii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani):

Amlodipina nu este recomandata copiilor si adolescentilor cu varsta sub 18 ani datorita datelor insuficiente privind siguranta si eficacitatea.

Varstnici:

La varstnici sunt recomandate scheme de administrare uzuale, totusi, cresterea dozei trebuie sa se faca cu precautie (vezi pct. 5.2).

Pacienti cu insuficienta renala:

Sunt recomandate scheme de administrare uzuale (vezi pct. 5.2). Amlodipina nu este dializabila. Amlodipina trebuie administrata cu precautie pacientilor tratati prin dializa.

Pacienti cu insuficienta hepatica:

Nu a fost stabilit o schema de administrare la pacientii cu insuficienta hepatica, prin urmare amlodipina trebuie administrata cu precautie (vezi pct. 4.4).

4.3 Contraindicatii

Amlodipina este contraindicata la pacientii cu:

• hipersensibilitate la amlodipina, derivati de dihidropiridina sau la oricare dintre excipienti;

• hipotensiune arteriala severa;

• soc, inclusiv soc cardiogen;

• insuficienta cardiaca dupa infarct miocardic acut (in timpul primelor 28 zile);

• obstructie la nivelul caii de ejectie a ventriculului stang (de exemplu, stenoza aortica cu grad mare);

• angina pectorala instabila.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Amlodipina trebuie administrata cu precautie la pacientii cu rezerva cardiaca scazuta. Nu exista date care sa sprijine administrarea amlodipinei in monoterapie pe perioada sau in timpul primei luni a unui infarct miocardic. Siguranta si eficacitatea amlodipinei in crizele hipertensive nu a fost stabilita.

Pacienti cu insuficienta cardiaca

Pacientii cu insuficienta cardiaca trebuie tratati cu precautie. Intr-un studiu pe termen lung care a inclus pacienti suferind de insuficienta cardiaca severa (grad NYHA III-IV), incidenta edemului pulmonar raportata a fost mai mare la grupul de pacienti tratati cu amlodipina decat la grupul tratat cu placebo, dar aceasta nu a fost asociata cu agravarea insuficientei cardiace (vezi pct. 5.1).

Pacientii cu insuficienta hepatica

Timpul de injumatatire prin eliminare al amlodipinei la pacientii cu insuficienta hepatica este prelungit; nu au fost stabilite recomandari pentru dozaj. Prin urmare, amlodipina trebuie administrata cu precautie la acesti pacienti.

Pacientii cu insuficienta renala

Amlodipina nu este dializabila. Amlodipina trebuie administrata cu precautie la pacientii tratati prin dializa (vezi pct. 4.4).

Varstnici

La varstnici cresterea dozei trebuie sa se faca cu precautie (vezi pct. 5.2). Copii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani)

Amlodipina nu este recomandata copiilor si adolescentilor cu varsta sub 18 ani, datorita datelor insuficiente privind siguranta si eficacitatea.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Efecte ale altor medicamente asupra amlodipinei

Inhibitori ai CYP3A4: un studiu la varstnici a aratat ca diltiazem inhiba metabolismul amlodipinei, probabil pe calea CYP3A4, deoarece concentratiile plasmatice cresc cu aproximativ 50% si efectul amlodipinei este crescut. Nu poate fi exclus, ca cei mai puternici inhibitori ai CYP3A4 (de exemplu ketoconazolul, itraconazolul, ritonavirul) cresc concentratia plasmatica a amlodipinei intr-o masura mai mare decat diltiazemul. Trebuie luate precautii la asocierea amlodipinei cu inhibitorii CYP3A4. Inductori ai CYP3A4: nu exista informatii disponibile referitoare la efectul inductorilor CYP3A4 (de exemplu, rifampicina, sunatoare) asupra amlodipinei. Administrarea concomitenta poate duce la concentratii plasmatice reduse ale amlodipinei. Trebuie luate precautii la asocierea amlodipinei cu inductorii CYP3A4.

Efecte ale amlodipinei asupra altor medicamente

Amlodipina poate creste efectul altor medicamente antihipertensive, cum sunt medicamentele blocante ale receptorilor beta-adrenergici, inbitorii ECA, alfa-1 blocantele si diureticele. La pacientii cu risc crescut (de exemplu, dupa infarctul miocardic) asocierea unui blocant al canalelor de calciu cu un medicament blocant al receptorilor beta-adrenergici poate duce la insuficienta cardiaca, hipotensiune arteriala si (un nou) infarct miocardic.

In studiile clinice referitoare la interactiuni, amlodipina nu a afectat farmacocinetica atorvastatinei, digoxinei, warfarinei sau ciclosporinei.

In studiile de interactiune clinica, sucul de grapefruit, cimetidina, medicamentele care contin aluminiu sau magneziu (antacide) si sildenafilul nu au afectat farmacocinetica amlodipinei.

Nu exista niciun efect al amlodipinei asupra testelor de laborator.

4.6 Sarcina si alaptarea

Sarcina

Nu exista date corespunzatoare legate de utilizarea amodipinei la femeile gravide.

Studiile la animale au aratat toxicitate asupra functiei de reproducere la doze mari (vezi pct. 5.3). Nu este cunoscut riscul potential pentru om. In consecinta, amlodipina nu trebuie utilizata in timpul sarcinii decat daca beneficiul terapeutic este superior riscului potential al tratamentului.

Alaptarea

Nu se cunoaste daca amlodipina este excretata in laptele matern. Blocante ale canalelor de calciu similare, de tipul dihidropiridinei, sunt excretati in laptele matern. Se recomanda intreruperea alaptarii in timpul tratamentului cu amlodipina.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Amlodipina are o influenta usoara sau moderata asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. La pacientii care sufera de ameteli, cefalee, fatigabilitate sau greata, abilitatea de a reactiona poate fi afectata.

4.8 Supradozaj

La oameni, experienta supradozajului intentionat este limitata. Datele disponibile sugereaza ca supradozajul masiv (>100 mg) poate duce la vasodilatatie periferica excesiva cu hipotensiune arteriala sistemica ulterioara puternica si probabil prelungita.

Hipotensiunea arteriala semnificativa clinic datorata supradozajului cu amlodipina necesita suport cardiovascular activ, inclusiv monitorizarea frecventa a functiei cardiace si respiratorii, mentinerea membrelor inferioare in pozitie ridicata, monitorizarea volumului circulator si a debitului urinar. Un vasoconstrictor poate fi util in restabilirea tonusului vascular si a tensiunii arteriale, cu conditia ca sa nu existe nicio contraindicatie pentru utilizarea acestuia. Gluconatul de calciu intravenos poate fi benefic in reversibilitatea efectelor blocarii canalelor de calciu. Lavajul gastric poate fi util in unele cazuri. La voluntarii sanatosi utilizarea carbunelui activat pana la 2 ore dupa administrarea amlodipinei 10 mg a aratat ca reduce viteza de absorbtiei a amlodipinei. Deoarece amlodipina se leaga in proportie mare de proteine, nu este probabil ca dializa sa fie benefica.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE 5.1 Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: derivati de dihidroxipiridina, codul ATC : C08CA01.

Amlodipina este un antagonist al canalelor de calciu care inhiba influxul transmembranar al ionilor de calciu in musculatura neteda si miocard. Mecanismul de actiune antihipertensiva se datoreaza unui efect relaxant direct asupra muschiului neted vascular. Mecanismul exact prin care amlodipina amelioreaza angina nu a fost complet determinat, dar urmatoarele doua actiuni au un rol:

1. Amlodipina dilata arteriolele periferice si reduce astfel rezistenta periferica totala (postsarcina) impotriva careia inima lucreaza. Aceasta reducere a efortului inimii scade consumul de energie miocardica si cerintele de oxigen.

2. Mecanismul de actiune implica, de asemenea, probabil dilatarea arterelor coronariene principale si a arteriolelor coronare. Aceasta dilatare mareste aportul de oxigen la nivelul muschiului miocardic la pacientii cu criza de angina Prinzmetal.

La pacientii cu hipertensiune arteriala, o singura doza pe zi determina reduceri semnificative clinic ale

tensiunii arteriale (atat in clinostatism, cat si in ortostatism) timp de 24 ore.

Deoarece efectul farmacologic al amlodipinei este lent, nu determina hipotensiune arteriala brusca.

La pacientii cu angina, administrarea unei singure doze de amlodipina zilnic mareste timpul de efort total, intarzie aparitia crizelor de angina si a subdenivelarii segmentului ST cu 1mm. Amlodipina scade, atat frecventa crizelor de angina, cat si numarul de comprimate de nitroglicerina. In timpul tratamentului cu amlodipina nu au fost observate efecte metabolice, de exemplu asupra metabolismului lipidelor plasmatice sau glucozei.

Pacientii cu insuficienta cardiaca

Studiile hemodinamice si testele clinice bazate pe proba de efort la pacientii cu insuficienta cardiaca clasa II-IV NYHA au aratat ca amlodipina nu a dus la deteriorare clinica, asa cum a fost masurat prin toleranta la efort, fractia de ejectie a ventriculului stang si simptomatologia clinica. Un studiu controlat placebo (PRAISE) proiectat sa evalueze pacientii cu insuficienta cardiaca clasa III-IV NYHA care primesc digoxina, diuretice si inhibitori ai ECA a aratat ca amlodipina nu a dus la o crestere a riscului mortalitatii sau a mortalitatii si morbiditatii in asociere cu insuficienta cardiaca. Un studiu de urmarire (PRAISE-2) a aratat ca amlodipina nu a avut nici un efect asupra mortalitatii cardiovasculare totale a pacientilor de clasa III-IV fara ischemie. In acest studiu amlodipina a fost asociata cu o crestere a edemului pulmonar, cu toate ca acest lucru nu a putut fi corelat cu o crestere a simptomelor.

5.2 Proprietati farmacocinetice

Absorbtie/Distributie

Dupa administrarea orala a dozelor terapeutice, amlodipina este lent absorbita. Absorbtia amlodipinei nu este influentata de ingerarea concomitenta de alimente. Biodisponibilitatea absoluta a substantei active nemodificate este estimata la 64-80%. Concentratiile plasmatice maxime sunt atinse la 6-12 ore de la administrare. Volumul de distribute este de aproximativ 21 l/kg. pKa al amlodipinei este 8,6. Studiile in vitro au aratat ca aproximativ 97,5% din amlodipina se leaga de proteinele plasmatice.

Metabolism/Eliminare

Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare este de aproximativ 35-50 ore. Concentratiile plasmatice la starea de echilibru sunt atinse dupa 7-8 zile de administrare consecutiva. Amlodipina este extensiv metabolizata in metaboliti inactivi. Aproximativ 60% din doza administrata este excretata in urina, din care 10% ca amlodipina nemodificata.

Varstnici

Timpul pana la atingerea concentratiilor plasmatice maxime este similar la varstnici si la pacientii mai tineri. Clearance-ul tinde sa scada ducand la cresteri ale "aria de sub curba" (ASC) si a timpului de injumatatire prin eliminare. Schema de administrare recomandata pentru varstnici este aceeasi, desi cresterea dozei trebuie sa se faca cu precautie.

Pacientii cu insuficienta renala

Amlodipina este extensiv metabolizata in metaboliti inactivi. 10% din compusul de origine este excretat nemodificat in urina. Modificarile concentratiei de amlodipina nu sunt corelate cu gradul de insuficienta renala. Prin urmare se recomanda doza uzuala. Amlodipina nu este dializabila.

Pacienti cu insuficienta hepatica

Timpul de injumatatire prin eliminare al amlodipinei este prelungit la pacientii cu insuficienta hepatica.

5.3 Date preclinice de siguranta

Datele preclinice nu au evidentiat nici un risc special pentru om, pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitate, carcinogenitate. In studiile la animale referitoare la functia de reproducere la sobolani, la care s-au administrat doze mari, au fost observate parturitie intarziata, travaliu dificil si afectari fetale si a viabilitatii puilor nou-nascuti.

6 PROPRIETATI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipientilor

Celuloza microcristalina Hidrogenofosfat de calciu, anhidru Amidonglicolat de sodiu (tip A) Stearat de magneziu

6.2 Incompatibilitati

Nu este cazul.

6.3 Perioada de valabilitate

3 ani.

6.4 Precautii speciale de pastrare

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.

6.5 Natura si continutul ambalajului

Alozur 5 mg: cutie cu 3 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a cate 10 comprimate. Alozur 10 mg: cutie cu 3 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a cate 10 comprimate.

6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Fara cerinte speciale.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

Ozone Laboratories BV,

2 Martinus Nijhofflan, 2624 ES Delft

Olanda

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Zomen 7,5 mg si 30 mg comprimate filmate si afla pentru ce este indicat...
Citeste prospectul medicamentului Vidotin 4 mg si 8 mg, comprimate si afla pentru ce este indicat si...
Citeste prospectul medicamentului Vasocardin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii terapeutice: Hipertensiune...