Ce este si cum poate fi tratata fobia sociala

Ce este si cum poate fi tratata fobia sociala

Fobia sociala reprezinta o tulburare de anxietate ce se manifesta printr-un set de simptome resimtite in context social, precum: a vorbi in societate, a manca/bea in fata altor persoane, a folosi WC-uri publice, a vorbi intr-un grup, a cere informatii, a citi/scrie in fata altora etc. Aceasta forma de anxietate clinica afecteaza intre 7% si 12% din populatie.

Cum sa faci diferenta intre nervozitatea normala si fobiea sociala?

Nervozitatea normala. Exista situatii in care orice persoana sanatoasa la cap, cum spunem noi, romanii, ar trebui sa devina usor nervoasa, nesigura. Se intampla atunci cand au loc momente importante in viata unui om; un interviu de angajare, o destainuire catre un parinte, o discutie cu superiorul, o interactiune cu o persoana necunoscuta etc. In acele momente, creste pulsul, inima bate mai tare, transpiram si respiram mai greu. E un cumul firesc de emotii. Totusi, dupa ce ne familiarizam cu situatia, incepem sa revenim la starea normala, reusind sa rezolvam ceea ce ne-am propus.

Fobia sociala. In oricare dintre situatiile descrise mai sus, o persoana care sufera de fobie sociala va avea dificultati uriase. Mai simplu spus, nu se va descurca si va cauta sa dea bir cu fugitii. Cauzele ar putea fi:

- cresterea uriasa a nivelului de nervozitate. Fobia sociala are un aliat de incredere: cresterea necontrolata a nervozitatii unei persoane. Un individ care sufera de fobie sociala va experimenta senzatii nedorite: sufocare, groaza, tremurat necontrolat, incapacitatea de a vorbi, ameteli, senzatie de voma si teama de acest moment.

- obsesie pentru aspectele negative. Odata ce si-a fixat in minte ceva de rau, persoana care sufera de fobie sociala nu mai poate sa scape de acel gand. Orice gand pozitiv este anulat de aceasta borna compulsiv-obsesiva. Daca, de exemplu, intr-o sala rade altcineva zgomotos, individul ce sufera de anxietate sociala va percepe momentul ca pe o amenintare. De altfel, reactiile negative ale celor din jur si propriile senzatii de stres sunt principalele probleme ale oamenilor care sufera de fobie sociala.

- groaza de ridicol. Persoanele care experimenteaza anxietatea sociala traiesc o frica exagerata legata de posibilitatea de a deveni subiect de ras sau de a crea o impresie negativa. Aastfel, se preocupa cu obsesie de propriul comportament, astfel incat sa nu devina ridicoli. Unde duce aceasta stare? La incapacitatea de a lua decizii. Groaza se instaleaza si daca scapa un obiect pe jos sau daca se impedieca. imediat se gandeste: Vai, m-am facut de ras! Toti rad de mine!

Fobia sociala - tratament. Anxietatea sociala nu se vindeca de la sine. Din contra! Evolueaza cronic, cu simptome care pot persista peste 20 de ani, daca nu este tratata. La fel ca in cazul altor tulburari de anxietate, exista doua tipuri de tratamente cu eficienta dovedita, care pot fi aplicate independent sau combinate: psihoterapia si terapia medicamentoasa.Intotdeauna medicul va decide care este tratamentul potrivit!

Citeste si: Scapa de ANXIETATE si de DURERI de CAP. Consuma aceasta LIMONADA

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Aproximativ 275 milioane de oameni sufera de anxietate, pe intreg Mapamondul. Stresul este o alta problema majora:...
Suferi frecvent de stari de anxietate care iti provoaca teribile dureri de cap? Consulta un medic. Vei...
Atacurile de panica pot aparea brusc si fara avertisment, ca si reactie primara a organismului la anumite...