Cum sa treci peste certurile din cuplu. Tine cont de aceste tehnici

Cum sa treci peste certurile din cuplu. Tine cont de aceste tehnici

Certurile de cuplu sunt fenomene normale. Evitarea lor poate parea un factor de stabilitate, insa nu e deloc asa. S-a demonstrat ca un conflict nesolutionat distruge mai devreme sau mai tarziu o relatie. Asadar, nu fugi de probleme, ci incearca sa le rezolvi impreuna cu persoana iubita!

Cum sa treci peste certurile din cuplu. Tine cont de aceste tehnici

Programeaza o ora si un loc unde sa discutati despre probleme. O cearta poate parea spontana, insa nu e asa! Intotdeauna, exista o cauza cu radacini adanci. Daca simti ca discutia degeneraza, stabileste ora si un loc pentru a vorbi despre problemele nerezolvate de cuplu! Astfel, amandoi veti avea timp sa va pregatiti pentru discutie, fara a arunca vorbe pe care s-ar putea sa le regretati! Stii cum se spune: la nervi zicem multe!

Intai nevoile de baza! O cearta pe stomacul gol cu siguranta va degenera! Asadar, aveti grija sa nu faceti asta cand nevoile de baza nu sunt asigurate! Discutia in sine va fi dificila. Daca se mai desfasoara si pe fondul altor frustrari, in mod cert nu va fi bine!

Nu aduce in discutie trecutul! Ramai pe subiect! Prin reprosuri cu privire la trecut, vei devia de la adevarata problema si nu vei face decat sa mentii o tensiune nociva! Sanatos este sa va axati amandoi doar pe problema de moment! Daca inca te roade ceva din trecut, aloca altadata timp pentru a rezolva nemultumirea! 

Asculta cu atentie, inainte de a vorbi. Daca persoana iubita spune ceva in dezacord cu ceea ce crezi, nu-i raspunde instinctual, instant! Asculta pana termina, apoi spune-ti punctul de vedere. Asa demonstrezi respect si dorinta de comunicare pentru solutionarea problemei! De asemenea, aminteste-ti ca limbajul adecvat al corpului il poate face pe omul de langa tine sa se simta auzit sau ignorat. Mingea e , asadar, in terenul tau!

Spune ce simti, in loc sa dai vina pe cealalta persoana. O tehnica simpla, dar eficienta, este folosirea cuvantului eu in loc de tu. Spre exemplu, evita sa spui Nu ai venit la ziua de nastere a prietenului meu. Alege, in schimb, formula: Neparticiparea la ziua prietenului meu m-a facut sa ma simt trist. Astfel, vei impartasi sentimentele si frustrarile fara sa introduci in discutie sentimentul de vina! A invinovati partenerul/a nu se va termina bine in nicio relatie, mai devreme sau mai tarziu!

Evita exagerarile(folosirea unor cuvinte precum intotdeauna sau niciodata). Odata ce folosesti cuvinte prea generale, precum intotdeauna sau niciodata, vei exagera situatia, determinand cealalta persoana sa pice intr-un comportament defensiv. Incearca sa fii mai putin agresiv/a, sa iti pastrezi calmul, folosind cuvinte mai usoare precum ocazional, uneori sau cateodata.

Critica constructiv. Critica este un element firesc intr-o relatie, deoarece persoana de langa tine poate avea multe defecte si chiar unele comportamente inacceptabile. Totusi, atunci cand iti exprimi frustrarile prin atacuri verbale dure, afectezi stima de sine a partenerului/ei si creezi o prapastie emotionala intre voi doi. In schimb, incearca sa comunici intr-o maniera prietenoasa, care se concentreaza pe comportamentul in sine si nu pe omul din fata ta. Poti insera anumite cuvinte de lauda si incurajari la inceputul si la finalul unei critici!

Gestioneaza-ti emotiile. Certurile pot deveni insuportabile, daca nu inveti sa iti controlezi emotiile in momentele grele. Pe de alta parte, poti incerca sa iti stapanesti emotiile, ramanand ancorat/a in realitatea dificila. Trebuie sa rezolvati problemele nu sa le evitati!

Fa o pauza, cand e cazul. Lucrurile pot escalada rapid in mijlocul unei dispute! Unul dintre parteneri se poate enerva peste masura, riscand sa arunce jigniri, insulte si chiar sa foloseasca violenta fizica! Pentru a evita un asemenea scenariu, pleaca de langa celalalt, pana cand te calmezi! Redeschideti discutia, in momentul in care doza de calm e cea fireasca(sa nu treaca insa mai mult de 24 ore, deoarece problema isi pierde din importanta).

Citeste si: Cum sa dezvolti RELATIA de CUPLU. Scapa de aceste stereotipuri

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

In orice relatie, oricat de stabila si de fericita ar fi, apar la un moment dat mici...
Neintelegerile, tensiunile, certurile apar in orice cuplu, mai devreme sau mai tarziu. Important este sa inveti cum...
Micile neintelegeri duc adesea la certuri in randul cuplurilor. Exista vreo cale de a nu te certa...