Viata in cuplu. Cum sa solutionezi o cearta. Nu mai repeta aceste greseli

Viata in cuplu. Cum sa solutionezi o cearta. Nu mai repeta aceste greseli

Neintelegerile, tensiunile, certurile apar in orice cuplu, mai devreme sau mai tarziu. Important este sa inveti cum sa le gestionezi, astfel incat relatia sa nu aiba de suferit in mod decisiv. Scandalurile repetate nu fac decat sa perimeze relatia. Ele pot degenera, iar despartirea devine inevitabila.

Cand cearta nu poate fi evitata, e bine sa o transformati intr-un atu. Cum faceti asta? Incercati amandoi sa comunicati eficient si controlati-va, pe cat posibil, primele instincte, cele care pot aduce actiuni reprobabile, jigniri inutile. Nu e usor, dar daca va respectati si va iubiti, o sa reusiti! Iata cateva greseli comune care adancesc criza in cuplu. Incercati sa nu le repetati:

1. Critici fara sa fii concret/a. Atunci cand te certi cu jumatatea ta, evita sa etalezi toate frustarile acumulate in relatie. Fii concret/a! Critica pe situatie! Spune: Ai facut asta acum si ma deranjeaza! Nu folosi expresii de genul: Asa faci mereu! M-am saturat! Cand generalizezi, persoana iubita se simte anulata, deoarece critici intreaga sa fiinta umana. Asadar, fii exact/a atunci cand aduci o critica celui/celei pe care o iubesti. De asemenea, adu argumente pentru a-ti sustine nemultumirea. Altfel, celalalt se va simtit atacat pe nedrept.

2. Adopti o atitudine defensiva. Multi oameni cred ca o astfel de atitudine rezolva totul. Din contra! Cand partenerul/a etaleaza o nemultumire, nu mai contraataca rapid, negand totul! Lasa-l/o sa termine ce are de spus, apoi, adu argumentele tale in discutie. Comporta-te, in acelasi timp, pozitiv, aratand persoanei iubite ca vrei sa ajungi la o rezolvare! Divergentele de cuplu nu trebuie sa se transofrme intr-o lupta intre cine are sau nu are dreptate. Scopul este sa rezolvati neintelegerile! Iar comunicarea e singura solutie.

3. Refuzi sa comunici. Cea mai mare problema a cuplui modern este lipsa de comunicare. Se intampla mai ales atunci cand neintelegerile se repeta. Nivelul de ignoranta creste incet-incet, iar asta nu poate duce decat la despartire. Frustrarea este mare cand unul dintre parteneri incearca sa discute, iar celalalt il ignora, fara ca macar sa asculte ce are de spus. Evita acest comportament distructiv prevenind aparitia regretului in relatie. Daca doresti, cu adevarat, sa mentii aceasta relatie, fii sincer si asculta-ti jumatatea. Reciproca este, evident, valabila!

4. Incerci sa rezolvi problemele in momente total nepotrivite. Multi oameni devin sinceri la un pahar in plus. Atunci dau drumul la robinet si spun lucrurilor pe nume, dar intr-un mod agresiv, care nu face decat sa distruga relatia. Chiar daca exista neintelegeri serioase, evita sa le pui pe tapet cand nu ai o capacitate normala de control.Pentru a avea conversatii calme si productive, stabileste impreuna cu persoana iubita o zi in care sa vorbiti despre tot ceea ce va preocupa. Desi pare ciudat, aceasta varianta este benefica pentru ambele parti. Astfel, nu veti izbucni de fata cu prietenii, cu familia, punandu-va in situatii jenante.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Certurile de cuplu sunt fenomene normale. Evitarea lor poate parea un factor de stabilitate, insa nu e...
Micile neintelegeri duc adesea la certuri in randul cuplurilor. Exista vreo cale de a nu te certa...
Somnul alaturi de persoana iubita nu doar ca ofera sentimente de siguranta, securitate si apropiere, ci are...