Ce este lichidul amniotic si la ce ajuta

Ce este lichidul amniotic si la ce ajuta

Lichidul amniotic este un lichid limpede, galben, aflata in sacul amniotic(locul unde se dezvolta fatul). In primele saptamani de sarcina, lichidul amniotic consta in mare parte din apa. Treptat, continutul se schimba incluzand nutrienti, hormoni, anticorpi si urina fetusului.

Lichidul amniotic se gaseste in primele 12 zile de la conceptie in sacul amniotic, o punga formata din doua membrane, amniosul si corionul. Lichidul inconjoara fatul din in uter. Acesta are multe functii importante si este vital pentru dezvoltarea sanatoasa a fatului(il hraneste si il protejeaza). Totusi, in cazul in care cantitatea de lichid amniotic din interiorul uterului este prea mica sau prea mare, pot aparea complicatii.

Pe scurt despre lichidul amniotic:

- la inceput, este format din apa din corpul mamei, dar treptat, proportia mai mare este formata din urina bebelusului(dupa 20 saptamani de sarcina, lichidul este compus in integime din urina fetala, deoarece fatul inghite si excreta);

- contine nutrienti importanti, hormoni si anticorpi si ajuta la protejarea bebelusului de lovituri si rani.

- daca lichidul amniotic este verde sau maro, aceasta indica faptul ca fatul a trecut de meconiu(primul scaun al fatului, ce prezinta particularitati specifice) inainte de nastere.

- meconiul din fluid poate fi problematic. Poate provoca o problema de respiratie numita sindrom de aspiratie de meconiu, care apare atunci cand meconiul intra in plamani. In unele cazuri, bebelusii vor avea nevoie de tratament dupa nastere.

Functiile lichidului amniotic:

- protejarea fatului. Lichidul protejeaza copilul de presiunile exterioare, actionand ca un amortizor de soc;

- controlul temperaturii. izoleaza bebelusul, tinandu-I cald si mentinand o temperatura regulata;

- controlul infectiilor. Lichidul amniotic contine anticorpi;

- dezvoltarea plamanilor si a sistemului digestiv. Prin inspirarea si inghitirea lichidului amniotic, copilul exerseaza utilizarea muschilor acestor sisteme pe masura ce cresc;

- dezvoltarea muschilor si a oaselor. Pe masura ce bebelusul pluteste in sacul amniotic, are libertatea de a se misca, oferind muschilor si oaselor posibilitatea de a se dezvolta corect;

- lubrifiere. Lichidul amniotic previne cresterea suprapusa a unor parti ale corpului, cum ar fi degetele de la maini si de la picioare. Lipirea degetelor se intampla atunci cand nivelul de lichid amniotic este scazut;

- suport pentru cordonul ombilical. Lichidul din uter previne comprimarea cordonului ombilical. Acest cordon transporta hrana si oxigenul de la placenta la fatul in crestere.

Cat lichid amniotic exista in sacul amniotic? Cantitatea maxima este de circa un litru. Nivelul scade pe masura ce se apropie nasterea. Odata ce apa se rupe, la fel se intampla si cu sacul amniotic. Astfel, lichidul din sac incepe sa se scurga prin colul uterin si vagin.

Cand se rupe apa? Fenomenul are loc, de obicei, spre sfarsitul primei etape a travaliului. Doar aproximativ 15% din cazuri au loc la debutul travaliului. Cand se intampla acest fenomen firesc, nasterea devine iminenta.

Tulburari ale lichidului amniotic:

- oligohidramnios - fenomen care presupune prea putin lichid amniotic;

- polihidramnios, denumit si hidramnios sau tulburare de lichid amniotic, inseaman ca sacul amniotic contine lichid in exces;
este atunci cand exista prea mult lichid.

Oligohidramnios. Nivelurile scazute de lichid amniotic apar in 4% din sarcini. Acest fenomen are loc atunci cand indicele lichidului amniotic (AFI) observat la ecografie masoara mai putin de 5 cm (un indice normal este de 5-25 cm), iar buzunarul vertical maxim (MVP) este mai mic de 2 cm. Oligohidramnios devine evident in cazurile de scurgere de lichid dintr-o ruptura in membranele amniotice( fatul nu se va misca atat de mult pe cat ar fi de asteptat). De asemenea, poate aparea la mamele cu antecedente provocate de oricare dintre urmatoarele afectiuni medicale:

- sarcini anterioare cu restrictie de crestere;

- hipertensiune arteriala cronica;

- probleme cu placenta, de exemplu, abruptie

- preeclampsie;

- diabet;

- lupus;

- sarcini multiple(gemeni sau tripleti);

- defecte congenitale, cum ar fi anomalii renale;

- nasterea tarzie;

- alte motive necunoscute, cunoscute ca idiopatice.

Oligohidramnios poate aparea in orice trimestru, dar este mai periculoasa in primele 6 luni de sarcina. In acest interval, exista un risc mai mare de malformatii congenitale, pierderea sarcinii sau nasterea prematura.

Oligohidramnios declansat in ultimul trimestru poate provoca:

- cresterea fetala lenta;

- complicatii ale travaliului;

- necesitatea nasterii prin cezariana.

Polihidramnios se instaleaza in crica 1% din totalul de nasteri. Fenomenul are loc atunci cand AFI este mai mare de 24 de centimetri (cm) si MVP masoara mai mult de 8 cm.

Tulburarile fetale care pot provoca polihidramnios sunt:

- tulburari gastrointestinale, inclusiv atrezie duodenala sau esofagiana, gastroschizis si hernie diafragmatica;

- tulburari ale creierului sau ale sistemului nervos, cum ar fi anencefalia sau distrofia miotonica;

- achondroplazia, o tulburare de crestere a oaselor

- probleme ale ritmului cardiac fetal;

- sindromul Beckwith-Wiedemann, care este o tulburare de crestere congenitala;

- anomalii pulmonare fetale

- hydrops fetalis, in care un nivel anormal de apa se acumuleaza in mai multe zone ale corpului unui fat;

- sindromul de transfuzie intre gemeni(TTTS), in care un copil primeste mai mult flux sanguin decat celalalt;

- nepotrivire de sange intre mama si copil, de exemplu incompatibilitatea Rh sau bolile Kell;

- diabetul matern insuficient gestionat.

- sarcina multipla.

Polihidramnios - simptome:

- dureri abdominale;

- dificultati de respiratie din cauza maririi uterului;

- travaliu prematur;

- ruperea prematura a membranelor;

- abruptie placentara;

- copil nascut decedat;

- hemoragie postpartum;

- malpozitie fetala;

- prolapsul cordonului.

Ruperea prematura a membranelor(ruperea prematura a apei). Daca ruptura are loc inainte de 37 de saptamani, se intampla fenomenul cunoscut sub denumirea de ruptura prematura a membranelor (PROM). In functie de cat de devreme se intampla acest lucru, poate avea consecinte grave pentru mama si copilul nenascut. Afecteaza aproximativ 2 din 100 de sarcini. PROM-ul poate avea loc , insa, la termen! Ce inseamna asta? Apa se rupe la 37 satpamani, dar travaliul nu incepe spontan in 6 ore de la ruperea membranei.

Citeste si: Sarcina. 9 chestiuni ciudate despre care medicii vorbesc rar

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sarcina poate reprezenta un amalgam de emotii, deoarece este un proces dur, dar si uimitor, in acelasi...
Viata unei femei se schimba radical, dupa nastere, deoarece trebuie sa-si asume responsabilitatea atat pentru ea, cat...
Dieta estea dificila, in orice moment, d-apai dupa o nastere. Provocarea este dublata de felul in care...