Esti proaspata mamica? Afla ce se intampla cu organismul tau dupa nastere

Esti proaspata mamica? Afla ce se intampla cu organismul tau dupa nastere

Viata unei femei se schimba radical, dupa nastere, deoarece trebuie sa-si asume responsabilitatea atat pentru ea, cat si pentru copil. Putini stiu ca apar modificari majore in corpul unei tinere mame! Si asta deoarece celulele nou-nascutului pot ramane in organismul mamei pentru toata viata!

Ce modificari fascinante apar in corpul unei femei care abia a nascut:

1. Se schimba vocea. Vocea unei femei care nastese schimba - devine mai slaba(moale) si mai monotona. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Universitatea din Sussex. Abia la un an dupa nastere, vocea mamicii revine la frecventa initiala. Specialistii sugereaza ca aceste modificari sunt cauzate de modificari hormonale. Practic, nivelul hormonilor sexuali scade drastic, dupa nastere si poate afecta corzile vocale. Inaltimea maxima a vocii unei femei care a nascut scade la 44 Hz.

Schimbarea are si o alta explicatie. Persoanele cu o voce scazuta, de regula, sunt considerate mai mature, mai competente. Asadar, femeile isi pot schimba subconstient timbrul pentru a se adapta noului lor rol de mama.

2. Creste nivelul de anxietate. Mamicilor li se spune adesea ca trebuie sa ramana linistite, insa e imposibil. In mod normal, o femeie care naste un copil devine ingrijorata pentru orice: plange bebelusul, de ce nu plange bebelusul, doarme cbebe prea mult, doarme prea putin etc. E firesc sa se intample asta, deoarece oxitocina e la un nivel mare. Acest hormon e responsabil, printre altele, cu cresterea nivelului de anxietate. De ce secreta intens acest hormon, dupa nastere? Ajuta uterul intins serios in timpul sarcinii sa se restranga! In plus, porneste instinctul matern. Oxitocina este numita si hormonul iubirii. Astfel, proaspata mamica va fi mai sensibila si mai atenta cu copilasul sau.

3. Creierul functioneaza mai bine. Oamenii de stiinta au descoperit ca femeile devin mai inteligente dupa nastere. Creierul isi amreste capacitatea pentru a satisface atat nevoile mamei, cat si pe cele ale noului-nascut. Astfel se explica de ce multe tinere mamici sunt mai capabile la locul de muna decat colegii/ele lor.

4. Organismul e pregatit pentru o noua sarcina. Sistemul imunitar al unei femei scade drastic in timpul sarcinii. Se intampla pentru ca nu cumva celulele fetale straine sa fie respinse si sa se produca avorturi spontane. Ete vorba despre celulele T, responsabile de viata fatului in uter. Acestea se asigura ca sistemul imunitar al mamei nu respinge fatul. Mai mult, aceste celule raman in corpul mamei inca 4 -5 ani dupa nastere, fiind gata sa mobilizeze organismul cat mai repede posibil in cazul aparitiei unei noi sarcini. Asa se explica de ce femeile marturisesc ca le-a fost mult mai usor la a doua sarcina - pentru ca sistemul lor imunitar era pe deplin pregatit, in comparatie cu perioada primei sarcini.

5. Se formeaza o conexiune fizica intre mama si bebelus. Conexiunea fizica pe care un copil o are cu mama sa nu se opreste dupa nastere. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Alberta din Canada au descoperit ca celulele bebelusilor raman si functioneaza in corpul femeii. Ei au cercetat creierele femeilor care au dat nastere baietilor si au descoperit celule masculine in 63% din cazuri.

Concluzia: celulele copilului pot patrunde prin bariera placentara in corpul mamei si pot continua sa functioneze in acel loc. Nu e deloc rau! Din contra! Celulele masculine din creierul unei femei scad riscul de Alzheimer.

6. Organismul se reinnoieste. Datorita sangelui fatului incep procesele de regenerare in corpul mamei. Celulele embrionare ajuta o femeie insarcinata sa vindece rani si pot chiar sa previna sau vindece boli grave. De exemplu, o biopsie hepatica a unei femei gravide bolnava de hepatita C, care a oprit tratamentul, a aratat ca ficatul isi imbunatatise functiile. Medicii au descoperit ca sursa celulelor ficatului ei erau... celulele fetusului.

La fel de important de stiut e faptul ca sarcina poate prelungi viata, mai ales cand aceasta apare la o varsta mai inaintata! Statistic, femeile care au avut copii la o varsta mai inaintata au trait mai mult decat cele care au nascut mai devreme. Totusi, varsta primei sarcini si a fertilitatii nu sunt legate de speranta de viata la femei.

7. Scade riscul de cancer. Mecanismul care protejeaza femeile impotriva unor tipuri de cancer "porneste" dupa nastere. De exemplu, femeile care nasc la o varsta mai frageda prezinta risc mai scazut de a se imbolnavi de cancer ovarian sau de endometru. Riscul scade cu fiecare sarcina! Alte statistici arata ca fetele care au devenit mama inainte de 25 de ani si au alaptat copiii sunt mai putin predispuse la a dezvolta cancer de san.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Multe femei trec cu bine de cele 9 luni de sarcina si de nastere, insa o data...
La scoala, invatam despre gene si despre modul in care acestea sunt mostenite in mod egal de...
Ti-ai imaginat vreodata ca ai putea fi mama a mai multor copii? Daca da, care crezi ca...