Sarcina. 9 chestiuni ciudate despre care medicii vorbesc rar

Sarcina. 9 chestiuni ciudate despre care medicii vorbesc rar

Ce stim despre sarcina? Apar reactii precum greata si durerile de spate, dar si poftele alimentare iesite din comun. Toate acestea sunt elemente binecunoscute in timpul sarcinii. Stiai, insa, de exemplu, ca bebelusii pot plange inca din pantecele mamei? Sau ca ideea populara conform careia nou-nascutii nu au rotule este una eronata? Iata o lista de elemente mai putin cunoscute legate de sarcina.

Sarcina. 9 chestiuni ciudate despre care medicii vorbesc rar:

1. Durata unei sarcini poate fi mai mica sau mai mare de 9 luni. Purtarea unui copil in pantec timp de un an intreg nu este un mit. In mod normal, sarcina, din momentul conceptiei pana in momentul nasterii, dureaza 266 de zile sau 38 de saptamani. Totusi, exista situatii cand acest numar poate fi mai mare sau mai mic. De exemplu, Beulah Hunter a fost insarcinata timp de 375 de zile! Fatul americancei a crescut mai lent, de aceea sarcina ei a durat mai mult de un an. Important este ca Beulah a nascut in cele din urma o fata sanatoasa.

2. Lichidul amniotic se schimba radical. In a doua jumatate a sarcinii, lichidul amniotic din burta mamei este aproape in intregime compus din urina fatului, deoarece acesta inghite si excreta lichidul.

3. Uterul se mareste de sute de ori. Un uter creste de 500 ori mai mare decat in mod normal in timpul sarcinii. Dupa nastere, insa poate deveni mai mic sau mai mare decat a fost initial. Uterul inainte de sarcina este de dimensiunea unei piersici, iar pana la sfarsitul sarcinii, ajunge la dimensiunea unui pepene verde.

4. Nivelul de estrogen e urias. O femeie va produce mai mult estrogen in timpul sarcinii decat in intreaga ei viata daca nu naste niciodata.

5. Creste laba piciorului. In timpul sarcinii, talia si sanii unei femei nu sunt singurele parti ale corpului care cresc in dimensiune. Acelasi fenomen se intampla si cu picioarele ei. Motivele?Acumularea excesiva de lichid in organism, slabirea articulatiilor din cauza modificarilor hormonale si cresterea presiunii asupra arcului piciorului din cauza greutatii crescute.

6. Bebelusii plang inca din pantece. Ei dezvolta aceasta abilitate in al treilea trimestru. Imaginile cu ultrasunete inregistrate video arata bebelusii care manifesta comportamente specifice plansului, cum ar fi deschiderea gurii, miscarea limbii si respiratia neregulata.

7. Pielea se pigmenteaza. Adesea, femeila insarcinate trec prin pgimentare. Mai exact, 90% dintre mame se confrunta cu aceasta problema. Pe fetele lor pot aparea pete specifice, in special in zonele fruntii, nasului, barbiei, pometilor si ochilor. Nuanta acestei pigmentari depinde de culoarea initiala a pielii mamei: pielea deschisa devine mai inchisa, iar pielea inchisa la culoare devine mai deschisa.

8. Amprentele fetusului se formeaza din pantece. Amprentele bebelusilor incep sa se formeze in luna a sasea de sarcina. Odata formate, amprentele nu se mai schimba pana la sfarsitul vietii.

9. Un copil nenascut poate simti, gusta si mirosi mancarea pe care o consuma mama sa. Se intampla prin intermediul lichidului amniotic, formandu-se astfel preferintele alimentare ale bebelusului ce va deveni adult.

Citeste si: Cum sa induci ovulatia pe cale naturala

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sarcina nu este doar una dintre perioadele minunate ale vietii, ci si un subiect pentru numeroase povesti...
Lichidul amniotic este un lichid limpede, galben, aflata in sacul amniotic(locul unde se dezvolta fatul). In primele...