12 retete de supa din toate colturile lumii

12 retete de supa din toate colturile lumii

Supele calde sunt ideale iarna, deoarece sunt delicioase si satioase.

Iata 12 retete traditionale de supa din toate colturile lumii, care va vor incalzi si va vor ajuta sa va diversificati alimentatia in sezonul rece:  

1.  Faimosul gulas unguresc (bogracsgulyas)
Aceasta supa se prepara la ceaun, in aer liber, la flacara deschisa si este foarte populara la competitiile culinare din Ungaria, avand chiar boluri speciale pentru servire. Numele original al acestei supe este bogracsgulyas, care inseamna oala de gulas.

Ingrediente
• 1 kg carne de vita dezosata
• 4-5 felii de bacon sau grasime de porc ( puteti folosi si ulei de floarea soarelui)
• 300 g de ceapa
• 3 linguri de boia
• sare, seminte de chimen, usturoi
• 1 kg de cartofi
• 140g de ardei rosu sau verde
• 1 rosie
• 8-12 cani de apa sau supa de legume sau vita
• 80 g de faina, 1 ou si sare ( pentru 6 portii de galuste)

Mod de preparare:
Gulas
• Taiati carnea de vita (spata sau pulpa) in cuburi de aproximativ 2 cm. Caliti ceapa maruntita in grasimea topita (sau in ulei) pana cand se rumeneste. Reduceti focul si adaugati boiaua peste grasime, amestecand rapid. Adaugati carnea, usturoiul maruntit si semintele de chimen si turnati putina apa, amestecand ocazional si lasand sa fiarba la foc mic. Adaugati apa, daca este nevoie.
• In timp ce carnea fierbe, curatati si taiati cartofii in cubulete de 1 cm. Taiati ardeii si rosia si pregatiti galustele. Cand carnea e aproape fiarta, lasati apa sa se evaporeze, ca sa ramana doar grasimea in oala. Adaugati cartofii peste carne, amestecati bine si lasati amestecul sa fiarba pana cand cartofii devin sticlosi, apoi turnati supa sau apa in oala si adaugati ardeii si rosia.
• Cand cartofii sunt aproape fierti, puneti galustele in supa. Subtiati gulasul cu supa sau apa si adaugati sare, dupa gust.
Galuste
• Amestecati faina, oula si sarea (fara apa) si framantati aluatul. Cand acesta este gata, intindeti-l pe un blat de lucru pudrat cu faina, cu ajutorul unui facalet. Patura de aluat trebuie sa aiba o grosime de aproximativ un milimetru. Aplicati faina pe degete si ciupiti bucatele de aluat din patura, pentru a forma galustele. Adaugati galustele in gulas si lasati-le sa fiarba timp de 3-4 minute. Cand sunt gata, acestea vor pluti la suprafata supei.

Pagina 1/12

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Supele calde sunt ideale iarna, deoarece sunt delicioase si satioase. Iata 12 retete traditionale de supa din...
O supa consistenta foarte apreciata in Italia este supa minestrone. Ingrediente: - 4 litri apa, - 200...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare