Cum sa tratezi cefaleea cervicogena

Cum sa tratezi cefaleea cervicogena

Cefaleea cervicogena, cunoscuta in popor ca durere de ceafa, reprezinta un tip secundar de durere, cauzata, in general, de leziuni, infectii, hipertensiune arteriala, stres, insomnii, oboseala si o postura nepotrivita. Durerile de ceafa sunt declansate, adesea, in urma miscarilor bruste ale gatului si pot fi insotite de ameteli si vedere incetosata. Un episod dureaza de la o ora la o saptamana.

Cum sa tratezi cefaleea cervicogena. La domiciliu:

1. Mentine o postura corecta. Incearca sa stai cat mai drept, atunci cand te afli in picioare, pentru a evita presiunea asupra coloanei vertebrale. Initial va fi nevoie de un efort constient, sustinut, deoarece puterea obisnuintei nu e greu de contracarat, insa cu exercitiu vei reusi sa adopti postura corecta. De asemenea, cand stai in sezut, introdu o perna la spate. Apoi asigura-te ca soldurile tale sunt apasate ferm pe spatarul scaunului. Apleaca-te usor inainte pentru a te simti confortabil. Aceasta metoda ajuta la reducerea presiunii exercitate asupra coloanei vertebrale atunci cand stai in sezut.

2. Mergi pe jos frecvent si fa exercitii simple. Nu este nevoie sa faceti exercitii de profesionist. Mersul pe jos va poate intari spatele. plimba-te in jur de 20 de minute pe zi(in una sau mai multe plimbari).. Exercitiul constant este excelent si pentru mentinerea unei greutati sanatoase. De asemenea, alergatul pe banda e o optiune decenta, daca vremea nu-ti permite sa iesi. In plus, poti face miscare natural, urcand scarile sau plimband cainele(doar doua exemple).

3. Ia antiinflamatoare AINS, cum ar fi ibuprofenul. Ibuprofenul este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS). Acesta actioneaza prin blocarea enzimelor numite ciclooxigenaze. Ia intre 200 si 400 mg de ibuprofen (capsula sau tableta) la fiecare 4 pana la 6 ore. Atentie! Poate provoca aciditate stomacala, asa ca este mai bine sa iei pastilele dupa mese. Aceste ciclooxigenaze produc prostaglandine care sunt responsabile pentru inflamatre si dureri in zona leziunii. Blocarea enzimelor ciclooxigenaze scade productia de prostaglandine, ceea ce presupune scaderea inflamatiei si a durerilor.

4. Ia medicamentele pentru durere, cum ar fi paracetamolul (Tylenol). Paracetamolul (sau acetaminofenul) este un analgezic care reduce febra. Paracetamolul se elibereaza fara prescriptie, deci poate fi usor cumparat din orice farmacie. Doza recomandata pentru adultii care sufera de dureri usoare din cauza cefaleei cervicogene este de 500 mg la fiecare 4 pana la 6 ore. Doza recomandata pentru adultii care sufera de durere moderata este de 1000 mg in acelasi interval. Doza zilnica maxima de paracetamol este de 4000 mg pentru adulti.

5. Foloseste medicamente antiepileptice. Aceste medicamente sunt utilizate pentru a gestiona transmiterea durerii periferice si centrale. Sunt recomandate in mod obisnuit pentru migrene si dureri de fata. Unul dintre medicamentele antiepileptice comune este Divalproex Sodium. Este eficient datorita mecanismului sau dublu de actiune. Actioneaza asupra nivelelor de sodiu si creste nivelul de acid aminobutiric. Doza recomandata este de 250 mg oral de doua ori pe zi timp de o saptamana. Divalproex nu este recomandat femeilor insarcinate, deoarece poate provoca defecte ale tubului neural. Un alt medicament antiepileptic este gabapentina. Acest medicament are efecte pozitive pentru cei care sufera de neuropatie periferica si migrene. Doza recomandata este de 100 mg pana la 300 mg zilnic, inainte de culcare.

Cum sa tratezi cefaleea cervicogena. Exercitii fizice:

1. Exercitii simple pentru picioare. Acest exercitiu ajuta la echilibrarea corpului, aliniind gatul, spatele si umerii. Pasi:

- stai in spatlee scaunului tinand ambele maini pe spatar;

- ridica un picior de pe podea si mentineti echilibrul folosind celalalt picior timp de aproximativ 5 secunde;

- fa la fel , inversand picioarele;

- repeta de 4-5 ori.

2. Exercii pe burta. Intinde-te cu fata in jos pe burta. Ramai in aceasta pozitie, miscandu-te doar cat sa fii sigur/a ca stai intr-o pozitie corecta(corpul bine intins). Apoi, respira incet si profund. Acest exercitiu ajuta la ameliorarea tensiunii si presiunii din zona coloanei vertebrale. Apoi, ridica-te usor in coate, ramanand pe burta. Stai in aceasta pozitie circa 2 minute, respirand incet si profund. Acest exercitiu ajuta la intinderea muschilor spatelui, atenuand, in egala masura, durerea.

3. Exercitii pentru omoplat. Acestea pot fi facute fie in sezut, fie in picioare. Acest tip de exercitiu intareste partea superioara a spatelui si coloana vertebrala, reducand tensiunea si stresul de la baza gatului. Pasi:

- stai in sezut sau in picioare, tinand spatele drept;

- da umerii inapoi. Pipetul va iesi in fata;

- ramai asa 10 secunde;

- repeta de 10 ori.

4. Exercitii de barbie. Acest exercitiu se poate face fie in picioare, fie in sezut. Misca usor umerii inapoi si trage barbia. Mentine privirea inainte. Ramai in aceasta pozitie timp de zece secunde si repeta de zece ori.

Cum sa tratezi cefaleea cervicogena. Mergi la kinetoterapeut. Kinetoterapia ajuta la ameliorarea durerilor cervicogene. Acest tip de cefalee este cauzat in mare parte de tensiune si stres, asa ca kineto este o solutie. Terapia fizica ar trebui sa inceapa bland si usor si sa creasca treptat. Exista studii care au demonstrat ca, in sase saptamani, terapia isi face efectul, reducand cefaleea cervicogena.

Citeste si: Cum sa scapi de durerea de cap

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cefaleea sau durerea de cap datorata starilor de tensiune se numara printre cele mai comune tipuri de...
Citeste prospectul medicamentului Secatoxin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Cefalee vasculara,...
Citeste prospectul medicamentului Saridon si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Algii: cefalee,...