Cum sa tratezi gura uscata. Metode naturale

Cum sa tratezi gura uscata. Metode naturale

Gura uscata(xerostomie in termeni medicali) este o afectiune in care glandele salivare nu produc suficienta saliva. In aceasta situatie, gura nu e suficient de umeda si de aici senzatia de uscaciune a gurii. Cauzele pot fi multiple, de la anumite tratamente dure precum radioterapia, la anumite medicamente si pana la imbatranire.

Azi iti vom prezenta metodele naturale de tratare a gurii uscate:

1. Bea apa frecvent. O modalitate simpla de a combate xerostomia este consumul frecvent de apa. Bea apa pe tot parcurusl zilei. Gura nu se mai simti uscata, iar mucusul va fi mai fluid. Daca ai de umblat peste zi, nu uita sa porti mereu o sticla de apa plata la tine. Nu trebuie sa bei neaparat multa apa o data. Poti lua cateva inghitituri, repetand des procesul.

2. Adauga unt, sosuri sau bulion in alimentatie. Daca consumi cu predilectie alimente uscate, ar fi bine sa le combini cu elemente lichide precum: untul, bulionul, sucul de rosii etc. Cel mai sanatos ar fi, bieninteles, sa mananci macar de doua-trei ori pe saptamana supe si ciorbe.

3. Consuma bomboane tari fara zahar. Aceste tipuri de bomboane sunt ideale pentru a stimula productia de saliva. Ia astfel de bomboane la tine si suge din cand in cand una, oriunde te-ai afla. De asemenea, poate ajuta mestecatul gumei fara zahar sau pe baza de xilitol. Este important ca bomboanele/guma sa nu contina zahar, deoarece zaharul poate usca gura, facilitand , in acelasi timp, aparitia cariilor dentare.

4. Foloseste apa de gura de casa. Amestecati o cana (240 ml) de apa calda cu putina sare pentru a crea o solutiesalina. Adauga in solutie 1,2 ml de bicarbonat de sodiu, amestecand bine pana cand toate ingredientele se dizolva. Clateste-te in gura cu solutia obtinuta pret de cateva secunde, apoi scuipa. Repeta la fiecare 3 ore.. Ingredientele din aceasta apa de gura ajuta la stimularea productiei de saliva. Evita folosirea apei de gura din comert. Aceasta contine alcool sau peroxid, elemente care usuca si mai mult gura.

5. Foloseste umidificator. Instaleaza un umidificator in dormitor(cel putin). Umiditatea suplimentara din aer ajuta atunci cand ai gura uscata. Umidificatoarele sunt deosebit de utile in lunile mai reci. Nu uita sa umpli regulat umidificatorul cu apa.

6. Limiteaza consumul de bauturi pe baza de alcool si cofeina. Aceste bauturi iti vor usca si mai mult gura. Laptele si apa sunt alternative sanatoase la ceaiul cu cofeina.

7. Redu consumul de alimente sarate si picante. Alimentele care contin multa sare sau condimente agraveaza xerostomia. Daca mananci alimente sarate sau picante, bea multa apa in timpul mesei. Incearca sa elimini alimentele super uscate, cum ar fi painea prajita, deoarece acestea pot provoca durere bucala.

8. Evita fumatul. Fumatul determina o mai scazuta productie de saliva, ceea ce automat inseamna o gura mai uscata.

9. Respira pe nas. Mentinerea gurii deschise nu va face decat sa se inrautateasca xerostomia. Concentreaza-te des pe respiratia nazala, incercand sa tii gura inchisa. Daca dormi cu gura deschisa, ia in considerare achizionarea unui dispozitiv care mentine gura inchisa atunci cand nu esti constient/a.

Citeste si: Cum sa tratezi arsurile din gura

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Dermatita seboreica este o afectiune comuna a pielii care afecteaza in mare masura scalpul. Boala poate provoca...
Constipatia este o afectiune digestiva foarte comuna, ce afecteaza persoanele de toate varstele si care se manifesta...