Traditii de Craciun din toata lumea despre care probabil nu ai auzit

Traditii de Craciun din toata lumea despre care probabil nu ai auzit

Craciunul este despre traditie, familie, credinta, dar si mancare speciala; speciala si eventual diferita in functie de zona in care sarbatoresti Craciunul. De exemplu, in Africa de Sud , felul principal in aceasta perioada este reprezentat de anumite..omizi prajite. Azi vorbim despre traditii mai putin cunoscute de Craciun. Sunt adunate din toata lumea!

Traditii de Craciun din toata lumea despre care probabil nu ai auzit:

1. Africa de Sud - principalul fel de mancare de sarbatori este reprezentat de omizile prajite. Larvele de Molia Imparatului sunt foarte hranitoare , deoarece sunt bogate in proteine. Aceste insecte sunt recoltate si in timpul iernii , asa ca se aliniaza perfect cu perioada Craciunului. Localnicii le mananca ca o gustare sau gatite cu rosii si sos.

2. Japonia - tortul rosu-alb este punctul culminant al sarbatorilor. Acest tort de Craciun este atat de cunoscut in cultura japoneza incat il poti vedea efectiv peste tot: in reclame, in fiecare magazin si la fiecare colt. Vorbim despre cel mai popular tort din aceasta tara. E asemanator cu un pandispan, acoperit cu frisca si capsuni. Este atat de popular incat exista chiar si un emoji al acestuia. Daca nu ne crezi, verifica-ti telefonul :)

3. Venezuela - patinaj pe role. in Venezuela, patinajul pe role se face in Ajunul Craciunului. Traditia a devenit atat de populara incat autoritatile au fost nevoite sa inchida strazile pentru ca toata lumea sa poata patina in voie. Nu se stie cine a implementat obiceiul, dar se crede ca patinajul pe role ar fi o alternativa la sanie. Venezuelenii nu au parte de zapada, asa ca probabil au improvizat.

4. Groenlanda - delicatese din piele de balena si pasari marine fermentate. Localnicii din Groenlanda servesc un fel de mancare special numit mattak facut din piele de balena. Este prea greu de mestecat, asa ca se inghite intreg. Tot in aceasta tara regasim kiviak, care nu este altceva decat carnea cruda a auks (o specie de pasari) fermentata in piele de foca.

5. Cehia - femeile necasatorite arunca pantofii. Conform acestei traditii de Craciun , femeile necasatorite trebuie sa stea cu spatele la usa si sa arunce un pantof pe spate. Viitorul amoros tine de felul cum va ateriza pantoful. Daca pica cu varful spre usa, bat clopote de nunta pentru femeia respectiva. Daca nu, trebuie sa mai astepte pana isi va gasi jumatatea.

6. Spania - lenjerie rosie de Revelion si cele 12 boabe de struguri. Spania are doua traditii neobisnuite , nu de Craciun, ci de Revelion. In primul rand, trebuie sa mananci 12 boabe de struguri la miezul noptii, in doar 12 secunde. Dupa cum probabil ti-ai dat seama, fiecare boaba reprezinta o luna, iar daca mananci toate boabele, vei avea noroc in anul ce tocmai incepe. In plus, nu uita sa porti lenjerie rosie de Revelion, daca te afli in Spania.Poate fi chiar si o pereche de sosete, atata timp cat le-ai primit in dar de la altcineva.

7. Finlanda - o sesiune lunga de sauna in Ajunul Craciunului este obligatorie. In Ajun, fiecare finlandez se pregateste pentru o sesiune lunga si relaxanta de sauna inainte de a se rasfata cu deliciile de Craciun. Astfel, fiecare om se va curata atat spiritual, cat si fizic.

8. Islanda - haine noi pentru oricine. In Islanda nu exista un singur Mos Craciun, ci 13, asa-numitii Flacai Yule. Acestia vin cu 13 zile inainte de Craciun si lasa cadouri in incaltamintea copiilor. Parintii lor troli, Gryla si Leppaludi, sunt doua figuri populare in folclorul islandez. Ei au o pisica neagra mare, cunoscuta pur si simplu ca pisica de Craciun . Legenda spune ca, daca nu primesti articole vestimentare noi de Craciun, animalul te va manca. De aici, dorinta fiecarui cetatean de a oferi/primi ceva nou de imbracat :)

9. Etiopia - haine traditionale albe de Craciun. Ganna, cum este numit Craciunul in Etiopia, este sarbatorita pe 7 ianuarie. Localnicii poarta in aceata zi haine traditionale lungi, albe, cunoscute sub numele de netela. Credinciosii se aduna si canta muzica traditionala.

10. SUA - traditia SantaCon. Acest obicei isi are originile in San Francisco-ul anului 1994, dar s-a raspandit rapid in alte orase din lume. New York este cel mai mare loc in care se desfasoara SantaCon. Multi oameni vin imbracati in Mos Craciun sau in orice alt personaj specific perioadei si petrec impreuna.

11. Norvegia - ascunderea maturilor si a mopurilor. Norvegienii au obiceiul de a ascunde toate maturile si mopurile in Ajunul Craciunului, deoarece exista credinta ca vrajitoare sau alte spirite rele pot veni sa le fure. Tot in Norvegia, dupa prima zi de Craciun, te vei bucura de romjul, care defineste acea perioada dintre Craciun si Revelion, cand nimeni nu este sigur ce ar trebui sa faca.

Citeste si: Cum sa organizezi Craciunul cu un buget redus

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Azi, iti prezentam o reteta de fursecuri care a facut furori printre gospodine in acest sezon de...
Azi iti prezentam o reteta ideala pentru mesele de Craciun si de Revelion! Este vorba despre atipica,...
Foarte multe spargeri de locuinte au loc in perioada sarbatorilor de iarna, cand cadourile valoroase sunt din...