Lege, certificat nastere

Lista articolelor despre lege si certificat nastere pe AflaCum.ro

Articole despre lege si certificat nastere

Citeste cele mai noi articole despre lege si certificat nastere publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre lege si certificat nastere, pe AflaCum.ro!

Conform noii legi, copiii, indiferent de varsta, au nevoie de pasaport pentru a putea calatori in afara granitelor tarii.

Daca minorul n-are 14 ani, actele necesare sunt:

- dovada platirii taxelor (270 lei reprezinta costul pasaportului care se achita la unitatile CEC Bank si 32 de lei – reprezinta taxa consulara, care se achita la unitatile  CEC Bank sau la trezorerie)  in original (taxele trebuie completate pe numele minorului)

Cu toate emotiile prilejuite de nasterea unui copil, la care se adauga confuzia obisnuita din institutiile romanesti, multi parinti se trezesc ca au uitat sa scoata certificatul de nastere al nou-nascutului.

Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmati, pentru a va inregistra copilul dupa nastere si a evita plata de amenzi:

Declarati nasterea copilului! Trebuie sa declarati nasterea copilului (in termen de trei zile) in maternitate sau la dispensarul medical teritorial (daca nasterea s-a produs acasa).

Ca sofer  trebuie sa fii vigilent in trafic, mai ales ca drumurile sunt aglomerate iar accidentele rutiere din ce in ce mai  numeroase.

Drumurule proaste, graba, aglomeratia de pe sosele sunt motive suficiente pentru a te pune in garda in ceea ce priveste comportamentul in trafic. Legea stabileste clar distanta regulamentara dintre vehicule, viteza maxima admisa de lege pe un anume sector de drum dar, acestea, stim cu totii, nu se respecta, iar pentru a nu fi implicat in vreun accident rutier, e bine sa stii cum sa-ti calculezi distanta de franare in conditii sigure.

Distanta de franare reprezinta distanta parcursa de automobile de la actionarea pedalei de frana pana la imobilizarea autovehiculului. Dupa teste diverse s-a observat ca  la o viteza de 100 km/h, distanta necesara pentru franare este de cca 39 m.

Distanta de oprire  presupune distanta parcursa in timpul de reactie (de ex. la 100 km/h, distanta parcursa pana la reactia de actionare a franei este de 27,8m/s ) si distanta parcursa in timpul franarii propriu-zise (atunci cand ai actionat pedala), la 100 km/h. este de 78 m/s.

Distanta de reactie inseamna ca la o viteza de aproximativ 100 km/h, ai nevoie cam de o secunda jumate sa realizezi ca este o problema in trafic, iar asta inseamna ca ai parcurs in acest timp cca 47 m.

Dincolo de acesti factori, exista si alte variabile ce influenteaza franarea unui automobile: greutatea masinii, conditiile de drum, starea tehnica a sistemului de franare, starea cauciucurilor etc.

Eficienta sistemului de franare poate fi verificata intr-o parcare mai mare, fara masini prin preajma. Ia-ti ca reper de actionare a franei, un marcaj existent deja si cu o ruleta de 3m sau 5m, masoara distanta necesara franarii la viteze mai mici, de 20 km/h, de 30 km/h, de 40 km/h si de 50 km/h.

In trafic, e bine sa te bazezi pe regula de 3 secunde, adica, stai la distanta de 3 secunde (asta inseamna cam lungimea a 3 masini) fata de masina aflata inaintea ta.  Regula se aplica la conditii normale de drum, dar daca vremea a proasta sau viteza e mare, se recomanda marirea distantei fata de cel aflat inaintea ta.

In  conditiile in care ti-ai schimbat numele, te-ai casatorit, ti-ai schimbat fizionomia sau sexul, trebuie sa iti eliberezi alt act de identitate. Pentru eliberarea unui nou act de identitate ai nevoie de urmatoarele acte:

- cerere pentru eliberarea actului de identitate de acest tip  care trebuie imprimata fata-verso.

- actul de  identitate vechi si cartea de alegator, daca este cazul

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.