Cum sa cresti rozmarin?

Cum sa cresti rozmarin?

Parfumatul si deliciosul rozmarin este o planta minunata pe care o poti creste pe cont propriu, fie in casa, intr-un ghiveci sau afara, in gradina ta.

In general, rozmarinul nu este greu de crescut iar dupa ce a prins radacini, acest arbust peren va prospera ani la rand.

Citeste mai departe pentru a afla cum se planteza, ingrijeste si culege rozmarinul.

1

Plantarea rozmarinului

- Obtine un butas de rozmarin. Rozmarinul este cel mai usor de crescut dintr-un butas, mai degraba, decat din seminte. Du-te la pepiniera locala pentru a obtine un butas, sau si mai bine inca, gaseste un arbore de rozmarin care iti place si taie cativa butasi de 10 cm pentu a-i cultiva. Cea mai buna perioada pentru a face acest lucru este primavara tarziu dar daca locuiesti intr-o zona cu climat mai cald, acest lucru poate fi facut si la inceputul toamnei, de asemenea. Plantele pe care le vei putea creste din butasi vor avea aceleasi calitati precum tufisul original.

- Daca preferi sa cresti o varietate pe care nu ai mai vazut-o la tine in zona, poti comanda un butas on-line sau poti cere pepinierei sa obtina unul pentru tine. Exista mai multe varietati de rozmarin, fiecare cu proprietati usor diferite. Unele cresc foarte stufoase si inalte, in timp ce altele tind sa mature pamantul; unele au flori violete sau albastre iar unele au flori albe.

- De asemenea, poti cumpara un rasad daca nu doresti sa cultivi un butas.

2

- Cultiva rozmarinul. Pune fiecare butas intr-un ghiveci mic cu pamant, umplut cu doua treimi de nisip grosier si o treime muschi de turba. Plaseaza ghiveciul intr-un loc insorit dar nu in lumina directa a soarelui. Uda butasii in mod regulat si tine-i intr-un loc calduros pana se formeaza radacinile, ceea ce ar trebui sa dureze aproximativ 3 saptamani.

- Pentru a ajuta butasii sa creasca poti pune intregul ghiveci intr-o punga de plastic cu cateva gauri facute in partea de sus. Acest lucru va ajuta la reglarea temperaturii si va pastra mediul carduros si umed.

- De asemenea, poti pune capetele butasilor in pudra pentru stimularea inradacinarii pentru a le da un start timpuriu.

3

Planteaza rasadurile. Odata ce s-au format radacinile, poti planta rozmarinul fie in ghivece sau in aer liber in gradina. Acesta se va adapta la majoritatea conditiilor de crestere fiind destul de rezistent. Se bucura de zapada, calcar, temperaturi ridicate, la malul marii si de tot felul de soluri. Cu toate acestea, va creste cel mai bine intr-o zona cu un climat cald spre fierbinte, destul de uscat. Alege expunerea la soare plin, intr-un mediu suficient de uscat.

- Decide daca pastrezi rozmarinul in ghivece sau ca arbust in gradina. De asemenea, acesta poate fi crescut sub forma unui gard viu minunat si parfumat. Pentru medii cu climat mai rece, ghivecele pot fi cea mai buna solutie, astfel incat sa le poti muta daca este necesar.

- Daca plantezi in gradina, alege un sol care se usuca bine. Rozmarinul poate suferi putrezirea radacinilor intr-un sol imbibat cu apa. Cu cat solul va fi mai alcalin, cu atat va fi mai parfumat rozmarinul. Pune putin var in pamant daca acesta este prea acid.

4

Ingrijirea rozmarinului

- Uda rozmarinul rar. Rozmarinul prefera un sol mai uscat asa ca nu exagera cu udatul. Va fi fericit cu udarea medie a gradinii. Cel mai mult ii place sa se aprovizioneze cu apa de ploaie.

- Nu-ti face griji in privinta fertilizarii. Aceasta nu este o planta care are nevoie de asa ceva. Cu toate acestea, asigura-te ca exista o cantitate de var in pamant.

- Muta ghivecele inauntru in timpul iernii daca locuiesti intr-o zona rece. Desi rozmarinul este rezistent, aceasta poate suferi in vreme foarte rece iar ramurile sale se pot deteriora atunci cand este incarcat cu multa zapada.

- Emondeaza rozmarinul atat cat este necesar. Tunderea nu este necesara pentru sanatatea plantei dar tufele de rozmarin tind sa creasca destul de mari, ocupand o multime de spatiu in gradina. Tunde ramurile cativa centimetri in fiecare primavara pentru a le ajuta sa-si pastreze forma.

5

Culegerea si folosirea rozmarinului

- Culege rozmarinul. Alege crengute de rozmarin dupa cum este necesar. Tufisul va continua sa creasca fericit. Deoarce rozmarinul este vesnic verde, il poti culege pe tot parcursul anului.

- Pastreaza crengutele intr-un loc racoros si uscat. De asemenea, poti congela rozmarinul, punandu-l in pungi alimentare si depozitandu-l in congelator. In mod alternativ, indeparteaza frunzele de pe tulpini si pune-le la pastrat in borcane inchise ermetic. Stocat in acest fel, rozmarinul se va usca incet si se va pastra timp de mai multe luni.

- Consuma rozmarin. Rozmarinul este un compliment minunat pentru mancaruri ducli si sarate. Foloseste-l pentru a adauga savoare carnii, painii, untului si chiar inghetatei. Aceste retete delicioase intrebuinteaza cu succes rozmarinul:

- Paine cu ierburi aromate
- Carne de porc marinata
- Sirop de rozmarin
- Serbet de lamaie cu rozmarin

- Foloseste rozmarinul in casa. Acesta poate fi uscat si folosit sub forma de plicuri parfumate pentru sifonier, ca ingredient pentru sapun facut in casa, transformat intr-o apa parfumata care face parul stralucitor si neted, si altele. De semenea, poti atinge pur si simplu rozmarinul usor pentru a experimenta o explozie proaspata a parfumului sau reconfortant.

Ponturi:

Rozmarinul are diferite aspecte, inclusiv diferite culori, forme si marimi de frunze. De asemenea, culorile florilor variaza de obicei, de la albastru pal la alb.

Rozmarinul poate fi congelat o perioada de pana la sase luni. Pur si simplu pune crengutele in pungi pentru congelare si congeleaza-le. Totusi, daca ai propriul tufis, probabil cel mai usor este sa culegi atat cat este necesar decat sa ocupi spatiu suplimentar in congelator.

Rozmarinul poate tolera sarea si vantul, devenind o planta ideala de gradina la malul marii. Cu toate acestea, creste cel mai bine intr-un loc ferit cum ar fi langa un zid, asadar incearca sa-i oferi aceste conditii daca este posibil.

Acest arbust vesnic verde creste pana la aproximativ 2 metri inaltime. Totusi, ajuge foarte lent la aceasta inaltime. Varietatea rozmarinului pitic ajunge la aproximativ 45 centimetri si este potrivit pentru cresterea in ghiveci.

In cazul plantarii intr-un vas, asigura-te ca rozmarinul este o planta buna pentru ghiveci. Aceasta este o solutie ideala pentru zonele cu clima foarte rece deoarece il poti duce inauntru in timpul iernii. Desi poate tolera cantitati mici de zapada, nu poate tolera o multime sau temperaturi foarte scazute. Pastreaza-l tuns in ghiveci pentru a-i mentine o forma potrivita.

Rozmarinul vine de la cuvantul “amintire’’. Planteaza un tufis de rozmarin in apropierea locului unde se usuca rufele. Cele care vor atinge tufisul vor mirosi superb. De asemenea, este o planta pe langa care e placut sa treci pe o pasarela.

Avertizari

Rozmarinul nu poate creste bine cu radacini umede, acestea riscand chiar sa moara, una cate una.

Vei avea nevoie de:

- butasi de rozmarin;
- ghivece sau spatiu in gradina;

Etichete: rozmarin, rasaduri, gradina

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Depresia reprezinta o stare patologica care se manifesta prin lipsa poftei de viata, descurajare, mahnire, ganduri negative....
Crostini cu branza de capra, struguri si rozmarin reprezinta o gustare delicioasa in orice moment al zilei....
Rozmarinul detine proprietati antioxidante, antiseptice, anticancerigene, antiinflamatorii si dezinfectante si contine o serie de vitamine si minerale,...