Cum se cultiva rozmarinul

Cum se cultiva rozmarinul

Rozmarinul este o planta aromatica minunata, ce poate fi cultivata cu usurinta atat in ghivece, cat si in gradina.

Iata cateva sfaturi in acest sens:  

1. Plantarea rozmarinului:

Cumparati crengute de rozmarin de la o pepiniera. Aceasta planta este mai usor de cultivat in acest mod, decat daca este semanata. Plantati crengutele primavara, tarziu sau toamna devreme. Plantele cultivate din crengute vor avea aceleasi calitati ca si cele din care au fost taiate.

Obtineti vlastari de rozmarin, plantand fiecare crengura intr-un ghiveci mic, umplut 2/3 cu nisip grunjos si 1/3 cu muschi special pentru cultivarea plantelor. Puneti ghivecele intr-un loc insorit si udati in mod regulat crengutele de rozmarin, pana cand prind radacini. Acest lucru se intampla cam in 3 saptamani.

Plantati vlastarii de rozmarin, o data ce dezvolta radacini suficient de lungi si puternice, fie in ghivece mai mari, fie in gradina, intr-un loc insorit.  

2. Ingrijirea rozmarinului:

Nu udati des rozmarinul, deoarece aceasta planta prefera solul uscat si isi ia toata umezeala necesara din apa de ploaie.

Nu aplicati ingrasamant, deoarece rozmarinul nu necesita asa ceva.

Mutati ghivecele in interior, daca locuiti intr-un climat rece, pentru ca rozmarinul sa nu inghete.

Tundeti rozmarinul. Acest lucru este necesar pentru pastrarea sanatatii plantelor si in plus tufisurile de rozmarin se pot intinde in mod excesiv, daca nu sunt tunse.

3.  Recoltarea si folosirea rozmarinului:

Recoltati crengute de rozmarin, cand aveti nevoie. Tufisul va creste in continuare fara problema. Deoarece rozmarinul este mereu verde, il puteti recolta oricand pe parcursul anului.

Pastrati crengutele de rozmarin intr-un loc uscat si racoros. Puteti de asemenea sa le pastrati la congelator, in pungi de plastic sau puteti desprinde acele si sa le introduceti in borcane cu inchidere etansa, pentru a va bucura de prospetimea lor timp de cateva luni.

Consumati rozmarinul in diferite feluri de mancare si deserturi. Puteti condimenta cu el friptura de pui, painea, untul si chiar inghetata.

Folositi rozmarinul ca si odorizant. Acesta poate fi uscat si folosit la confectionarea unor saculeti parfumati pentru dulapul cu haine, la prepararea sapunului de casa sau a unei ape parfumate pentru par.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Depresia reprezinta o stare patologica care se manifesta prin lipsa poftei de viata, descurajare, mahnire, ganduri negative....
Crostini cu branza de capra, struguri si rozmarin reprezinta o gustare delicioasa in orice moment al zilei....
Rozmarinul detine proprietati antioxidante, antiseptice, anticancerigene, antiinflamatorii si dezinfectante si contine o serie de vitamine si minerale,...