Cum sa cultivi legume cu capul in jos

Cum sa cultivi legume cu capul in jos

Cultivarea legumelor cu capul in jos este o tehnica destinata gradinarilor care doresc sa scape de grija diferitelor sarcini pe care le implica gradinaritul. De asemenea, aceasta metoda este benefica si pentru cei care locuiesc la bloc.

Avantajele cultivarii cu capul in jos:

1. Economisirea spatiului. Daca stai la bloc si vreai neaparat sa ai plante frumoase, aceasta tehnica te va ajuta sa le cresti pe balcon!

2. Evitarea sarcinilor obositoare. Sarcinile precum plivitul buruienilor si instalarea de elemente de suport pentru acele plante care se dezvolta in inlatime si au nevoie de ele nu vor mai fi necesare. Legumele cresc la nivelul capului, asa ca nu te vei mai apleca pentru a le supraveghea si ingriji

3. Dauntarii se imputineaza. Specialistii spun ca acest tip de gradinarit reduce si riscul intrarii in contact cu daunatorii si cu bolile ce-si au originea in sol, plantele dezvoltandu-se mult mai viguros.

Pasi:

- cele mai potrivite legume pentru acest tip de cultura sunt rosiile si castravetii, dar poti incerca sa cultivi si vinete, ardei grasi sau plante aromatice.

- ai nevoie de recipiente voluminoase( galeti) , pe care le vei gauri pe fund, cu un diametru de cel mult 5 cm(3 la ghivece).

- asigura-te ca recipientelee in cauza pot fi suspendate, fie in gradina, fie pe balcon.

- asaza pe fundul recipientului o bucata de ziar sau hartie de filtru. Metoda impiedica si pamantul sa se scurga odata cu udarea plantei.

- introdu apoi planta/lastarul cu capul in jos prin gaura facuta in recipient si hartia de suport, dupa care toarna pamant(amestecat cu ingrasamant organic), tasandu-l usor.

- nu umple recipientul de pamant. Lasa o margine de cativa centimetri deasupra.

- daca doresti un spatiu multi-functional, atunci planteaza cateva flori sau ierburi aromatice in partea superioara a ghiveciului astfel incat sa profiti la maximum de acest recipient. Aceste ultime plante trebuie sa aiba insa radacini mici pentru a nu deranja dezvoltarea legumei din partea inferioara si sa se plieze pe acelasi necesar de apa.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Esti un mic producator de fructe si legume? Daca da, probabil iti castigi existenta din aceasta activitate....
Vrei o gustare delicioasa si usoara de seara? Avem reteta ideala. Ne referim la gogoselele cu legume....
Fructele si legumele nu ar trebui sa lipseasca din dieta unui om sanatos! Consumam , insa, intotdeauna,...