Cum sa cultivi sfecla rosie

Cum sa cultivi sfecla rosie

Sfecla rosie in gradina? O idee excelenta pe care trebuie sa o pui in practica, daca nu ai facut-o deja. Aceasta radacinoasa cu gust aparte, este o sursa nemaipomenita de vitamine, antioxidanti si minerale. Sfecla rosie nu e dificil de crescut, daca tii cont de niste pasi suficient de simpli.

Cum sa cultivi sfecla rosie. Pasi:

1. Alege terenul. Sfecla rosie se dezvolta optim in conditii de lumina naturala. Are nevoie de circa 6-7 ore de soare pe zi. Solul trebuie sa fie aerat si bine drenat.

2. Pregateste pamantul. Distruge buruienile si grebleaza bine zona in care urmeaza sa plantei sfecla rosie. Sapa, apoi, pamantul pentru a-l afana. Adauga ingrasaminte organice si compost care asigura nutrientii cenesari sfeclei.

3. Alege soiul corespunzator. Optiunile vor fi luate in functie de anumite aspecte clare, cum ar fi durata sezonului de crestere din zona ta sau momentul in care doresti sa recoltezi sfecla rosie.

4. Fa insamantarea. Poti face insmaantarea si in primavara, chiar daca epertii sugereaza ca e cel mai ptorivit sa o faci inainte de ultimul inghet. Adancimea de plantare trebuie sa fie de maximum 3 cm si minimum 2cm. Planteaza semintele la 8-10 cm una de alta. Intre randurile de sfecla rosie ar trebuie sa fie o distanta de circa 30 cm.

5. Asigura ingrijirea:

- uda sfecla constant, insa fara sa baltesti zona. In perioadele de seceta, nu uda plantele excesiv, deoarece se pot imbolnavi de putregai la nivel radacinilor.

- hraneste sfecla periodic cu ingrasaminte bogate in azot, fosfor si potasiu. Poti utlia ingrasaminte lichide la nivelul frunzelor si ingrasaminte granulate in pamant.

- curata solul de buruieni. Doar asa sfecla va absorbi cum trebuie nutrientii si apa.

- combate bolile. Cele mai vomune boli la sfecla rosie sunt: putregaiul radacinilor, Fusarium si Verticillium Wilt si Antracnoza. De asemenea, daunatori precum gandacul de Colorado sau paianjenul rosu pot disutrge recolta de sfecla rosie. Gasesti substante de combatere specifice in magazinele de specialitate.

Citeste si: Cum sa cultivi fasole

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sfecla este o radacinoasa foarte populara, deoarece contine o multime de vitamine si minerale benefice. Se foloseste,...
Sfecla rosie este un aliment medicament cu beneficii miraculoase pentru ficat. Recomandata in numeroase afectiuni, sfecla rosie...
Folosita ca medicament inca din antichitate, sfecla rosie poate fi consumata sub forma de suc sau salata. ...