Cum sa aerisesti gazonul

Cum sa aerisesti gazonul

Gazonul din curtea ta are nevoie in permanenta de atentie si ingrijire. Printre activitatile esentiale pentru o iarba sanatoasa se afla si aerisirea. Daca nu aerisesti sistematic iarba din gazon, aceasta se va distruge incet si sigur.

Ce este aerisirea gazonului. Crearea de canale de aer in gazon. Aerul va circula astfel la radacinile gazonului, permitand dezvoltarea armonioasa a firelor de iarba.

Cu ce se face aerisirea gazonului. Pentru acest proces, ai nevoie de un utilaj special cu lame ascutite care intra in sol la o adancime intre 0,5 si 2 centimetri. Aeratorul, asa cum mai este cunoscut utilajul pentru aerisirea gazonului, costa intre 100 si 400 lei, in functie de calitatea acestuia.

De ce trebuie sa aerisesti gazonul. Solul se compacteaza odata cu trecerea timpului. Cauzele pot fi multiple: plimbare, sport, parcarea masinii, joaca alaturi de copii etc. Compactarea are efecte negative asupra gazonului. Practic, radacinile nu mai primesc cantitatea necesara de aer si apa rezultand o crestere redusa a firelor de iarba. Apoi, apar si gaurile in gazon. Lipsa de oxigen de la radacini si lipsa de nutrienti care ajung la radacina provoaca incetinirea cresterii ierbii. Pamantul compactat opune o rezistenta radacinii de gazon astfel incat acesta nu poate sa se dezvolte cum trebuie si nu ajunge destul de adanc.

Scarificarea gazonului este la fel de importanta precum aerisirea. Se efectueaza cu acelasi utilaj cu care faci si aerisirea. Procesul de scarificare a gazonului inseamna inlaturarea resturilor organice(ramasite de gazon in urma tunsului) si muschilor de la suprafata solului .

De ce trebuie sa faci scarificarea gazonului. Tunsul periodic lasa multe ramasite organice in urma. Un strat subtire de astfel de resturi este binevenit, mentinand umezeala in sol. Daca stratul de ramasite organice e prea gros, gazonul are de suferit. Apa nu mai trece de acest strat si se evapora inainte sa ajunga in sol. Mai rau, e posibil ca nici aerul sa nu mai ajunga la sol. Se va forma mucegai, iar acesta va distruge firele de iarba.

Cand sa faci aerisirea si scarificarea gazonului. Aceste doua procese se efectueaza primavara sau toamna.

Citeste si: Cum sa ai un gazon de invidiat

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca va place sa va plimbati desculti prin iarba sau sa-i simtiti mirosul proaspat, in diminetile insorite...
Exista doua reguli de baza: nu stropiti niciodata plantele seara sau la pranz. Iata o serie de...
Canabisul este interzis in Romania! Din fericire, nu si uleiul rezultat din aceasta planta. O substanta minune...