Cum sa ai un gazon de invidiat

Cum sa ai un gazon de invidiat

Daca va place sa va plimbati desculti prin iarba sau sa-i simtiti mirosul proaspat, in diminetile insorite de vara, puteti avea un gazon de invidiat, dupa cum urmeaza:

1. Alegeti tipul de iarba potrivit:  

Informati-va ce tip de iarba se preteaza regiunii in care locuiti. Exista iarba pentru sezonul cald si pentru sezonul rece. Pentru a avea un gazon sanatos este foarte important sa alegeti iarba potrivita.

Alegeti un tip de iarba care se potriveste mediului in care traiti. Informati-va bine cu privire la ce tip de iarba este adecvat pentru locatia si tipul de sol din curtea voastra.

Cumparati seminte de iarba, de la un magazin de specialitate sau comandati-le online de la o sursa de incredere.

2. Pregatiti solul si plantati semintele:

Afanati stratul superior al solului, cu ajutorul unei greble de gradina sau a unei grape, daca portiunea unde doriti sa semanati iarba este mai mare.

Nivelati solul in zonele unde sta apa, pentru a impiedica putrezirea ierbii.

Aplicati un ingrasamant special, de pregatire a solului pentru semanarea ierbii.

Semanati semintele de iarba, cu mana, pe toata suprafata aleasa. Daca aceasta este mai extinsa, puteti folosi o masinarie speciala de semanare a ierbii.  

Acoperiti intreaga suprafata semanata cu un strat superior de sol, pentru a impieda vantul sa imprastie semintele de iarba.

Udati usor solul, cu ajutorul unui recipient cu spray, in fiecare zi, pana cand iarva incolteste si creste cativa centimetri.

Protejati gazonul proaspat, deoarece iarba este fragila in primele saptamani si poate fi afectatata daca este calcata de oameni sau animale. Puneti un gard temporar, intindeti niste franghii sau puneti niste pari in jurul gazonului, in acest sens.

3. Ingrijirea gazonului

Udati bine iarba, din cand in cand. Odata ce aceasta ajunge la o inaltime de 8-10 cm nu necesita sa fie udata zilnic. Folositi o stropitoare sau un dispozitiv special pentru stropit, pentru a o uda de cateva ori pe saptamana.

o Nu udati gazonul dupa ploaie, deoarece poate retine apa.
o Daca iarba devine galbena sau maronie, udati-o imediat.

Tundeti gazonul, cand iarba atinge aproximativ 10 cm. Nu strageti iarba taiata, ci lasati-o sa actioneze ca ingrasamant natural, pentru a ajuta iarba sa creasca din nou.

Aplicati un alt strat de ingrasamant dupa 6 saptamani, iar apoi o data pe an.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Gazonul din curtea ta are nevoie in permanenta de atentie si ingrijire. Printre activitatile esentiale pentru o...
Exista doua reguli de baza: nu stropiti niciodata plantele seara sau la pranz. Iata o serie de...
Rasadurile de calitate se obtin atunci cand e folosit un substrat adecvat, din care acestea sa-si ia...