Mituri despre organismul uman. Ele au fost demontate

Mituri despre organismul uman. Ele au fost demontate

Exista mituri foarte populare legate de organismul uman. Unele dintre ele rezista printre oamenii de rand, chiar daca au fost demontate de catre oamenii de stiinta. Spre exemplu, multi dintre noi credem ca folosim doar 10% din creier. Nu este deloc asa! Iata lista celor mai populare mituri legate de corpul uman!

Mituri despre organismul uman. Ele au fost demontate:

1. Parul de pe picioare creste mai repede si mai gros, dupa ce il razi. Adevarul: Parul se simte mai neted la atingere cand incepe sa creasca. De asemenea, pare mai inchis la culoare, ceea ce poate provoca senzatia de fir mai gros. Se intampla acest fenomen, deoarece firele noi de par nu au fost inca expuse la elemente naturale , cum ar fi lumina soarelui si substantele chimice care ii dau culoarea. Asadar, parul nu se ingroasa, nu creste mai repede si nici nu isi schimba culoarea, dupa ce te razi!

2. Orice om inghite in somn pana la 8 paianjeni, in fiecare an. Adevarul: Paianjenii nu se simt atrasi de gurile noastre. Din contra! Respiratia umana puternica din timpul somnului si sforaitul ii tin la distanta!De asemenea, suntem mult prea mari pentru paianjeni, asa ca nu se simt tocmai confortabil in preajma noastra! Si ca mitul sa fie complet demontat, gandeste-te: cati oameni nu s-ar trezi speriati, simtind ca o insecta le umbla pe fata?!

3. Poti face artrita cand iti trosnesti degetele. Adevarul: Intr-o articulatie exista doua oase ce o formeaza, ligamente care leaga oasele unul de altul si o capsula care inconjoara si protejeaza toata articulatia. In interiorul acesteia se gaseste un lichid sinovial ce lubrifiaza articulatia si reduce frecarea in timpul miscarilor. Aceasta substanta contine gaze precum oxigen, nitrogen si dioxid de carbon. Atunci cand trosnim degetele, largim spatiul prin largirea capsulei si fortam gazele articulare din lichidul sinovial sa se mute repede pentru a acoperi spatiul liber creat si atunci apare zgomotul de trosnitura. Zgomotul rezultat reprezinta distrugerea bulei de gaze care se formeaza la o miscare rapida a degetului si la miscarea lichidului sinovial in articulatie ce creeaza o presiune si sparge bula de gaz formata. Astra nu inseamna ca facem artrita! De fapt, trosnitul articulatiilor nu are nici un efect advers cunoscut!

4. Morcovii imbunatatesc vederea. Adevarul: Morcovii sunt o sursa excelenta de vitamina A, despre care se stie ca imbunatateste vederea nocturna. Totusi, nu trebuie sa mananci cantitati enorme de morcovi pentru a-ti asigura necesarul zlnic de vitamina A. Poti obtine acest necesar si din alte alimente. Combina, spre exemplu, morcovul cu grasime. Astfel, absorbtia de vitamina va fi mai eficienta. Asadar, consumul de morcovi ajuta la pastrarea vederii, dar nu o poate imbunatati sau reda!

5. Limba umana are 6 zone gustative. Adevarul: Toate zonele unei limbi pot detecta toate aromele si gusturile diferite din alimente. Mitul zonelor gustative dateaza din 1901, insa recent oamenii de stiinta l-au demontat. Limba are intre 5 000 si 10000 de papile gustative imprastiate pe intreaga sa suprafata. Toatetransmit semnale creierului atunci cand mancam. Practic, este vorba mai mult despre perceptia creierului bazata pe experiente si amintiri, decat pe zonele gustative ale limbii.

6. Dintii albi inseamna dinti sanatosi. Adevarul: dintii fiecarui om sunt diferiti, iar culoarea mai galbeni nu inseamna neaparat ca sunt nesanatosi. Poate insemna pur si simplu ca grosimea smaltului a fost redusa, ceeace este complet normal. De asemenea, alti factori precum imbatranirea si fumatul pot reduce smaltul sau il pot deteriora, reducand albul de la nivelul dintilor. Nu in ultimul rand, genetica influenteaza sanatatea dintilor.

7. Inima inceteaza sa mai bata cand stranuti. Adevarul: Cand inspiri,inainte de a stranuta, presiunea din inima creste, iar, dupa ce stranuti, aceasta scade. Deci, in mod natural, ritmul cardiac este modificat in timpul acestui proces, facandu-te sa crezi ca inima se opreste pentru moment. Poti fi sigur ca activitatea inimii revine la normal si nu se opreste de fiecare data cand nasul se irita.

8. Trebuie sa astepti 30 minute dupa masa, pentru a inota. Adevarul: Nu exista dovezi care sa indice ca risti sa te ineci daca inoti cu stomacul plin. Poate vei avea crampe sau poate nu te vei simti cel mai in largul tau, insa nu exista niciun pericol major daca te bagi in apa imediat dupa ce mananci!

9. Sangele uman este albastru, inainte de a intra in contact cu oxigenul. Adevarul: Venele par albastre si de aici mitul. Este vorba de o iluzie optica si nu de o dovada ca o parte din sangele uman nu contine oxigen. In realitate, sangele din vene estre rosu inchis si devine rosu cires in contact cu oxigenul! Se intampla datorita unui compus numit hem(nucleu al hemoglobinei si al altor pigmenti respiratori celulari, de care se leaga un ion de fier), care este responsabil pentru transferul de sange in corp.

10. Guma de mestecat ramane in stomac timp de 7 ani. Adevarul:Guma nu este digerata in stomac, dar este eliminata din corp la fel ca orice alt aliment. Cu siguranta, nu ramane in stomac timp de 7 ani, ci doar 7 zile! Totusi, e de rpeferat sa nu ignhiti guma de mestecat, deoarece poti crea probleme la nivelul intestinelor si s-ar putea sa ai parte de o nedorita constipatie!

Citeste si: Depresia - mituri si adevaruri

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Se pot scrie carti despre modul in care supereroii precum Robinson Crusoe sau Rambo(ca sa dam 2...
Miturile au devenit o parte integrantaa cinematografiei moderne. De aceea, uneori, tindem sa credem intamplari din filme...
Cinemaul reprezinta unul dintre cele mai populare tipuri de arta. Pe industria filmului se bazeaza, adesea, intreaga...