Mituri false despre Egiptul Antic

Mituri false despre Egiptul Antic

Cinemaul reprezinta unul dintre cele mai populare tipuri de arta. Pe industria filmului se bazeaza, adesea, intreaga cultura de masa. Datorita filmelor, dezvoltam anumite idei despre oameni celebri, tari si perioade de timp. Nu toate aceste idei au, insa, corespondent in realitate. Spre exemplu, exista multe mituri false despre Egiptul Antic.

Mituri false despre Egiptul Antic:

Hieroglifele reprezinta un cod secret. Vechii egipteni au folosit 3 siteme de scriere : hierloglific, hieratic si demotic. Cel mai frumos si complicat dintre ele, cel hieroglific, era utilizat pentru decorarea monumentelor. Textul scris pe stanca/lemn reprezenta ceva sacru sau o poveste. Asadar, daca egiptenii antici ar fi dorit sa ascunda informatii pretioase prin intermediul scrierilor, nu ar fi folosit hieroglife pe care multi oameni le puteau intelege. Exista o multime de legende despre hieroglife. Ultima scriere hieroglifica dateaza din 394 i.Hr. Ceva mai tarziu, ultima persoana care putea folosi acest sitem de scriere a murit. Multi timp, nimeni nu stia ce sunt hieroglifele. Acestea au fost descifrate de lingvistul francez Jean-Francois Champollion in 1822.

Arheologii pot intelege limba egiptenilor antici. Aproape fiecare film despre Egiptul Antic contine o scena in care personajul principal (de obicei un mare arheolog ) gaseste o scriere veche pe care reuseste sa o citeasca. In realitate, nu exista un fel de limba egipteana antica. Egiptenii vorbeau o multime de dialecte diferite . Asadar, oricat de evoluat ar fi omul de stiinta, el nu pot cunoaste toate dialectele. O alta problema e faptul ca nu stim cum a sunat de fapt limba.

Faraonii nu purtau palarii, iar Cleopatra folosea peruci. In aproape toate perioadele Egiptului antic, palariile si perucile erau cele mai importante accesorii pentru barbati si femei. Palariile protejau oamenii de soare si de paduchi, fiind, in egala masura, un indicator al statutului si al puterii. De exemplu, Ramses al II-lea nu a aparut niciodata in public fara palarie. Chiar si in interior, purta mereu una dintre palarii. Cu toate acestea, in celebrul film al lui Ridley Scott, Exodul: Zeii si regii, actorul Joel Edgerton, care l-a portretizat pe conducatorul egiptean, nu are nimic pe cap pe toata durata peliculei. Situatia din Egiptul Antic s-a schimbat complet, cand a inceput dinastia ptolemeica. Cultura elena a avut o influenta majora asupra societatii egiptene, inclusiv in zona modei. Astfel, femeile nu mai purtau perucii. Portretele Cleopatreisi agrafe de par gasite in mormintele femeilor mumificate o demonstreaza. Cleopatra purta parul in coc. Nu avea peruci tesute in argint si aur. De asemenea, machiajul ei era natural, la fel ca in cazul femeilor din Grecia Antica.

Tutankhamon a fost un lider puternic. In 2015, a fost lansata miseria Tut. Aceasta are ca subiect viata faraonului egiptean Tutankhamon . Avan Jogia a interpretat rolul principal. Actorul este un om puternic si chipes. Asta, contrar realitatii. Oamenii de stiinta cred ca Tutankhamun nu era atat deloc aratos. Din contra! Din cauza mai multor afectiuni, liderul egiptean era slab dezvoltat si mergea in baston. De asemenea, avea un aspect efeminat si o dantura deloc placuta.

Cartea mortilor este plina de magie antica si vraji practice. Filmele ne-au indus o idee gresita despre aceasta carte antica. In majoritatea peliculelor, Cartea Mortilor trezeste spirite rele atunci cand este deschisa! Aceste carti au existat, insa nu aveau rolul de care am scris mai sus. Ele oferau putere doar dupa moarte! Inainte de a pasi in viata de apoi, egiptenii bogati comandau o lista de vraji de la carturari. Vrajile respective aveau rolul de a-i ajuta sa depaseasca obstacolele si pericolele lumii. Era o lista de raspunsuri si parole pe care oamenii morti urmau sa le foloseasca pentru a obtine viata vesnica. Aceasta carte era pusa in mormintele proprietarilor sai. Fiecare carte era realizata individual pentru proprietar. Clientii decideau cate capitole avea cartea si ce vraji includea.

Imhotep si Ankhesenamun erau iubiti. Istoria Egiptului Antic se intinde pe aproximativ 3000 ani. In aceasta perioada, fireste, au existat o multime de conducatori si chiar diferiti zei. Cronologia nu i-a impiedicat, insa, pe unii regizori de la Hollywood sa amestece, in acelasi film, figuri istorice din perioade de timp diferite. De exemplu, primul film din franciza Mumia(The Mummy) se bazeaza pe dragostea tragica dintre Imhotep si Ankhesenamun. Amuzantul este, insa, faptul ca aceste doua personaje nu s-ar fi putut intalni in viata reala, deoarece au trait in epoci diferite, cam la 1000 ani distanta. Imhotep s-a nascut in secolul douazeci si sapte i.Hr., iar Ankhesenamun, in 1348 i.Hr., fiind sotia lui Tutankhamon.

Citeste si: MIRACOL. Un barbat a supravietuit aproape doua decenii intr-o mina

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Se pot scrie carti despre modul in care supereroii precum Robinson Crusoe sau Rambo(ca sa dam 2...
Miturile au devenit o parte integrantaa cinematografiei moderne. De aceea, uneori, tindem sa credem intamplari din filme...
Exista mituri foarte populare legate de organismul uman. Unele dintre ele rezista printre oamenii de rand, chiar...