5 semne ca nu consumi suficiente proteine

5 semne ca nu consumi suficiente proteine

Proteinele sunt esentiale pentru sanatatea organismului. Intr-o societate in care dietele sunt la mare cautare, consumul insuficient de proteine este o obisnuinta nesanatoasa. Practic, deficienta proteica poate incetini functionarea organelor, iar pana la complicatiile serioase nu mai e decat un pas.

Proteinele sunt macronutrienti ce se regasesc in procent covarsitor in celulele noastre, asigurand aminoacizii esentiali, cei responsabili cu buna functionare a organelor interne. Din pacate, multi dintre noi consuma prea putine proteine, iar problemele de sanatate se instaleaza incet si sigur.

Deficienta de proteine. Cum sa te hranesti sanatos. Alimentele bazate pe plante nu contin, in general, proteine complete. Practic, unul sau mai multi aminoacizi esentiali(sunt 9) ce se gasesc in alimentele animale (carnea, fructe de mare, oua), lipsesc din alimentele vegetale. Daca esti vegetarian ar trebui sa stii ca alimente precum soia si quinoa sunt proteine complete. Fasolea, mazarea sau nucile, in schimb , nu sunt!

Deficienta de proteine. Predispozitie - prsoanele care adopta diete raw vegan. Specialistii spun ca, in schimb, vegetarienii, adica persoanele care consuma oua si lapte, sunt mai putin predispuse la deficienta proteica.

De asemenea, lipsa de proteine din organism a putut fi observata cu frecventa crescuta la persoanele ce sufera de anorexie, cancer, malnutritie severa sau boala Crohn nediagnosticata.

Deficienta de proteine. Planul cotidian de consum al proteinelor. Nutritionistii spun ca trebuie sa consumam circa 0,8 grame de proteine pentru fiecare kilogram din greutatea corporala. Totusi, daca faci sport frecvent si arzi caloriile ar trebui sa cresti usor cantitatea de proteine. Si nu doar sa consumi proteine este important, ci si cand le consumi. Specialistii spune ca ar trebui sa mananci alimente pe baza de proteine la fiecare 4-5 ore.

Semne ca suferi de o deficienta proteica:

1. Esti predispus la fracturi de stres. Oasele tale au nevoie de calciu, dar si de proteine. Studiile din jurul bolilor osoase, precum osteoporoza, indica faptul ca o dieta boagta in proteine poate ajuta pa protejarea sistemului osos. Cand organismul nu primeste suficienta proteina pentru a alimenta creierul si celelalte organe interne, corpul nostru imprumuta din alte zone, inclusiv din depozitele tesutului muscular scheletal. Iar daca acest tesut este slabit, oasele sunt predispuse la leziuni si fracturi.

2. Ai probleme cu parul si cu unghiile. Proteina este o parte esentiala a parului si a unghiilor. Cand acest macronutrient nu e suficient in organism, unghiile se vor inmuia(exfolia), iar parul poate deveni mai fragil, se poate subtia si chiar despica la varfuri. Mai mult, dupa cateva luni de neglijenta proteica, podoaba capilara poate incepe sa cada. Explicatia? Organismul opreste cresterea parului pentru a-si pastra depozitele de proteine.

3. Pierzi masa musculara. Daca nu consumi suficiente proteine, organismul isi poate lua necesarul din muschii tai! Astfel, vei pierde masa musculara si vei retine tesut adipos. Nu credem ca e tocmai aspectul fizic pe care il doresti…

4. Te simti slabit. Nu vei simti oboseala imediat, insa pe parcursul alimentatiei fara proteine, vei resimti o stare de apatie, de lentoare. Se va intampla deoarece masa ta musculara sufera, dar si pentru ca nivelul de hemoglobina nu e optim. Aceasta componenta a celulelor rosii e responsabila cu transportarea oxigenului prin organism. Pe scurt: mai putin aer, mai putina vigoare si chiar dificultati de respiratie!

5. Racesti frecvent. Proteina declanseaza anticorpii atat de necesari sistemului imunitar in lupta cu invadatori precum bacteriile si virusii. Deficienta proteica poate, asadar, compromite sistemul imunitar. Astfel, vei raci mai des decat persoanele care consuma suficiente proteine.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca suferiti de afectiuni ale rinichilor sau ficatului, trebuie sa consumati mai putine proteine pentru ca nitrogenul...
Adesea scaderea in greutate atrage dupa sine o serie de efecte secundare, printre care se numara si...
Enbrel 25 mg, pulbere si solvent pentru solutie injectabila. Etanerceptul, componenta activa a Enbrel, este alcatuit...