Te hidratezi suficient? Afla aplicand acest test simplu

Te hidratezi suficient? Afla aplicand acest test simplu

Hidratarea este esentiala pentru un organism sanatos. Corpul are nevoie de apa, deoarece este, in mare parte, apa! Substanta vietii reprezinta mai mult de jumatate din greutatea corporala la barbatii adulti (adica 60%) si putin peste jumatate la femei (50-55%). De asemenea, muschii si creierul sunt compuse aproximativ 75% din apa, sangele si rinichii – in jur de 81%, ficatul aproximativ 71%, oasele circa 22%, iar din tesutul adipos aproximativ 20% reprezinta apa.

O hidratare precara duce la probleme de sanatate, deoarece majoritatea organelor nu mai functioneaza la parametri optimi. Dar cum ne dam seama ca nu ne hidratam suficient?

1. Setea. In mod normal, organismul sanatos iti da un semnal clar ca nu ii oferi suficienta apa. Setea se instaleaza si nu ar trebui sa o ignori deloc. Bea, asadar, apa de cate ori ti-e sete. Vara, cand transpiri mai mult, senzatia de sete va fi mai frecventa.

2. Testul simplu al deshidratarii:

- apuca pielea ridata de la mijlocul degetelor, acolo unde ele se indoaie.

- daca pielea revine rapid in pozitie initiala, inseamna ca esti hidratat;

- daca ramane in forma facuta in urma ciupiturii pentru cateva secunde sau mai mult, inseamna ca organismul e deshidratat;

- testul are o acuratete mai mare la persoanele tinere. Persoanele mai in varsta au pielea mai putin elastica si revenirea la normal este automat mai dificila. Elasticitatea pielii persoanelor de varsta a treia este scazuta cu aproximativ 20% fata de cea a persoanele tinere.

3. Testul urinei. O persoana hidratata corespunzator va elimina o urina incolora. Cu cat urina este mai inchisa la culoare(galben inchis si diferite nuante spre portocaliu), cu atat apa din organism este mai putin prezenta!

Simptome ale deshidratarii. Dureri de cap, senzatie de oboseala, somnolenta, gura uscata, lipsa de concetrare.

Hidrateaza-te corect. Pentru a fi sigur ca organimul se hidrateaza corespunzator, ofera-i macar 2 litri de apa pe zi. Nu toate lichidele hidrateaza! Sucurile carbogazoase si berea hidrateaza nu o fac. Consuma , in schimb, pe langa apa, sucuri de fructe si gelume, ceaiuri si lapte!

Citeste si: Remedii naturiste pentru deshidratare

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Relaxarea şi reabilitarea reprezintă o parte esenţială a unei strategii eficiente de ȋmbunătăţire a recuperării după sport....
Apa este esentiala pentru sanatate, fiind prezenta in organismul uman in proportie de 60%, iar efectele deshidratarii...
Doua treimi din organismul uman este format din apa si o persoana nu poate supravietui fara apa...