Animale disparute si rudele lor din zilele noastre. FOTO

Animale disparute si rudele lor din zilele noastre. FOTO

Roman Uchytel este artistul vizual datorita caruia multe creaturi disparute au fost readuse la viata. In cadrul proiectului Fauna preistorica, naturalistul Uchytel a reconstruit imaginile unor animale preistorice mai putin cunoscute, altele decat dinozaurii.

14 animale disparute si rudele lor din zilele noastre, conform lucrarii Fauna preistorica a lui Roman Uchytel:

1. Broasca testoasa gigant din Galapagos vs Megalochelys atlas. Cand vine vorba de animale preistorice, dimensiunea conteaza. Avand peste 2 metri lungime si cantarind intre 1000 kilograme si 3000 kg, Megalochelys atlas reprezinta cea mai mare broasca testoasa de uscat din istorie. Multi specialisti i-au comrapat dimensiunile cu cele ale unui Volkswagen Beetle. Atlas era ierbivora si a trait in Miocen si Pleistocen, in zone precum India, Pakistan si Timor. Prin comparatie, testoasa gigant din Galapagos (cea mai mare specie din zilele noastre) pare o mica jucarie.

2. Hiena vs Dinocrocuta. Fosile de Dinocrocuta au fost gasite in Africa si Eurasia. Cu 2,1 m lungime, 1, 2 inaltime si o greutate de pana la 250 kg, aceasta este cea mai mare hiena din istorie! Dinocrocuta trait in urma cu 4,5 milioane de ani.

3. Fossa vs Barbourofelis fricki. Barbourofelis atingea dimensiunea leului modern, dar era mult mai greu, datorita parametrilor fizici puternici. Cum spunem noi, romanii, era indesat! Arata precum o combinatie intre leu si urs. Si-a dus existenta in Miocenul tarziu, in America de Nord. In schimb, fossa are circa 70 cm-80 cm lungime, cantarind 6,2 kg-8,6 kg(masculul) si 5,5 kg-6,8 kg(femela).

4. Morsa vs Pontolis magnus. Pontolis magnus nu avea coltii caracteristici rudei sale actuale. A trait cu aproximativ 11 pana la 5 milioane de ani in urma, in zonele marine si de coasta din California si Oregon. Dimensiunile sale nu au fost foarte clar stabilite. Se pare ca Pontolis masura intre 3 si 5 metri , avand o greutate intre 1 tona si 4 tone!

5. Pinguin imperial vs pinguin colos. Pinguinul colos masura peste 2 metri, fiind mai mare decat o fiinta umana. Si greutatea sa era impresionanta: 115 kilograme! Cel putin asta arata studiile pe fosile vechi de peste 37 milioane de ani. Prin comparatie, pinguinul imperial, cea mai mare specie de pinguin a zilelor noastre, are aproximativ 1,1 metri inaltime si cantareste mai putin de 50 kg.

6. Panda mare vs Kretzoiarctos beatrix. In 2012, au fost gasite fosile care au schimbat teoria despre originea ursului panda urias: stramosul sau nu este de origine orientala! Fenomenul a generat o dezbatere despre originea descendentei panda intre paleontologi si biologi. Kretzoiarctos beatrix, singura specie panda disparuta, a cutreierat Peninsula Iberica. Se estimeaza ca dimensiunea acestui animal a fost considerabil mai mica decat versiunea sa moderna.

7. Raton vs Chapalmalania (raton gigant). Initial, luandu-se dupa dimensiuni si structura osoasa, paleontologii si biologii au crezut ca Chapalmalania a fost o specie de ...urs. S-au convins, mai apoi, ca era vorba de stramosul ratonilor.  Acesta ajungea la 1,3 m lungime, 70 cm inaltime si cantarea intre 20 kg si 80 kg. Chapalmalania a trait in America de Sud, din Pliocenul timpuriu pana in Pleistocenul timpuriu. Dimensiunea sa este comparabila cu cea a baribalului (ursul negru american). In schimb, urmasul sau de azi, ratonul, nu masoara mai mult de 25 cm lungime.

8. Bivol vs Pelorovis antiquus. Pelevoris a pasit pe suprafata Terrei in urma cu 2,5 milioane de ani. Este una dintre cele mai mari bovine care au trait vreodata, cantarind intre 1 200 kg si 2 000 kg. Dupa cum puteti observa in fotografie, stramosul sau, bivolul, a pierdut doar la capitolul dimensiuni, aspectul fiind aproape neschimbat.

9. Kiwi vs Marele Moa din Insula de Sud. Marele Moa avea habitatul in partea de sud a Noii Zeelande. Era un alergator innascut. Se apara de atacurile pradatorilor folosind picioarele! Moa e considerat unul dintre posibilii stramosi ai pasarii kiwi. Totusi, spre deosebire de urmasul sau (femela kiwi masoara aproximativ 45 cm si cantareste circa 3,3 kg), aceasta fiinta era uriasa: 3,5 metri inaltime si o greutate de aproape 350 kilograme! Se presupune ca pasarea Moa a disparut(secolul al XII-lea sau al XVII-lea ), in urma vanarilor repetate comise de catre aborigenii maori.

10. Mistret vs Daedon(terrible tooth). Daedon inseamna dinte teribil. Acest stramos minunat al mistretului a trait in urma cu 29-19 milioane de ani in America de Nord. Avea 3 metri lungime si cantarea pana la o tona, mult mai mult decat urmasul sau, mistretul, care atinge maximum 100 kg! Mistretii zilelor noastre sunt considerati extrem de adaptabili, capabili sa se hraneasca cu aproape orice, fiind alergatori si inotatori excelenti.

11. Balena albastra vs Indohyus. Desi se stia ca balenele provin din animale terestre, veriga lipsa din acest lant a fost gasita abia in momentul in care paleontologii au descoperit fosilele Indohyus. Acest animal avea dimensiunea unei pisici/unui raton si un aspect asemanator cu cel al unei caprioare. Se estimeaza ca in urma cu 48 milioane de ani, Indohyus s-a ascuns in apa pentru a scapa de pradatori. Era erbivor, ceea ce contrazice ideea conform careia cetaceele intrau in ape in cautarea hranei.

12. Daman de stepa(Hyrax) vs Titanohyrax. Hyraxul are dimensiunea unui iepure de camp si este un stramos al elefantului! In schimb, Titanohyrax a fost un erbivor pentru care nu sunt disponibile prea multe informatii din cauza numarului prea mic de fosile. Se estimeaza ca extinctia sa a fost cauzata de competitia pentru resurse si hrana. A trait in Eocenul timpuriu–Oligocenul timpuriu, in Africa de Nord.

13. Leopard patat vs Leopard cu dinti-sabie. Leopardul cu dinti-sabie era o felina usor de recunoscut dupa caninii sai, care masurau aproximativ 20 cm. Falcile sale se puteau deschide intr-un unghi de 90 grade, ceea ce, spun unii paleontologi, i-ar fi slabit enorm dantura! Asadar, nu este o surpriza faptul ca urmasii lui au pierdut acei dinti impresionanti. La capitolul dimensiuni, nu exista comparatie! Leopardul cu dinti-sabie cantarea circa 270 kg, in timp ce leopardul patat, unul dintre descendentii sai, atinge maximum 65 kg.

14. Girafa vs Sivatherium giganteum. Girafele au avut o evolutie aparte. Au au trecut de la gatul robust, dar scurt, la versiunile lor moderne, cu gaturile lungi. Acesta este motivul pentru care, daca cineva ar vedea pe viu un Sivatherium giganteum, ar fi dificil sa-l identifice ca fiind ruda girafei. La aproximativ 2,8 metri inaltime, acest mamifer a trait acum mai bine de 8 000 ani. Aspectul sau era o combinatie intre caprioara, antilopa si girafa.

Citeste si: Arbore genealogic. Animale diferite, dar cu stramosi comuni

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Lucerna ar trebui sa fie un furaj de baza in gospodaria oricarui crescator de animale; cu atat...
Planeta adaposteste peste 8 milioane de specii de animale. Unele dintre ele sunt neprietenoase si chiar infricosatoare(...
Daca intalnesti un animal ranit, prima regula ar fi sa contactezi un centru de salvare. Pana cand...