Arbore genealogic. Animale diferite, dar cu stramosi comuni:
1. Balena si vaca. Cele doua animale atat de diferite impartasesc un stramos comun. Este vorba despre Indohyus(porcul Indiei), un mic mamifer cu picioare subtiri si copite care a trait in sudul Asiei. Aceasta creatura avea dimensiunea unui raton si traia pe pamant. Totusi, construise o relatie speciala cu raurile din zona: intra in apa pentru a se feri de pradatori! Instinctul de a cauta hrana in mediul acvatic a aparut mult mai tarziu. Examinarea moleculara a celor doua specii a dus la concluzia ca au stramos comun. Sunt ca niste veri indepartati. Asadar, cele mai apropiate rude vii ale balenelor sunt dintr-un grup de animale cu copite numite artiodactili, care include vaci, porci, hipopotami si girafe.
2. Omul si cangurul. Parem atat de diferiti ca aspect, dar mai ales ca...atleti. Un cangur poate alerga si cu 70 km/h! Cel mai rapid om al planetei, Usain Bolt, detine un record de aproape 45 km/h. Asadar, cangurii sunt altfel construiti. Nu si daca privim din punct de vedere genetic, insa! Cele doua ADN-uri au asemanari incontestabile. In ciuda evolutiei diferite, cangurii inca au o conexiune profunda cu verii lor, oamenii. Cercetarile au demonstrat faptul ca aceste marsupiale incearca sa comunice cu oamenii si cer ajutor aratand in diferite directii. Comportamentul respectiv este, de asemenea, asociat cu animalele domestice, cum ar fi cainii.
3. Elefantul si lamantinul. Lamantinii sunt, adesea, numiti vaci de mare. O denumire nu neaparat potrivita. In schimb, ar putea fi numiti elefanti de mare! De ce? Proboscideanii (un grup de animale ce include elefanti, mamuti si mastodonti) au un stramos comun cu aceste animale aparte. Se crede ca lamantinii provin dintr-un mamifer cu 4 picioare (formele timpurii au aparut in urma cu aproximativ 55 milioane de ani). Š•lefantii si lamantinii prezinta, de asemenea, unele asemanari vizuale. Pana si perii de pe corp sunt asemanatori. Vacile de mare ii folosesc pentru a se orienta in mediul lor (prin simtirea vibratiilor).
4. Meduza si coralul. Una cutreiera liber marile si oceanele, in timp ce alta se simte mai degraba ca o planta. Adevarul este, insa, altul: cele doua specii sunt animale si sunt rude! Meduzele si coralii apartin unui grup antic de animale numite Cnidari. Membrii acestui grup nu au organe, cum ar fi plamanii, inima sau creier. In schimb, au o plasa nervoasa ce le strabate corpul. Meduzele si coralii detin si instrumente similare pentru atac - isi folosesc tentaculele pentru a intepa victimele. Sunt veri indepartati, dar nu au o relatie de prietenie. Din contra! Unii corali fac echipa pentru a ataca meduzele! Cand aceasta din urma se apropie, coralii o prind strans cu tentaculele minuscule.
5. Pasarile si dinozaurii. Pasarile care, astazi, ne incanta cu trilurile si diversitatea lor provin din teropode(grup de dinozauri cu doua picioare, inclusiv viciraptori si Tyrannosaurus Rex). Evident ca transformarea de la T-rex la un pui pufos si inofensiv nu a venit peste noapte. Fosile edificatoare continua sa apara. In 2018, a fost descoperita in China o noua specie de tranzitie. Este vorba despre Jinguofortis perplexus, in varsta de 127 de milioane de ani . Aceasta descoperire a dezvaluit un punct important in dezvoltarea zborului: perioada in care pasarile au pierdut coada de dinozaur, dar nu au dezvoltat imediat un evantai de pene!
6. Echidna si ornitorincul. Cele doua specii fac parte dintr-o familie de mamifere numite monotreme. In ciuda faptului ca au o multime de asemanari genetice, nu seamana foarte mult si nici nu au comportamente similare. De exemplu, echidna mananca insecte(furnici, termite), in timp ce ornitorincul este carnivor. La nivel fizic, nicio asemanare: echidna are un nas lung si subtire, excelent pentru adulmecarea insectelor delicioase. Ornitorincul, in schimb, este cebebru pentru ciocul sa de rata, pe care se gasesc mii de receptori ce detecteaza prada!
7. Crabul-potcoava si paianjenul. Acest crab este efectiv o legenda dintr-un timp indepartat. E numit si fosila vie, deoarece are o vechime de 480 milioane de ani, adica a aparut inaintea dinozaurilor! Nu lasa, insa, numele sau sa te pacaleasca! Crabul-potcoava face parte dintr-un grup numit Chelicerata, care mai include...paianjeni si scorpioni! Aceste creaturi primordiale au multe atribute bizare. De exemplu, in ciuda faptului ca au o vedere relativ slaba, ochii lor sunt de un milion de ori mai sensibili la lumina pe timp de nopate decat ziua! Unici sunt, insa, pentru ca sangele lor e albastru! In plus, organismele lor contin celule imune puternice. Cand diverse bacterii isi fac simtita prezenta, celulele imune se aduna in jurul lor, salvand crabul-potcoava!
8. Calul si rinocerul. Caii si rinocerii sunt parte a grupului ungulate cu degete ciudate(Perissodactyla). Fosile de animale numite Cambaytherium thewissi au fost gasite in urma cu cativa ani. Acest animal avea caracteristicile unui tapir. Se crede ca aceasta creatura e in stransa legatura cu toti perisodactilii vii. Fascinant este faptul ca animalele din acest grup folosesc, in primul rand, degetul mijlociu pentru a-si sustine greutatea. In cazurile extreme, cum ar fi cu caii moderni, celelalte degete s-au imbinat cu degetul din mijloc, formand copita. Copitele ajuta aceste animale sa acopere distante mai mari si sa alerge la viteze superioare.
Citeste si: 7 animale monogame si comportamentele lor fascinante