Cum sa alegi hrana pentru pisica

Cum sa alegi hrana pentru pisica

Alegerea hranei pentru pisici poate fi o provocare, mai ales daca esti la inceput de drum alaturi de mica ta felina. Nu te impacienta! Te vom ajuta sa iei deciziile potrivite, astfel incat pisica  ta sa fie sanatoasa si fericita.

Cum sa alegi hrana pentru pisica. Pe baza de ingrediente:

1. Verifica daca exista proteine din carne in hrana. Pisicile sunt carnivore, deci au nevoie de proteine pe baza de carne pentru a se dezvolta armonios. Verifica lista de ingrediente de pe ambalaj. Hrana potrivita va avea intotdeauna trecut ca prim ingredient carnea specifica: pui, tonul, vita sau curcan. Daca, in schimb, pe ambalaj scrie doar carne sau subprodus din carne, renunta la cumpararea respectivului produs! Nu e de buna calitate. Asigura-te, asadar, ca tipul de proteina animala este specificat pe eticheta.

2. Cauta produse care contin cereale de inalta calitate. Multe alimente pentru pisici contin cereale precum porumb, orz sau grau. Acestea furnizeaza carbohidrati care au rolul de a oferi energie pisicii. In mod ideal, primele ingrediente de pe ambalaj ar trebui sa fie in ordine: tipul de carne, organele (cum ar fi ficatul), cerealele si materia vegetala.

3. Hrana trebuie sa contina taurina si acid arahidonic. Aceste ingrediente sunt esentiale pentru sanatatea pisicii tale. Daca hrana contine carne de inalta calitate, atunci ar trebui sa contina taurina si acid arahidonic. Daca mancarea respectiva nu contine taurina sau acid arahidonic, probabil ca nu are printre ingrediente surse animale de proteine. Evita alimentele pentru pisici care au surse vegetale de proteine!

4. Hrana trebuie sa contina vitamine si minerale. Cauta pe ambalaj, printre ingrediente, vitamine precum A, B, C, acid folic si B12. Acestea sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii micii feline. Mineralele precum calciul, fosforul, fierul, magneziul, sodiul si zincul ar trebui, de asemenea, listate ca ingrediente in hrana pentru pisici. Aceste substante sunt de ajutor pentru articulatiile, dintii si oasele pisicii.

5. Verifica existenta produselor secundare. Majoritatea alimentelor pentru pisici vor contine subproduse de origine animala. Daca mancarea este de inalta calitate, poate contine subproduse de origine animala, cum ar fi ficatul si plamanii. Alimentele de calitate inferioara pot avea subproduse de origine animala (cum ar fi pielite sau pene) care sunt grele pentru sistemul digestiv al unei pisici. Evita hrana de calitate inferioara, care contine o multime de produse secundare nespecificate. Produsele secundare ar trebui sa apara inaintea listei de cereale, materie vegetala, vitamine si minerale. Sunt foarte hranitoare si vin cu mari beneficii. Pe unele marci de hrana pentru pisici apar scrise subprodusele, cum ar fi ficatul sau plamanii. Pe produsele de evita este notat doar subproduse de origine animala.

Cum sa alegi hrana pentru pisica. In functie de tip:

1. Alege alimente uscate, pentru confort. Mancarea uscata este adesea mai ieftina si mai usor de gestionat decat cea umeda. Hrana uscata tine mai mult(e mai putin perisabila) si astfel i-o poti lasa in bol pisicutei tale chiar si pentru mai multe zile! Cele mai multe pisici cresc sanatos cu hrana uscata de inalta calitate. Iti reamintim ca aceasta trebuie sa contina in principal proteine animale. In general, pisica se va raporta toata viata la hrana pe care a primit-o in primele luni de viata. Altfel spus, daca o inveti de micuta cu hrana uscata, asta va consuma, in principal, cat va trai.

2. Hraneste-o cu mancare umeda, daca nu bea suficienta apa. Mancarea umeda pentru pisici e mai scumpa si se strica mai repede. Reprezinta o optiune, atunci cand pisica ta nu bea suficienta apa, fiind astfel predispusa la deshidratare. De asemenea, da-i hrana umeda daca are probleme de tract urinar. Nu in ultimul rand, hrana umeda e excelenta pentru mentinerea greutatii, deoarece ofera mai putine calorii pentru acelasi volum.

3. Ofera-i un amestec de hrana umeda si uscata. Alternanta hrana umeda-hrana uscata ii va oferi micului tau ghemotoc de blana o pofta mai mare de mancare. Asta daca, iti reamintim, inveti pisica de mica asa. De asemenea, o poti hrani de maximum 2 ori cu hrana umeda pe saptamana. Restul hranei va fi evident uscata! Alege diverse marci pana cand o gasesti pe cea preferata de mica ta felina.

Cum sa alegi hrana pentru pisica. In functie de varsta:

1. Ofera puiului de pisica hrana bogata in proteine si grasimi. Pisicutele au nevoie de o dieta echilibrata pentru a sustine cresterea, cu proteine de inalta calitate. Verifica lista de ingrediente de pe eticheta. Ar trebui ca primul ingredient sa fie o sursa de proteine, precum vita, miel, curcan, ton sau pui. Gasesti hrana pentru pisici sub 1 an in magazinele de specialitate si in hipermarketuri. Acest tip de hrana contine acid folic si DHA(acid docosahexaenoic - acid omega 3). Ambele asigura o dezvoltare sanatoasa.

2. Cumpara hrana cu continut scazut de calorii pentru o pisica adulta sedentara. Pisicile mai lenese trebuie hranite cu mancare care are un continut scazut de calorii. Astfel, se evita obezitatea. Cauta alimente bogate in vitamine precum calciu, vitamina E si vitamina C pentru a stimula sistemul imunitar al pisicii. Daca ai o pisica adulta activa, nu e necesara hrana cu continut scazut de calorii. Pisicile adulte cu un stil de viata sedentar prezinta un risc mare de a deveni supraponderale, mai ales daca li se ofera hrana bogata in calorii si grasimi.

3. Hraneste o pisica in varsta cu un continut scazut de grasimi. Pisicile cu varsta de 10 ani sau mai mult se simt mai bine daca sunt hranite cu mai putine grasimi. Respectiva hranai ar trebui sa contina proteine de inalta calitate si usor de digerat. Mancarea ar trebui sa aiba printre ingrediente, de asemenea, vitamine, minerale si nutrienti, care ajuta la intarirea sistemului imunitar al pisicii. Ca si omul, pisica batrana e mai predispusa la probleme de sanatate. Cauta, asadar, hrana speciala pentru pisicile in varsta. Majoritatea producatorilor de hrana pentru pisici scot pe piata alimente din aceasta gama.

Citeste si: Cum se hranesc puii de pisica nou-nascuti

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Probabil, obisnuiesti sa iti rasfeti animalul de companie cu produse delicioase ce contin carne cruda sau chiar...
Manx este o rasa de pisici fara coada. Provine din Insula Man(Marea Irlandei), unde s-a dezvoltat fara...
Pisicile persane au un par lung frumos care necesita intretinere regulata. Au nevoie de pieptanre si periere...