Cum se hranesc puii de pisica nou-nascuti

Cum se hranesc puii de pisica nou-nascuti

In mod ideal puii de pisica ar trebui sa fie hraniti de mama pana la 8 saptamani, inainte sa fie separati de aceasta sau dati spre adoptie.

Daca anumite circumstante impiedica acest proces natural, atunci pisoii trebuie hraniti de catre stapani.

Iata cum trebuie hraniti puii de pisica nou-nascuti:

Achizitionati un echipament special petru hranirea unui pisoi nou-nascut. Aveti nevoie de un aparat de hranire, cum ar fi un biberon special, de marime potrivita pentru a simula alaptarea de catre mama.

Sterilizati echipamentul, prin fierbere, ca si biberoanele pentru bebelusi.

Preparati si incalziti laptele. Daca folositi lapte lichid, dechideti cutia si masurati o cantitate adecvata, in functie de instructiunile de pe pachet. Daca folositi lapte praf, urmati instructiunile de pe cutie, pentru amesteca cantitatea de praf si apa corespunzatoare. Aveti grija sa urmati intocmai instructiunile, deoarece laptele prea concentrat poate cauza indigestie pisoilor nou-nascuti.

Verificati temperatura puiului de pisica. Aveti grija ca acesta sa fie cald, atunci cand urmeaza sa fie hranit, deoarece o buna digestie depinde de acest lucru. Daca pisoiul e rece, laptele va ramane in stomac si va fermenta. Pisicile nou-nascute de incalzesc lipindu-se de mama. Temperatura ideala a unui pisoi nou-nascut este de 37 grade Celsius in primele 3 saptamani de viata.

Hraniti puiul de pisica. Asezati-va confortabil pe un scaun si puneti un prosop in poala. Puneti pisoiul intr-o pozitie pe care ar adopta-o daca ar fi hranit de mama sa, cu capul drept, picioarele in jos si stomacul relaxat. Cand hraniti puiul de pisica pentru prima data lasati o picatura de lapte sa se prelinga din biberon si tineti-o foarte aproape de gura pisoiului. Acesta va simti mirosul si va prinde singur capatul biberonului.

Folositi o cantitate adecvata de lapte si pastrati un anumit interval de hranire, in functie de varsta puiului de pisica, dupa cum urmeaza:

- 1-3 zile de viata -2.5ml de lapte special- o data la 2 ore
- 4-7 zile: 5ml de lapte- 10 - 12 hraniri / zi
- 6- 10 zile: 5-7.5ml de lapte- 10 hraniri/zi
- 11-14 zile: 10 -12.5ml de lapte o data la 3 ore
- 15- 21 zile: 10 ml de 8 ori pe zi
- 21 zile +: 7.5 -25 ml, de 3-4 ori pe zi + hrana solida

Aveti grija sa nu hraniti excesiv sau necorespunzator puiul de pisica, deoarece acesta va avea probleme de respiratie. Observati pisoiul in timpul hranirii cu biberonul, pentru a va asigura ca nu ii iese lapte pe nas sau ca nu e deranjat la stomac.

Fiti calmi si relaxati, in timp ce hraniti puiul de pisica cu biberonul, pentru a-i crea o stare de relaxare si a-l putea hrani in mod corespunzator. Permiteti pisoiului sa suga in ritmul propriu, pentru a evita hranirea in exces sau indigestia.

Curatati fundul pisoiului, cu ajutorul unui disc de vata, dupa fiecare hranire, imitand comportamentul mamei, care isi linge puii in zona fundului si a aparatului genital, pentru a incuraja urinarea si defecarea.

Dupa ce pisoiul urineaza si are scaun, stergeti-l din nou, bine, cu un disc de vata.

Puneti pisoiul in culcusul sau pentru a se odihni. Hraniti-l in mod regulat, zilnic, pana cand ajunge sa poata manca hrana solida. Cereti sfatul unui veterinar in legatura cu alimentatia adecvata in acest stadiu.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pisica ta gestanta mai are putin si va da nastere puisorilor? Este, cu siguranta, un moment incarcat...
Pisica ta gestanta mai are putin si va da nastere puisorilor? Este, cu siguranta, un moment incarcat...
Pisica ta gestanta mai are putin si va da nastere puisorilor? Este, cu siguranta, un moment incarcat...