Cum sa creezi o relatie de prietenie intre pisica si caine

Cum sa creezi o relatie de prietenie intre pisica si caine

Ti-ai luat un caine, dar ai deja o pisica sau viceversa? Intr-una dintre aceste situatii, trebuie sa le imprietenesti pe cele doua animale de companie! Nu va fi chiar simplu sa stabilesti o relatie sigura de prietenie intre un caine si o pisica, insa, cu putina rabdare si folosind metodele potrite, vei reusi!

Cum sa creezi o relatie de prietenie intre pisica si caine. Miros reciproc:

1. Tine animalele in camere separate in primele zile. Daca ambele animale stau in interior, va trebuie sa le tii in camere separate. Echipeaza dormitorul unde tii mica felina cu toate cele necesare: mancare, apa, litiera si jucariile preferate. Daca ai deja caine si de-abia ai adus pisicuta acasa, ar fi bine sa inchizi cainele intr-un loc de unde nu poate scapa(o cusca suficient de incapatoare, de exemplu). Astfel, cainele nu va speria pisica la primul contact cu noua sa casa.

2. Atinge un animal, apoi lasa-l pe celalalt sa simta mirosul respectiv. Inainte de interactiunea fata in fata, cainele va trebui sa recunoasca mirosul pisicii si viceversa. Mangaie, asadar, cainele, apoi du mana respectiva la nasul pisicii. Las-o sa adulmece. Fa si invers, adica mangaie pisica si pune-i mana la nas cainelui. De asemenea, poti lua un animal in brate, apoi cu aceleasi haine pe tine, il poti imbratisa pe celalalt. Se vor obisnui astfel unul cu mirosul celuilalt. Fa asta 2-3 zile.

3. Lasa animalele sa se miroasa pe sub usa. Odata ce necuvantatoarele s-au obisnuit cu mirosul, treci la pasul urmator! Adu cainele de o parte a usii si lasa-l sa adulmece. In cazul in care acesta devine prea agresiv si incepe sa zgaraie pe usa, ia-l de acolo si mai incearca odata ce acesta devine calm.

Cum sa creezi o relatie de prietenie intre pisica si caine. Interactiune fata in fata:

1. Lasa pisica sa conduca interactiunea. Pe parcursul intregului proces, nu trebuie sa fortezi pisica sa interactioneze cu cainele! Ofera-i micii feline o cale de a scapa (ceva inalt pe care sa sara) si tine cainele la distanta. Daca pisica nu pare interesata sa se implice, nu o forta. Asteapta putin si vei vedea ca , pana la urma, aceasta va deveni curioasa. Lasa pisica sa se apropie in ritmul sau, pana cand se va simti cu adevarat confortabil in preajma cainelui. Poate dura saptamani, asa ca e nevoie de rabdare. Nu uita sa scurtezi ghearele pisicii, astfel incat sa nu poata zgaria cainele(il poate ataca in zona ochilor, existand riscul sa-l orbeasca). Pana nu ai siguranta ca se inteleg, acorda o atentie deosebita locului in care se afla pisica in raport cu cainele.

2. Tine cainele in cusca, iar pisica libera. Pisica ar trebui sa devina curioasa si sa se apropie suficient de mult pentru a mirosi cainele. In cazul in care cainele o ia razna cand vede pisica, incearca sa o calmezi folosind o voce calma. Mustreaza verbal cainele, dar nu tipa la el! Cand se calmeaza un pic, ofera-i o recompensa alimentara. Va intelege ca, daca nu se ia de pisica, primeste bunatati. Daca nici cu mancarea nu-l linistesti pe caine, muta pisica in camera sa si reincearca dupa ce spiritele se calmeaza.

3. Tine cainele in lesa si lasa pisica sa se miste liber. Prinde cainele in lesa, apoi scoate-l din cusca. Apoi, lasa pisica libera prin casa. Se va simti din ce in ce mai confortabil, stiind ca se poate retrage intr-un loc sigur in orice moment. Lasa animalele sa se adulmece, stand aproape de ele. Daca pisica sasaie sau se ascunde, nu te panica! E fireasca reactia! Lasa animalele sa interactioneze pentru cateva minute, dar du pisica inapoi in camera sa, daca ti se pare ca devine prea anxioasa. In cazul in care cainele se smuceste in lesa, incercand sa atace in pisica, muta-l imediat in cusca. Repeta procesul in momentul in care ambele animale sunt suficient de calme.

4. Distrage atentia cainelui cu bunatati pentru a-l invata sa ignore pisica. O modalitate excelenta de a-ti antrena cainele sa lase pisica in pace este sa-l obisnuiesti cu mici bunatati atunci cand e cuminte. Cand animalele se afla in aceeasi camera, ofera-i cainelui un indiciu verbal (prin folosirea unui clicker sau rostind un cuvant precum bine). Apoi, dupa ce devine interesat, da-i cainelui un mic rasfat alimentar. Va sti ca, daca ignora pisica, primeste laude si bunatati. Repeta acesti pasi, pana cand cainelui ii intra in reflex.

5. Mentine interactiunile initiale la minimum. Poate fi destul de stresant atat pentru pisica, cat si pentru caine sa-si faca noi prieteni necuvantatori. De aceea e bine sa nu exagerezi cu prezentarile. Lasa animalele sa se vada si sa se adulmece cateva minute, apoi separa-le. O regula de baza spune ca animalele sunt gata sa faca urmatorul pas atunci cand inceteaza sa se mai comporte nervos cand sunt unul in preajma celuilalt. De exemplu, odata ce animalele de companie nu mai manifesta interes reciproc atunci cand se afla de o parte si de alta a unei usi, este timpul sa treci la pasul urmator. De asemenea in momentul in care nu sunt nervoase atunci cand impart aceeasi camera(cainele in cusca - pisica libera), este timpul sa aplici metoda lesa.

Cum sa creezi o relatie de prietenie intre pisica si caine. Masuri de precautie:

1. Urmareste limbajul corporal al animalelor. Este normal ca atata cainele si pisica sa aiba entuziasm sau o stare de anxietate, in timpul primelor intalniri. Totusi, nu e de dorit sa le stresezi. Unele semne arata ca interactiunea a fost prea mult si trebuie intrerupta. De exemplu, atunci cand pisica lasa urechile pe spate, zbarleste coada si maraie. De asemenea, daca cainele ia o pozitie ofensiva, se uita intr-un punct fix si latra necontrolat, e cazul sa separi animalele.

2. Monitorizeaza obiceiurile de toaleta ale pisicii. O pisica linistita isi face nevoile in litiera. Daca gasesti treaba mica sau treaba mare oriunde altundeva prin casa, inseamna ca mica felina e stresata din cauza cainelui. In acest caz, slabeste interactiunile dintre cei doi.

3. Imbunatateste interactiunea. In momentele cand cainele si pisica interactioneaza, e bine sa le dai un imbold. Cele mai potrivite imbolduri sunt gustarile preferate! De asemenea, lauda-le cand se comporta cum trebuie. Cele doua animale vor invata ca, daca se imprietenesc, traiesc bine sub acel acoperis.

4. Foloseste o poarta de siguranta pentru copii. Orice animal poate deveni imprevizibil. Nu ai vrea, de exemplu, ca pisica sa fie atacata de caine. Pentru a evita acest moment neplacut, lasa-i pisicii sansa sa fuga. O poarta de siguranta pentru copii ii va fi de mare ajutor. Mica felina poate sari peste poarta, ajungand astfel in zone de casa inaccesibile cainelui.

5. Stropeste cainele cu apa, daca refuza sa se inteleaga cu pisica. Stropirea cainelui cu apa este o strategie eficienta, daca patrupedul e foarte incapatanat si nu vrea deloc sa se familiarizeze cu pisica. Udandu-l in momentul in care se pregateste sa atace pisica sau latra neincetat, va intelege ca , ii place sau nu, va trebui sa se obisnuiasca cu compania micii feline. Aplica metoda doar daca celelalte nu functioneaza. Apa pe piele sosita parca din senin nu reprezinta tocmai o placere pentru un caine...

Citeste si: Viata pe alte planete. Cum ar arata animalul tau de companie

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Probabil, obisnuiesti sa iti rasfeti animalul de companie cu produse delicioase ce contin carne cruda sau chiar...
Animalele de companie nu pot transmite, din pacate, cu voce tare, daca ceva e in neregula. Din...
Ai un caine sau o pisica? Nu uita niciun moment sa ai grija de blana animalului tau...