Cum sa cureti litiera

Cum sa cureti litiera

Pisicile sunt animale de companie minunate, iubite de multi oameni din intreaga lume. Pot fi foarte distractive si nu au nevoie de ingrijirea speciala pe care o necesita, de exemplu, un caine de apartament. O pisica nu va trebui sa fie plimbata, dar va avea nevoie de o litiera curata, disponibila in orice moment. Daca nu pastrezi toaleta pisicii in conditii decente de igiena, animalul va evita sa isi mai faca nevoile in acel loc. Ce urmeaza? Multa mizerie prin casa...De nedorit, nu-i asa?

Cum sa cureti litiera. Curatarea zilnica:

1. Plaseaza un cos de gunoi in apropiere. Astfel, nu vei imprastia murdarie pe jos, cand cureti litiera.

2. Poarta manusi de unica folosinta si o masca. Unii experti recomanda purtarea manusilor de unica folosinta si a unei masti antipraf, cand se curata litiera. Astfel, previi raspandirea toxoplasmozei, un organism coccidian pe care unele pisici il poarta si il transmit prin materiile fecale. Chiar daca nu manevrezi direct fecalele, curatarea litierei va ridica particule de nisip, ceea ce poate irita plamanii si poate duce la transmiterea toxoplasmozei.

3. Elimina excrementele si nisipul plin de urina. Fecalele de pisica trebuie indepartate cel putin o data pe zi. Daca lasi nisipul murdar sa se acumuleze in litiera, pisica poate refuza sa o mai foloseasca, chiar daca asternutul a fost schimbat cu doar cateva zile in urma. Foloseste o lopatica speciala, disponibila in majoritatea magazinelor pentru animale de companie. Aceste scoopers, cum le zic vorbitorii de limba engleza, sunt lopatele prevazute cu gauri, prin care nisipul curat cade inapoi in litiera. Daca folosesti asternut aglomerant, urina pisicii va forma bulgari. Acestia ar trebui stransi zilnic, la fel ca fecalele. In cazul in care nu utilizezi asternut aglomerant, presara un strat de bicarbonat de sodiu pe fundul litierei, inainte de a turna asternutul. Bicarbonatul ajuta la absorbtia mirosurilor din urina de pisica.

4. Inlocuieste asternutul. Eliminarea nisipului murdar duce la micsorarea cantitatii de nisip din litiera. Completeaza, asadar, asternutului pisicii la fiecare cateva zile.

Cum sa cureti litiera. Curatarea saptamanala:

1. Arunca asternutul compromis. Arunca tot nisipul din litiera, o data pe saptamana, inlocuindu-l cu asternut proaspat. Tine un cos de gunoi sau un sac aproape de litiera si goleste nisipul in el.

2. Spala litiera. Odata ce asternutul murdar a fost indepartat, spala litiera. O poti face afara la jet de apa(furtun). Unii experti recomanda spalarea litierei o data pe saptamana, in timp ce altii propun spalarea acesteia cel putin o data pe luna. Foloseste apa calda si un detergent usor, cum ar fi cel de vase, care nu lasa in urma mirosuri chimice dure sau reziduuri. Poti, de asemenea, crea un agent de curatare eficient din bicarbonat de sodiu si putina apa calda. Clateste bine litiera, dupa spalare. Pisica s-ar putea sa nu o mai foloseasca, daca simte miros de detergent. Nu folosi agenti de curatare care miros a amoniac sau citrice, deoarece aceste mirosuri resping pisicile.

3. Usuca bine litiera. O litiera uda va favoriza lipirea asternutului de partile sale interioare. Lasa, asadar, litiera sa se usuce bine. Scoate-o la aer, daca temperatura externa e ridicata. Daca e frig, sterge litiera bine cu prosoape de hartie.

4. Adauga putin bicarbonat de sodiu. Unii experti recomanda sa presari un strat subtire de bicarbonat de sodiu pe fundul litierei, inainte de a turna asternutul curat. Cum scriam si mai sus, bicarbonatul actioneaza impotriva mirosului neplacut de urina si chiar absoarbe urina, daca nu folosesti asternut aglomerant.

5. Alege asternutul potrivit. Pisicile prefera, in general, asternutul aglomerant in detrimentul celui neaglomerant. Intr-un astfel de asternut, pisica se simte aproape ca in natura, ingropandu-si cu succes treaba mica si treaba mare. Un alt avantaj este ca asternutul aglomerant e mult mai usor de curatat. Nu folosi asternut aglomerant, daca ai un pui de pisica. Curios, puiul poate inghiti accidental particule de asternut. Acest accident poate provoca o obstructie intestinala periculoasa pentru pisica. De asemenea, sunt de evitat asternuturile cu parfum sau deodorant, deoarece micile feline pot dezvolta reactii alergice. Pentru a rezolva aceasdta problemaa, adauga putin  bicarbonat de sodiu in litiera. Mirosul va fi atenuat.

6. Foloseste asternut curat. Odata ce litiera este complet uscata, va trebui sa o reumpli. Totusi, nu turna prea mult asternut. Pisica (mai ales cea cu parul lung) poate face mizerie, daca litiera are prea mult asternut. De asemenea, nu folosi prea putin asternut, deoarece pisica nu va avea suficient material sa ingroape fecalele si urina. In aceasta situatie, mirosurile neplacute se vor accentua. De obicei, o pisica are nevoie de un strat de circa 5 cm de asternut. Nu turna mai mult de 10 cm de asternut! Pisica nu va folosi litiera, in acest caz.

Citeste si: La cat timp se schimba nisipul din litiera

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pisica ta traieste la bloc sau intr-o locuinta fara acces la curte? Daca da, inseamna ca trebuie...
Manx este o rasa de pisici fara coada. Provine din Insula Man(Marea Irlandei), unde s-a dezvoltat fara...
Pisicile persane au un par lung frumos care necesita intretinere regulata. Au nevoie de pieptanre si periere...