Cum sa recunosti o pisica din rasa Manx

Cum sa recunosti o pisica din rasa Manx

Manx este o rasa de pisici fara coada. Provine din Insula Man(Marea Irlandei), unde s-a dezvoltat fara coada cu secole in urma, in urma unei mutatii genetice. Cel mai sigur mod de a identifica o pisica Manx este sa-i studiezi caracteristicile fizice. Comportamentul o poate da, de asemenea, de gol :) Despre toate acestea, in cele ce urmeaza.

Cum sa recunosti o pisica din rasa Manx. Trasaturi fizice:

1. Coada. Pisicile din rasa Manx au patru tipuri de coada: fara coada(Rumpies); coada scurta si stufoasa(Rumpy-risers); coada scurta si curbata/indoita(Stumpies); coada normala(longies). Acest ultim tip nu e usor de vazut, deoarece crescatorii elimina cozile piscilor Manx.

2. Corpul. Pisicile Manx sunt musculoase si compacte, cu un schelet robust. Sunt de dimensiuni medii spre mari, cu un piept amplu. Picioarele din spate sunt vizibil mai lungi decat cele din fata, dandu-le un aspect asemanator cu al iepurilor. De asemenea, masculii sunt mai mari decat femelele.

3. Capul. Priveste din spate o pisica Manx.Vei vedea ca urechile parca formeaza un leagan/ balansoar. Acestea sunt late si se ingusteaza pana la un varf rotunjit. De asemenea, Manx are fata lata.

4. Blana. Exista doua tipuri de blana in cazul acestei ras. Manx cu parul scurt are o blana densa. La tingere blana se simte mai aspra, chiar daca pare pufoasa. De cealalta parte, pisica Manx cu par lung are o haina matasoasa de lungime medie si smocuri de blana intre degetele de la picioare si in jurul urechilor. De asemenea, pisicile Manx albe au o blana mai moale decat pisicile de alte culori din aceeasi rasa.

5. Ochii. Pisicile Manx au ochii mari si rotunzi. Marginile superioare ale ochilor sunt indreptate usor in sus, spre urechi, in timp ce zonele inferioare sunt inclinate in jos si usor spre interior, spre nas. Culoarea ochilor in Manxes pot fi: verde, alun, auriu, cupru si albastru. Unele exemplare au ochi ciudati (adica ochi de culori diferite).

6. Greutatea. Un mascul Manx atinge la maturitate intre 4,5 kg si 5,4 kg. Femelele cantaresc intre 3,6kg si 4,5 kg. Cand iei pentru prima oara in brate o pisica , ti se va parea surprinzator de grea.

7. Culoarea. Pisicile Manx au o mare varietate de culori. Adesea, manx sunt vargate, multicolore si carapace de testoasa. Aceasta rasa nu vine in soiuri de ciocolata, lavanda sau bicolor (culoare deschisa pe corp si culoare inchisa pe membre, coada si fata). De asemenea, nu exista Manx in nici una dintre aceste culori plus alb.

Cum sa recunosti o pisica din rasa Manx. Alti indicatori:

1.Comportamentul. Pisica Manx este un animal jucaus si prietenos. Sunt afectuosi cu oamenii, in special cu copiii. Manx adora sa se catere cat mai sus, avand, in egala masura, un comportament asemanator cainelui: urmareste jucariile din hartie motolita sau mingile de ping pong. Ii place, de asemenea, sa se joace cu apa curgatoare.

2. Sunetele. Pisicile Manx nu emit prea des sunete, dar, cand o fac, iese ceva distinct. Pe langa torsul si mieunatul normale pentru orice felina, produc niste sunete care seamana cu un tril. Acest sunet este frecvent auzit de la pisicile cu pui.

3. Sanatatea. Pisica Manx nu are, in general, probleme de sanatate. Este predispusa, totusi, la o afectiune numita sindrom Manx. Boala are o serie de simptome care ar putea sa nu fie imediat evidente ca parte a unei afectiuni de baza. Simptomele sunt: probleme ale intestinului si vezicii urinare, digestie nesatoasa, deformarea coloanei vertebrale si paralizie partiala. Sindromul Manx este, de obicei, o afectiune intinsa pe tot parcursul vietii, care poate provoca dureri grave pentru pisicile Manx.

Cat costa o pisica din rasa Manx?  Daca doresti o pisica Manx, poti cumpara de la unul dintre crescatorii autorizati din Romania. Ii gasesti printr-o simpla cautare pe internet. Pretul unui pui din aceasta rasa este situat in jurul valorii de 1500 lei. 

Citeste si: Cum sa ingrijesti o pisica persana

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pisicile persane au un par lung frumos care necesita intretinere regulata. Au nevoie de pieptanre si periere...
Pisicile sunt animale de companie minunate, iubite de multi oameni din intreaga lume. Pot fi foarte distractive...
Ti-ai luat un caine, dar ai deja o pisica sau viceversa? Intr-una dintre aceste situatii, trebuie sa...