La cat timp se schimba nisipul din litiera

La cat timp se schimba nisipul din litiera
La cat timp se schimba nisipul din litiera

Pisica ta traieste la bloc sau intr-o locuinta fara acces la curte? Daca da, inseamna ca trebuie sa ii cumperi o litiera si asternut. Aici, isi va face felina ta nevoile, fara sa iti creeze surprize neplacute. In cazul in care esti incepator/oare in cresterea unei pisici, te ajutam cu cateva sfaturi legate de asternutul micului ghemotoc de blana.

Cum sa alegi litiera. Vei tine cont de varsta si de dimensiunile animalului. Daca pisica e mica, vei cumpara o litiera cu pereti scunzi. Daca ai pisica adulta, vei avea nevoie de o litiera cu pereti mai inalti.

Tipuri de litiera:

- simpla;

- cu rama. Impiedica imprastierea asternutului in afara sa si permite montarea sacilor de plastic;

- acoperita. Asternutul nu poate fi imprastiat, mirosul este neutralizat, iar pisica beneficiaza de intimitate;

- improvizata. Poti folosi pe post de litiera un lighean de plastic. Tine cont de marimea pisicii cand faci o asemenea alegere.

Tipuri de asternut:

- nisip pe baza de argila. Absoarbe foarte bine umezeala. Bulgarii se formeaza, de asemenea, foarte rapid si raman la suprafata. Astfel, umezeala si mirosul nu se impregneaza in profunzime. Cu acest tip de asternut, nu va fi nevoie sa cureti des litiera. Vei elimina doar bulgarii, adaugand strat de nisip pe masura ce acesta se diminueaza;

- nisip pe baza de bentonita. Si acesta formeaza bulgari, dar gradul de absorbtie nu este la fel de ridicat precum in cazul celui pe baza de argila. Astfel, bulgarii se imprastie pe fundul litierei, favorizand impregnarea mirosului si a umezelii in plastic. Daca alegi acest tip de asternut, va fi necesar sa speli litiera o data pe saptamana;

- nisip pe baza de granule de silicat. Functioneaza pe baza unui gel cu o foarte mare putere de absorbtie care se impregneaza cu urina pisicii. In aceste conditii, granulele devin mai grele si ajung pe fundul litierei. Practic, suprafata asternutului ramane mereu curata, lucru care fva fi pe placul pisicii tale. Mirosul este bine neutralizat. Vei schimba asternutul in momentul in care granulele sunt consumate.

- asternut pe baza de fibre din lemn de pin si brad. Acesta este biodegradabil si se poate arunca in WC. Asternutul din hartie reciclata retine foarte bine umezeala, nu face praf si poate fi aruncat la toaleta.

Accesorii pentru litiera:

- sacii. Acesti sacuti din plastic se pot atasa litierelor cu rama si celor acoperite. Nu permit patrunderea umezelii si mirosului in materialul litierei, marind durata de fviata a acesteia. Un alt avantaj este acela ca ofera o igienizare mult mai rapida. Tot continutul litierei se strange in sac si se arunca odata cu acesta.

- solutii pentru curatare. Elimina mirosurile neplacute, sunt sigure pentru pisici (nu provoaca alergii, intoxicatii) si pot fi folosite si pentru igienizarea locului din jurul litierei. Spala litiera cu aceste solutii o data pe saptamana/la cateva saptamani, in functie de tipul de asternut. si impregnarea mirosului de urina – sau o data la cel mult un an.

Important:

- strange murdaria ori de cate ori este nevoie pe parcursul unei zile;

- schimba litiera, daca s-a uzat;

- schimba litiera la macar un an.

Citeste si: De ce torc pisicile

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pisicile sunt animale de companie minunate, iubite de multi oameni din intreaga lume. Pot fi foarte distractive...
Pisica ta e sanatoasa si fericita, daca ai grija de ea! Nu doar hrana si rutina zilnica...
Pisica ta are febra? In acest caz, cel mai bine ar fi sa o duci cat mai...