De ce nu este bine sa tai ghearele pisicii

De ce nu este bine sa tai ghearele pisicii

Tai, sistematic, unghiile pisicii tale? Daca da, te-am sfatui sa nu o mai faci! Probabil, inca mai crezi, in mod eronat, ca acest procedeu ajuta mica ta felina. Nu! Din contra. Taierea gherutelor la pisica nu e similara cu manichiura la om! Ea poate provoca probleme grave de sanatate, precum atrofia labei!

In 28 tari, (Regatul Unit, cele mai multe state europene, inclusiv cele din nord, dar si in Brazilia sau Noua Zeelanda) taierea ghearelor la pisica este interzisa, fiind considerata o cruzime! Iata de ce nu trebuie sa tai ghearele pisicii:

1. Mutilare. Ghearele pisicilor nu au structura unghiilor umane! Ghearele pisicilor sunt parte a ultimului os din degete! Asadar, decuparea ghearelor presupune o serie de amputatii osoase cu toate ligamentele si tendoanele . Daca o procedura similara ar fi efectuata asupra unui om, ar insemna indepartarea unui deget de la ultima articulatie!

2. Durere uriasa. Desi taierea ghearelor la pisica este considerata o procedura de rutina in multe tari, studiile arata ca intre 20 % si 50% dintre pisicile care trec prin acest proces de estetizare vor avea complicatii. Acestea sunt: durere, sangerare, leziuni ale nervului radial, risc infectie sau abcese. De asemenea, pisica poate suferi de dureri cronice articulare, deoarece scurtarea ghearelor afecteaza echilibrul si forta musculara pe termen lung.

3. Probleme grave de comportament. Zgariatul este un comportament natural pentru orice pisica. Mica felina incepe sa zgaraie inca de la 8 saptamani, fiind modul sau de a-si marca teritoriul, de a scapa de pielea moarta si de a-si intinde muschii. Cand ghearele sale sunt taiate, pisica sufera de stres emotional, pentru ca nu mai poate zgaria! De asemenea, pisica poate deveni mai agresiva, avand tendinta sa muste si sa se fereasca de alte pisici!

4. Slabirea muschilor. Scurtarea ghearelor impiedica pisica sa isi poata intinde muschii. Acest fenomen afecteaza, la randul sau, puterea musculara a micii feline si poate provoca chiar atrofie musculara. Mai rau este si faptul ca pisica va fi nevoita sa isi schimbe mersul si sa-si strice postura.

5. Pierderea echilibrului. Taierea gherutelor afecteaza simtul echilibrului pisicii. Pisicile se bazeaza pe ghearele lor pentru a-si mentine pozitia stabila a corpului, atunci cand merg sau sar. Ramasa fara gheare, pisica trebuie sa gaseasca o noua tehnica care sa-i permita sa se miste fara niciun disconfort. Astfel, creste riscul de ranire in timpul salturilor si aduce pisicii un disconfort suplimentar.

6. Fara aparare. Medicii veterinari recomanda proprietarilor de pisici cu gherute abia taiate sa nu le permita acestora sa iasa din casa. Pisica respectiva nu se va putea proteja de niciun pericol sau nu va putea scapa rapid dintr-o sitiatie limita, deoarece nu se mai poate catara!Practic, ea devine vulnerabila si isi pierde mijloacele de autoaparare.

Citeste si: De ce pisica te musca de picioare si cum sa eviti acest comportament

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice pisica de casa va incerca sa isi ascuta unghiile pe diverse obiecte de mobilier, precum un...
Manx este o rasa de pisici fara coada. Provine din Insula Man(Marea Irlandei), unde s-a dezvoltat fara...
Pisicile persane au un par lung frumos care necesita intretinere regulata. Au nevoie de pieptanre si periere...