De ce pisica te musca de picioare si cum sa eviti acest comportament

De ce pisica te musca de picioare si cum sa eviti acest comportament
De ce pisica te musca de picioare si cum sa eviti acest comportament De ce pisica te musca de picioare si cum sa eviti acest comportament

Pisicile sunt fiinte enigmatice, care, de multe ori, ne pun in incurcatura cu comportamentele lor. Spre deosebire de alte animale de companie, precum cainii, pisicile pot actiona, uneori, imprevizibil si inexplicabil. Cu toate acestea, prietenii nostri blanosi pot invata sa se comporte, daca ii invatam cum sa o faca. Educatia trebuie sa se intample, insa, la o varsta frageda. Odata ce pisica ta a dobandit comportamente deranjante, cum ar fi muscarea picioarelor, va fi mai dificil sa rezolvi problema; dificil, dar nu imposibil.

Astazi, vom scrie despre psihologia pisicii. Mai exact , vom aprofunda subiectul agresivitatii acestor feline domestice. De ce musca pisica noastra de picioare si cum putem evita acest comportament:

1. Plictiseala. Unul dintre principalele motive pentru care pisica te musca de picioare este plictiseala. Instinctul innascut de vanator, specific oricarei feline, determina pisica sa prinda tot ce e in miscare. Iar daca ghemotocul tau de blana petrece mult timp in singuratate sau nu ii oferi suficienta atentie, este foarte probabil sa te alerge prin casa. Asta pentru ca joaca este un mod de a-i stimula instinctul de vanatoare. Daca pisica isi dezvolta singura acest instinct, picioarele sau gleznele tale sunt prada ideala, deoarece sunt accesibile si mai mereu in miscare. In acest fel, pisica se va distra incercand sa te prinda si, in acelasi timp, se va asigura ca ii oferi atentie. Pentru a preveni muscaturile din plictiseala, joaca-te frecvent cu pisica! Daca nu ai suficient timp pentru asta, cumpara-i jucarii potrivite(mingiute, soricei etc), care sa o tina in priza cat timp lipsesti de acasa.

2. Exces de energie si de entuziasm. Animalele de companie nu prea stiu cum sa infraneze aceste stari. E unul dintre motivele pentru care pisica ta coboara sa te muste de picioare, atunci cand se simte fericita. In acele momente, te joci cu ea, iar asta ii da un plus de entuziasm. Daca te deranjeaza muscaturile, trebuiesa o dezveti! Cand pisica are un exces de energie, opreste-te din joaca! Apoi, ajut-o sa se linisteasca! Cand devine suficient de calma, recompenseaz-o, jucandu-te din nou cu ea sau dandu-i ceva bun!

3. Stare de rau sau sentiment de amenintare. Daca pisica te musca de picioare cand dormi sau cand te odihnesti, verifica-i starea de sanatate! Asigura-te ca nu are vreo rana sau ca nu se simte rau. Cand pisica e bolnava, cauta atentie, incercand sa te avertizeze ca are nevoie de ajutor. In schimb, daca pisica nu este bolnava, disconfortul ar putea proveni din faptul ca a fost mutata intr-un alt loc unde nu se simte in siguranta! Din aceasta cauza, pisica va reactiona! Ea percepe locul ca pe o posibila amenintare.

4. Comportament agresiv. Unele pisici musca pentru ca sunt agresive. Cauzele? Probleme de socializare din perioada cand erau mici sau un mediu care le genereaza stres. Daca pisica ta se afla intr-una dintre aceste situatii, te-ar putea ataca ca forma de autoaparare. Daca pisica musca din cauza stresului, contacteaza un medic veterinar sau un etolog felin. Acesti specialisti te vor ajuta sa identifici sursa specifica agresiunii. Astfel pisica si oamenii care impartasesc spatiul cu ea vor putea face fata acestei probleme in mod mai eficient. Daca pisica este foarte agresiva si muscaturile cauzeaza rani grave, mergi imediat la medic!

Posibile solutii:

- ofera-i oportunitati de joaca si un spatiu in care sa se simta pradator - ofera-i suficiente jucarii specifice(mingi, ascunzatori, soricei. turnulete etc) care sa-i permita sa exploreze casa si sa se distreze cat timp lipsesti.

- interactioneaza cu pisca ta - fa-ti timp pentru ghemotocul tau de blana! Daca e posibil, fa asta zilnic. Mangaie pisica si joaca-te cu ea. Daca e o exploratoare, scoate-o la plimbare!

- fa-i un prieten nou. Daca lipsesti mult de acasa, ar fi bine sa ii faci rost de un prieten. O alta pisica ar fi solutia ideala. Sigur, asta daca prima ta felina are un caracter sociabil.

- du-o la veterinar - exista anumite afectiuni care declanseaza reactii agresive la pisici. De aceea, este important sa duci pisica la veterinar de macar 2 ori pe an.

Citeste si: De ce pisicile se uita cu atentie in locuri in care oamenii nu vad nimic

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Manx este o rasa de pisici fara coada. Provine din Insula Man(Marea Irlandei), unde s-a dezvoltat fara...
Pisicile persane au un par lung frumos care necesita intretinere regulata. Au nevoie de pieptanre si periere...
Pisicile sunt animale de companie minunate, iubite de multi oameni din intreaga lume. Pot fi foarte distractive...