Pisica ta zgarie obiectele de mobilier? Iata cum o poti opri

Pisica ta zgarie obiectele de mobilier? Iata cum o poti opri

Orice pisica de casa va incerca sa isi ascuta unghiile pe diverse obiecte de mobilier, precum un scaun, un fotoliu sau chiar pe covor. Este vorba despre un comportament natural. Pisica are nevoie sa-si mentina ghearele si musculatura in forma maxima. De asemenea, zgariatul este un obicei de marcare a teritoriului. Asadar, pisica zgarie diverse lucruri nu pentru a te enerva, ci din necesitate!

Pisica ta zgarie obiectele de mobilier? Iata cum o poti opri:

1. Intelege scopul zgariaterurilor de pisica. O pisica zgarie diverse obiecte pentru a-si ascuti unghiile, dar si pentru a mentine in forma diversi muschi( de la picioare, umeri, spate). De asemenea, pisicile zgarie obiecte dure pentru a marca teritorial zona. Labele au glande care provoaca un miros specific pentru alte pisici si animale. De obicei, acest miros nu este perceput de om.

2. Arata-i rabdare si intelegere. Pisica stie cand iti pasa si iti va raspunde. Va face tot posibilul pentru a te multumi, cu conditia sa fie laudata si sustinuta. In timp, aratandu-i dragostea ta, pisica ta ar trebui sa lasee mobila in pace si sa foloseasca alternative pentru zgarieturi.

3. Cumpara-i stalp/i de zgariat. Un stalp de zgariat este cea mai buna solutie. Va dura un pic pana pisica il va folosi, dar nu trebuie sa te lasi! La achizitionarea stalpului de zgarietura, exista cateva elemente de luat in considerare. Cauta un stalp unul care sa fie cel putin la fel de inalt precum pisica ta, atunci cand sta pe picioarele din spate. De asemenea, stalpul trebuie sa fie robust, usor si fix. Altfel, poate pica peste pisica! Stalpii de zgariat vin in diferite dimensiuni si utilizari. Unele sunt plate pentru podea, iar altele sunt inaltate. Unele sunt facute din canepa. Incearca mai multe tipuri. Cu cat mai multi stalpi de zgariat prin casa, cu atat sanse mai mari ca mobila sa scape de gherutele micii tale feline! incercati diferite tipuri. Unele pisici prefera sa zgarie pe o suprafata orizontala precum covorul. Orienteaza stalpul orizontal sau vertical, pentru a se potrivi preferintelor sale de zgariere. Exista optiuni pe baza de carton, sisal si covor pentru zgarierea pe suprafata orizontala. Orice ai alege, evita materialele pufoase. Stalpul de zgariat trebuie sa fie precum coaja de copac (elementul lor natural de zgariat), aspru si grosier. Cea mai bun alegere este stalpul din franghie din fibra de sisal.

4. Plaseaza strategic stalpii de zgariat. E de preferat sa plasezi stalpii langa piesele de mobilier pe care pisica obisnuia sa le zgarie.

5. Invata pisica sa foloseasca stalpul de zgariere. Incurajeaza-ti pisica sa-si dezlantuie ghearele pe noul stalp de zgariere. Pentru inceput, aseaz-o cu blandete in fata stalpului. Daca doresti sa faci stalpul mai atractiv, pulverizeaza ulei de iarba pisicii(catnip) pe el. [De fiecare data cand pisica ta foloseste stalpul de zgariat, laud-o si rasfat-o cu o mangaiere. Pentru ca invatarea sa fie un real succes, poti atarna jucaria preferata a pisicii pe stalpul de zgariere.

6. Foloseste tonul vocii pentru a corecta comportamentul pisicii. Cel mai eficient este un NU! ascutit! Ori de cate ori pisica ta incearca sa zgarie o piesa de mobilier, pronunta apasat acest nu. Nu uita, insa, ca pisica poate invata sa nu mai zgarie in prezenta ta, dar o va face imediat ce iesi din casa. Asta pentru ca leaga pedeapsa direct de persoana ta. O alta modalitate de dezvata pisica sa mai zgarie mobilierul este sa arunci o cutie de pietricele sau banuti langa pisica (nu o aruncati in ei). Se va speria si va fugi. Astfel, pisica va corela acel loc cu un moment de stres si cel mai probabil va renunta sa mai zgarie in zona! Nu-ti certa niciodata pisica cand se afla in apropierea stalpului de zgariere sau cand il foloseste. Ea trebuie sa asocieze stalpul cu toate lucrurile placute.

7. Foloseste apa. Stropeste pisica cu apa dintr-un pulverizator, ori de cate ori incearca sa zgarie piese de mobilier. Astfel, nu o vei rani, ci doar o vei ajuta sa asocieze zgarierea acelei piese de mobilier cu un strop de apa deloc placut! Poti folosi, de asemenea, un amestec de ulei de citrice pentru a o descuraja. Amesteca parti egale(aproximativ un capac plin fiecare) de ulei de eucalipt si ulei de portocale intr-un pulverizator cu apa.

8. Redirectioneaza atentia pisicii tale. Uneori, e suficient sa opresti fizic pisica din zgariat. Da-i de a;tceva de lucru. O jucarie sau un set de mangaieri o va deturna de la ascutirea unghiilor.

9. Acopera mobila tentanta. Aplica banda adeziva cu 2 fete pe mobilierul vizat de pisica. Nu se va mai apropia de el, deoarece nu suporta senzatia lipicioasa. In cazul mobilierului mai mare, lipeste banda peste picioarele mobilierului si pe spatele acestuia, acolo unde pisica va cauta sa zgarie, doearece se poate feri inclusiv de stropii tai de apa. Procedeaza la fel si cu covoarele.

10. Ofera-i pisicii timp in aer liber. Daca ai o curte, invata pisica sa iasa din casa! Va gasi, cel mai probabil, un loc in care sa isi ascuta ghearele(un copac). Astfel, tentatia de a zgaria mobila va scadea simtitor!

Citeste si: De ce nu este bine sa tai ghearele pisicii

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Tai, sistematic, unghiile pisicii tale? Daca da, te-am sfatui sa nu o mai faci! Probabil, inca mai...
Manx este o rasa de pisici fara coada. Provine din Insula Man(Marea Irlandei), unde s-a dezvoltat fara...
Pisicile persane au un par lung frumos care necesita intretinere regulata. Au nevoie de pieptanre si periere...