Cele mai ciudate alergii si simptomele lor

Cele mai ciudate alergii si simptomele lor

Alergiile sunt reactii ale organismului pe care multi oameni le ignora sau carora nu le dau atentia cuvenita. Din pacate, ele pot fi extrem de periculoase si chiar pot provoca moartea! Asa ca ar fi bine sa le iei in serios! Primul pas: invata cum sa eviti intrarea in contact cu un alergen. E cea mai eficienta forma de combatere!

Asadar, alergiile pot fi, in general, evitate. Trebuie doar sa stim ce le declanseaza si sa evitam situatiile nedorite. Iata cateva probleme de sanatate ce pot fi declansate de cele mai ciudate reactii alergice:

1. Crampe stomacale. Durerea abdominala acuta brusca poate indica faptul ca o persoana sufera de ulcer, apendicita, colecistita, pietre la rinichi sau alte boli periculoase.

Daca durerile si crampele nu sunt severe si apar imediat dupa ce consumi anumite alimente, este posibil sa ai o intoleranta alimentara sau o alergie.

Simptomele acestor boli se aseamana, de obicei cu unele probleme digestive: dureri de stomac, diaree si balonare. Dar exista cateva caracteristici care indica faptul ca intampini, cu siguranta, o alergie:

- eruptii sau mancarime pe piele, in special in jurul gurii;

- umflarea limbii, buzelor, gurii sau gatului (la 10-15 minute dupa masa sau imediat dupa ce mananci);

- probleme de respiratie.

In multe cazuri, o alergie alimentara este cauzata de produse precum: alune, oua, lapte, peste, fructe de mare, soia si grau. Daca suferi de dureri abdominale dupa ce ai consumat aceste produse (sau alte produse), exclude-le temporar din alimentatie.

2. Greata si varsaturi. La adulti, greata si varsaturile apar de obicei in cazul toxiinfectiei alimentare sau in cazul unei infectii bacteriene/virale. Aceste simptome indica, de asemenea, ca ai putea suferi de sindromul intestinului iritabil.

La copii, varsaturile pot fi cauzate de o temperatura ridicata a corpului, toxiinfectie alimentara, o infectie virala sau tuse severa.

In unele cazuri, greata si varsaturile pot fi simptome alergice, insotite de dureri abdominale, dificultati de respiratie, eruptii cutanate si umflaturi.

Nu uita ca poti fi alergic inclusiv la banane! Chiar daca sunt considerate a fi hipoalergenice, aceste fructe pot fi periculoase. Apropo, daca ai probleme digestive dupa ce ai consumat un pahar de lapte, e posibil sa ai intoleranta la lactoza.

3. O eruptie cutanata care arata precum o urticarie. Urticaria este un fel de eruptie cutanata cu umflaturi rosii, crescute si mancarime. Urticaria apare, adesea, ca urmare a unei reactii alergice la medicamente, la o intepatura de insecte, la consumul unui aliment, la temperaturi scazute sau la expunerea prelungita la soare. Uneori, poate fi cauzata de o alergie de contact (de exemplu, poti fi alergic la o crema, la un detergent etc).

Alteori, aceste simptome apar in cazul febrei de fan sau al astmului iar, in unele cazuri, este imposibil sa se identifice cauza aparitiei urticariilor.

Starile alergice nu trebuie sa fie confundate cu o eruptie cutanata obisnuita, ce poate fi cauzata de:

- stres sever;

- infectii;

- paraziti;

- boala autoimuna.

La adulti, o astfel de eruptie poate indica, de asemenea, ca o persoana sufera de probleme tiroidiene, hepatita sau cancer.

La copii, daca apar urticarii impreuna cu febra, aceasta poate fi cauzata de o boala infectioasa, cum ar fi rujeola, rubeola sau scarlatina.

4. Ochii rosii, ochi care lacrimeaza. Roseata, iritarea, arsurile si lacrimile pot fi simptomele conjunctivitei alergice. Aceste caracteristici pot fi insotite de stranut si de un nas infundat.

Conjunctivita alergica:

- apare, de obicei, in timpul unui anumit sezon;

- apare imediat dupa ce ai intrat in contact cu un alergen;

- este, rareori, insotit de descarcari oculare(somn in ochi);

Persoanele cu alergii sezoniere pot avea cercuri intunecate sub ochi si pleoape umflate. In cazuri extreme, o persoana poate experimenta senzatia de corp strain si fotofobia.

Nu uita ca trebuie sa tratezi conjunctivita alergica, mai ales cand vine vorba de forme severe ale bolii!

5. Tuse. Tusea cronica uscata, care dureaza mai mult de 3 saptamani, poate fi un semn de astm sau de alergie. De obicei, este insotita de stranut si de un nas infundat.

Tusea alergica poate fi confundata cu bronsita cronica, tusea fumatorului, sindromul picaturii post-nazale (acumularea de secretii in spatele nasului sau in gat ) sau refluxul gastroesofagian.

6. Respiratia suieratoare, fluieratul in plamani. Aceste probleme apar, de obicei, din cauza alergiilor sau a astmului. Acest sindrom este, adesea, insotit de tuse si de astm bronsic.
Este recomandat sa consulti, imediat, un medic, daca nu ai avut niciodata astfel de simptome si daca nu ai suferit vreodata de alergii.

Iata cateva cauze ale respiratiei suieratoare:

- bronsita acuta;

- insuficienta cardiaca;

- crupa (laringotraqueobronquite la copii);

- pneumonie;

- cancer;

- edem pulmonar;

- boala pulmonara obstructiva cronica.

7. Umflarea limbii, dificultate la inghitire. Umflarea limbii, buzelor/gurii si mancarime, iritatii sau arsuri in gura sunt semne de alergie. De regula, oamenii le experimenteaza dupa ce au mancat fructe cu coaja lemnoasa sau unele fructe si legume crude. Persoanele care sufera de acest tip de alergie sunt, de asemenea, sensibile la polen de mesteacan, la ambrozie sau la alte plante.

Persoanele cu astfel de alergii sunt expuse unui risc de anafilaxie, care poate duce la deces. De aceea , trebuie sa aiba la ele, intotdeauana, injectii cu epinefrina(adrenalina).

Si pentru a mai simplifica lucrurile, trebuie sa stii ca fructele si legumele prelucrate termic sunt inofensive. In timpul procesului de fierbere sau de coacere, proteinele isi schimba structura si nu cauzeaza alergii.

Respiratia suieratoare si durerea de gat pot fi cauzate de uvulita, o inflamatie a uvulei(omulet). In plus, inflamatia poate fi un semn al urmatoarelor boli:

- gripa sau o raceala;

- mononucleoza;

- crupa;

- o infectie bacteriana (de exemplu, amigdalita);

- boli cu transmitere sexuala.

Uvulita poate fi  cauzata si de fumat, deshidratare sau poate aparea ca urmare a unui accident.

8. Alte alergii. Uneori, e dificila gasirea legaturii dintre alergii si alte simptome. Pentru a face diferenta dintre alergii si alte boli, trebuie sa iti amintesti ca o reactie alergica apare in mod obisnuit in 15-20 minute (si in unele cazuri rare, in cateva ore). De exemplu: o alergie la polen nu va duce la cresterea temperaturii corporale daca nu este vorba de o complicatie cauzata de o alta boala.

Iata alte cateva simptome alergice mai putin cunoscute :

- dureri de cap;

- ameteli;

- oboseala;

- depresia;

- insomnia.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Alergiile sunt diverse si nedorite. Stiai, spre exemplu, ca exista alergie la frig? Nu glumim. Simptomele acestei...
Foarte multi oameni sufera de diverse alergii. Acestea sunt declasansate de o multitudine de factori, dintre care...
Alergiile sunt reactiile organismului la anumite sustante din mediu inconjurator, considerate de catre acesta ca fiind alergeni. ...