Atac de panica vs atac de cord. Cum sa faci diferenta

Atac de panica vs atac de cord. Cum sa faci diferenta

Un atac de panica si un atac de cord au simptome asemanatoare, cum ar fi durere puternica in piept, transpiratie, senzatie de intepatura, respiratie sacadata si greata. Faptul ca un atac de cord poate induce panica nu face decat sa creeze confuzie printre oamenii obsinuiti. Totusi, in ciuda asemanarii aparente, exista diferente intre un atac de cord si unul de panica!

Cum sa recunosti un atac de cord:

- durerea apare, de obicei, in mijlocul pieptului si se poate intinde de-a lungul bratului stang si in zona spatelui.

- durerea se poate extinde si la gat, dinti si zona maxilarului.

- intensitatea durerii se poate modifica.

- dureaza mai mult de cinci minute si nu afecteaza respiratia.

- intepaturile apar strict in zona bratului stang. Acestea sunt, adesea, insotite de o transpiratie rece, lipicioasa, senzatii de greata si chiar varsaturi.

- cand atacul de cord atinge apogeul, persoana in cauza se confrunta cu o teama concentrata exclusiv asupra durerii in piept. Apare si frica de moarte.

- pe langa cele de mai sus, individul poate resimti o respiratie accelerata, in afara cazurilor in care atacul de cord provoaca un atac de panica.

Daca ai unul dintre simptomele de mai sus mai mult de 5 minute, suna la 112. Daca nu te simti in stare, cere ajutorul altcuiva. Trebuie sa mergi la spital!

Cum sa recunosti un atac de panica. In ciuda credintelor populare, un atac de panica poate aparea in cele mai obisnuite circumstante:

- simptomele unui atac de panica ating, de obicei, apogeul dupa 10 minute.

- durerea este concentrata in regiunea toracelui si are un caracter fluctuant: ea se ridica apoi cade.

- intepaturile si amortelile care pot aparea in timpul unui atac de panica nu sunt limitate doar la bratul stang. Ele pot aparea si in bratul drept, picioare si degete.

- in timpul atacurilor de panica, oamenii se confrunta cu temeri irationale, cum ar fi frica de a se sufoca sau de a innebuni.

Concluzie. Daca nu poti face diferenta intre atacul de panica si cel de cord, consulta rapid un medic. Asteptarea nu este cea mai buna solutie in niciuna dintre situatii. In cazul unui atac de cord, se poate ajunge si la deces, fara interventia prompta a personalului medical!

Citeste si: Cum sa scapi de atacurile de panica

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pentru un adult cu ADHD, mentinerea unui ritm lent si constant este o adevarata provocare. In mintea...
Este important sa cunoasteti semnele unui atac de cord, simptomele tipice fiind: incapacitatea de a respira corespunzator,...